Ergenekon | " /> Ergenekon | "/>

En Sıcak Konular

DHKP-C'nin babası Ergenekon

30 Kasım 2009 11:40 tsi
DHKP-C'nin babası Ergenekon Hollanda ve Belçika'dan gelen belgelerde; ikinci "Ergenekon Terör Örgütü" davasının tutuklu sanıklarından Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın, DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticilerine maddi yardımda bulunduğu belgelendi

Belgelere göre; Gürbüz Çapan'ın evinde yapılan aramada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Üsküdar'daki evinin detaylı krokisi ve şifrelenmiş eylem istihbaratları ele geçirilen DHKP-C terör örgütü üst düzey sorumlusu Asuman Özcan'la (Akça) ilişkisi olduğu ve Asuman Özcan'a para yardımında bulunduğu belirtiliyor. Gürbüz Çapan, çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine konulan Asuman Özcan'a, "Bizim çocuklar" demiş.

Belgelere göre; Çapan, DHKP-C terör örgütü yöneticilerine konut vermiş, örgütün 50 bin dolar gelir elde edeceği işte aracı olmuş, örgüt elemanlarına maddi destek olmuş. Gürbüz Çapan, ortağı olduğu Cumhuriyet gazetesini basanlara da maddi yardımda bulunmuş.

SAVCI, HOLLANDA VE BELÇİKA'DAN ADLİ YARDIM İSTEDİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar'ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıma gönderdiği 7 Mayıs 2009 tarihli yazısında; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2005/2000 sayılı soruşturma dosyası üzerinden yürütülen tahkikat kapsamında, Hollanda ve Belçika'dan yasadışı DHKP-C terör örgütüne ait arşiv niteliği taşıyan çok sayıda bilgi, belge, CD, doküman ve hard disklerin Adli Yardım prosedürü kapsamında getirilerek inceleme altına alındığını belirtilerek, "Söz konusu belgelerin, yapılan incelenmesinde, Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik soruşturma kapsamında hakkında kamu davası açılan Gürbüz Çapan isimli kişinin yasadışı DHKP-C terör örgütü ile bağlantısına ilişkin deliller olduğu tespit olunmakla, delil niteliği taşıyan hususlar ayrıntılı olarak çıkartılarak dosyanıza eklenmek üzere gönderilmiştir" denildi.

Savcı Bilal Bayraktar, söz konusu yazısına, Hollanda Kraliyeti Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü ve Belçika Federal Savcılığı'ndan gelen belgeleri, Gürbüz Çapan dosyasına konulmak üzere ek delil olarak ekledi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz de, 20 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Gürbüz Çapan'ın, DHKP-C terör örgütü ile irtibatını gösterir delillerin bulunduğunu belirterek, söz konusu delillerin, ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesini istedi.

HOLLANDA BELGELERİ

Hollanda Kraliyeti Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü'nden gelen belgelerde; Gürbüz Çapan'ın, DHKP-C terör örgütü militanlarıyla arasında örgütsel bir ilişkinin mevcut olduğu ve DHKP-C terör örgütünü yönlendirdiği, geçmişte DEV-GENÇ faaliyetleri içerisinde bulunduğu ve DEV-SOL örgütü ile ilişki içerisinde olduğu, DHKP-C terör örgütü elebaşısı Dursun Karataş ile geçmişte birlikte olduklarını itiraf ettiği, DHKP-C terör örgütünün ideolojik ve politik olarak önceden tanıdığı, DHKP-C terör örgütü mensuplarını "bizim çocuklar" şeklinde sahiplendiği, örgüt adına geldiklerini söyleyen DHKP-C terör örgütü mensuplarına konumlarının bilincinde olarak 100 konutluk arsa yeri verdiği, DHKP-C terör örgütü yöneticilerine hukuk bürosunun faaliyetleri ile ilgili rapor veren Av. Behiç Aşçı'nın ekonomik sorunlarıyla ilgili Gürbüz Çapan'dan maddi destek alacaklarını örgüte bildirdiği, Gürbüz Çapan'ın DHKP-C terör örgütüne bilerek ve isteyerek maddi yardımda bulunduğu, cezaevinde bulunan DHKP-C terör örgütü mensuplarının duvarı delmek suretiyle Gürbüz Çapan'la notlaştıkları, böylelikle DHKP-C terör örgütü üst düzey yöneticisi Asuman Özcan ile Gürbüz Çapan'ın gizli yazışmaları ve özel notlaşmalar yaptıkları, DHKP-C terör örgütünün cezaevlerindeki ihtiyaçları (telefon, para, ilaç, kitap) ve dışarıda örgüte lazım olacak lojistik destek, ev ve işyeri ilişkileri için Gürbüz Çapan'la irtibata geçtiği, DHKP-C terör örgütü cezaevi yapılanmasına "Tüm külfetlerini kendisinin üstlenmesi" koşuluyla telefon ayarlama sözü verdiği, DHKP-C terör örgütü cezaevi yapılanmasına ait notların dışarıya iletilmesinde kuryelik yaptığı, böylelikle örgüt ile cezaevi yapılanması arasındaki iletişimi sağladığı, cezaevintien tahliye olurken DHKP-C terör örgütüne ait belceleri de dışarı çıkartarak örgüte ulaşılmasını sağladığı, DHKP-C terör örgütü içinde faaliyet yürütme suçlamasıyla cezaevinde bulunan bayan tutuklulara giysi gönderdiği tespit edilmiş. Çapan'ın, örgütsel faaliyetleri Hollanda raporlarında şöyle geçiyor:

