En Sıcak Konular

İklim zirvesi öncesi önemli çağrı

30 Kasım 2009 13:34 tsi
İklim zirvesi öncesi önemli çağrı Kopenhag İklim Zirvesi için hazırlanan bildiri taslağında, gaz salımının, 2050 yılına kadar 1990 yılı seviyesinin yarısına indirilmesi çağrısında bulunuldu.

Zirveye ev sahipliği yapacak olan Danimarka tarafından hazırlanan bildiri taslağı, dünya genelindeki gaz salımının 40 yıl içinde yüzde 50 oranında aşağıya çekilmesini ve bunda büyük payı zengin ülkelerin üstlenmesini öngörüyor.

Zirve toplantılarının sonunda imzalanacak siyasi anlaşmanın temelini oluşturabilecek olması nedeniyle büyük önemi bulunan taslakta, zengin ülkelerin, sera etkisi yaratan gazların salımını 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltmaları gerektiğine işaret ediliyor.

Reuters haber ajansının ele geçirdiği taslakta, az gelişmiş ülkelerin ısrarla üzerinde durduğu, gelişmiş ülkeler için belirlenecek orta vadeli hedefe değinilmedi.

Isı artışının en fazla 2 dereceyle sınırlandırılması için çaba harcanması gerektiğine dikkat çekilen taslakta, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkin olmak için tüm taraflara birlikte hareket edilmesi çağrısında bulunuldu.

Kopenhag'da 7-18 Aralıkta yapılacak zirveye 192 ülkeden yetkililer katılacak. Zirvede, 2012 yılında sona erecek Kyoto Protokolünün yerini alacak, sera gazı salımını düşürmeyi amaçlayan yeni iklim değişikliği anlaşması üzerinde çalışılacak. Hindistan, Çin, Brezilya ve Meksika gibi ülkeler, uluslararası denetime tabi bağlayıcı anlaşmalara karşı çıkıyor. Bu nedenle zirvede yapılacak müzakerelerle yeni bir anlaşmaya varılmasının kolay olmadığı yorumları yapılıyor.



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,540 µs