En Sıcak Konular

Amaç basın özgürlüğü değil holdingin nüfuzu

30 Kasım 2009 21:11 tsi
Amaç basın özgürlüğü değil holdingin nüfuzu Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, gündemden düşmeyen Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili ''gerçek sorunun holdinglerin nüfuz için medya gücünü kullanmaları'' olduğunu söyledi.

AB İnsan Hakları Alt Komitesi'nin Türkiye oturumunda konuşan Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, ''Doğan Yayın Holding ağır bir cezaya çarptırıldı. Bence bu orantılı bir ceza değil ve bununla ilgili birşeyler yapılmalı. Ama basın özgürlüğünde gerçek sorun şu: Holding sahibi olarak medya ve diğer ticari alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz ve holdinginize bağlı medya gücünü nüfuz için kullanıyorsunuz. Türkiye'de bu sorunun çözülmesi için bu alanda ayrı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var'' dedi.

Türkiye'de yargının ''bağımsız olduğunu fakat her zaman tarafsız olamadığını'' savunan Oomen-Ruijten, halkın yargıya güven duyabilmesi için yargı reformu stratejisinin bir an önce uygulanması çağrısında bulundu.

Demokratik açılımda Türkiye'nin ''kimi cesur adımlar attığını, fakat bunların TBMM'de alınacak kararlarla desteklenmesi gerektiğini'' kaydeden Oomen-Ruijten, ''Elbette bu çok çok hassas bir konu. Demokratik açılım tarihsel bir fırsat olarak görülmeli'' diye konuştu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ise demokratik açılımın başarılı olması için Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Son dönemdeki Türk dış politikasını ''oldukça etkileyici'' bulan Flautre, Ermenistan ile başlatılan diyalog süreci ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan protokollerle, İsrail-Suriye barış görüşmelerindeki rolüyle ve bölgesinde barış için diğer girişimleriyle Türkiye'nin, ''bölgesel oyuncu olduğunu gösterdiğini'' vurguladı.

AA



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,442 µs