100 KONUTLUK YER ALMIŞLAR!

24 Şubat 2000 tarihli İmam Fidan'ın "Ulutan Süreciyle Yaşadıklarım" başlıklı rapor:

Kooparatif arsası için Esenyurt'ta Gürbüz Çapan'a gideceğiz. Oraya vardık, bizi içeri aldılar. Gürbüz Çapan beni tanımış. Diyarbakır'dan öğrenciyken DEV-GENÇ faaliyetleri içerisindeymiş. Elazığ'a gelip gittiğini, Hayri Arpa ve Haydar Başbağ ile beraber bize geldiklerini anlatıyordu. Ben de İşte biz de şimdi sana geldik. Konutlara ayrılan yerde 100 konutluk bir yer istiyoruz. 0 da (Gürbüz Çapan) 'Peki artık size de yok diyemem' dedi. (...) Arsa yerini almıştık, sevinçliydik.

DHKP-C ÜYELERİNE OTOBÜS

29 Temmuz 2000 tarihli Semiha Kod Şerife Korkmaz tarafından yazılan rapor:

Ankara yürüyüşü çalışmalarını değerlendirip eksiklerimizi son kez yapacaklarımızı konuştuk.

(...) Bugün Gürbüz Çapan'la otobüs vermesi için konuşmuştuk. Yarın cevap verecek. Eğer olursa bu otobüsleri kullanacağız."

23 Ekim 2000 tarihinde Murat Kod tarafından yazılan rapor: Gürbüz Çapan'dan çok yüklü (trilyon) para istemek gerektiği ve bu adamın kararlı davranıldığında bu parayı verebileceği, katrilyonluk bir servete sahip olduğunu söyledi.

7 Şubat 2001 tarihli Muzaffer kod Tekin Ak-gün tarafından yazılan rapor: Gürbüz Çapan'ın yanına gittik. Otobüs istedik. 'Parasını veririm' dedi. Cuma gününe randevu verdi. Cuma günü gideceğim.

10 Şubat 2001 tarihli Muzaffer kod Tekin Akgün tarafından yazılan rapor: Bugün Gürbüz Çapan'ın yanına gittim. Otobüs için 400 milyon lira aldık. (...) Ayrıca iç çamaşırı, çorap, eşofman istedim, başkan yardımcısı Bedri ilgileneceğini, pazartesi kendisini aramamızı söyledi.

CUMHURİYET GAZETESİNİBASANLARA YARDIM

9 Ekim 2001 tarihinde Yenge kod Behiç Aşçı tarafından yazılan rapor: Cumhuriyet gazetesini basan Çağdaş Matbaacılıkla çalışan Ferda Koç diye birisi varmış. Gürbüz Çapan, bayan arkadaşlara iletilmek üzere Ferda Koç'a giysi bırakmış. Giysiyi alıp Kartal'a ileteceğiz.

BAŞBAKANIN EVİNİN DETAYLI KROKİSİ ÇIKAN KİŞİYE PARA YARDIMI

21 Eylül 2002 tarihli Hayriye Gündüz tarafından yazılan rapor: (...) Komite Asuman, Remziye ve benden oluşuyordu. Komitenin sorumlusu Asuman'dı. Gürbüz Çapan ile bu program dahilinde ilişkiye geçtik. Ben B-4'e geçtiğimde notlarla yürütülen bir ilişki vardı. Asuman ve Remziye notlaşıyordu. Ben B-4'e geçtikten sonra havalandırma duvarından delik açtık. (Kartal'da havalandırmalar arasında delikler hemen her hücrede var) Ondan sonra düzenli ilişkimiz oldu. Gürbüz Çapan'ın olduğu hücrede A-7'de 5 kişi vardı; Hayyam Garipoğlu ve kardeşleri (Niman, Nide, Habil ve Gürbüz Çapan) Başlangıçta Hayyam Garipoğlu dışında hücredeki herkesle aynı düzeyde sohbet ettik. Onları tanınaya çalıştık. Gürbüz Çapan'ın eski Devrimci Yolcu olduğunu biliyorduk sadece. (...) Her gün 4-5 saat konuşuyorduk. Zamanımızı onlara göre düzenliyorduk. (...) Bu sohbetlerden güç alıyordu. Bunun farkındaydık. O nedenle başlangıçta onlara tabi olduk. Sonra giderek saatlerimizi ve zamanı kendimize, kendi programımıza göre düzenledik. Gürbüz Çapan ile birbirimizi yakından tanıdıkça ilişkilerimiz gelişti. O bizi tanıdıkça güvenmeye başladı. (...) Bizim dışımızda Gürbüz Çapan ile Asuman notlaşıyordu. Zaman zaman yazışıyordu. (...) (Asuman'ın Gürbüz Çapan'a iletmesini istediği özel not ya da sormasını istediği şeyler oluyordu) (...) Gürbüz Çapan zaman zaman para veriyordu. (...) Gürbüz Çapan'la ilişki, tahliye oluncaya kadar bu biçimde devam etti. Gürbüz Çapan'ın ise bizlere bakışı şuydu: "Bizim çocuklar" diyordu. Ve kendi kızları gibi görüyordu. Sahipleniyordu da... Bunun içinde duygusallık da vardı yakalanarak tutuklanan Gürbüz Çapan ile gizli ilişki içerisinde bulunduğu tespit edilen DHKP-C terör örgütü üst düzey sorumlusu Asuman Özcan (Akça), 15 Şubat 2008 günü yapılan operasyon neticesi yakalanarak gözaltına alınmış, ele geçirilen materyaller üzerinde yapılan inceleme neticesinde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ilimiz Üsküdar ilçesinde bulunan konutunun detaylı krokisinin de bulunduğu şifrelenmiş eylem istihbaratları ele geçirilmiştir. Asuman Özcan (Akça), 19 Şubat 2008 günü sevkedildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Soruşturma No: 2007/3098 Sorgu No: 2008/23..sayı ile tutuklanmıştır.

BELÇİKA BELGELERİ

Belçika Federal Savcılığı'ndan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen Gürbüz Çapan belgeleri ise şöyle: Gürbüz Çapan, DHKP-C terör örgütüne maddi destek amacıyla "dolmuş hattı ve taksi plakası" ayarlama sözü verdiği ve neticede minibüs hattı ayarladığı, Ergenekon soruşturması çerçevesinde hakkında işlem yapılan Aydınlıkla irtibat ve ilişkisinin olduğu, Gürbüz Çapan'ın aracı olduğu bir işte DHKP-C terör örgütünün 50 bin dolar gelir elde edeceği, Gürbüz Çapan'ın kooperatif yoluyla DHKP-C terör örgütüne daireler kazandırdığı, DHKP-C terör örgütünün pazar tezgahları konusunda Gürbüz Çapan'la görüşme planladığı, Gürbüz Çapan'ın DHKP-C terör örgütüne bilerek ve isteyerek maddi yardımda bulunduğu tespit edilmiş olup, örgütsel faaliyetleri raporlarda geçtiği şekliyle aşağıya çıkarılmıştır:

HAMDİ 23 Aralık 1997: Disketler geldikten sonra hemen çıkıp Gürbüz Çapan ile görüşmeye gideceğim. Sonra Aydınlık ve Hasan Aldemir ile görüşeceğim. Disketleri size haber veririm ve çıkarım eğer söyleyeceğiniz bir şey yoksa. Birinci madde Aydınlıktan Ferit İlsever ile görüştüm.

(Ferit İlsever'in, kendisiyle görüşmeye gelen DHKP-C terör örgütü yöneticisinin konumunun ve durumunun fakında olarak, 12 Mart 1995 tarihinde 'Gazi Olaylan'nı başlatan kahvehanelerin taranması eyleminde ilk kurşunu sıkan kişi olduğu DHKP-C terör örgütünün Hollanda belgelerinde geçen Osman Gürbüz ile ilgili olarak "DEVRİMCİ-SOL davasından yargılanmadığını ifade eden bir düzeltme yayınlayacağı" sözünü verdiği...)

Vakit



Bu haber 1,690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,285 µs