dikkat! | " /> dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Brüksel'e dikkat!

30 Kasım 2009 10:08 tsi
Brüksel'e dikkat! Türkiye'nin ana enerji stratejilerini sekteye uğratabilecek gelişmeler yolda...

Türkiye Avrupa’nın bir parçası değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Bu nedenle, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi kapsayan genişlemesi, geçmişin genişlemeleri gibi asla değerlendirilemez. Avrupa’nın günümüzde sahip olduğu Hristiyanlığa dayalı evrensel ilkeler, Türkiye gibi çok büyük bir Müslüman ülkenin üyeliğe kabul edilmesiyle ağır bir darbe alır.”

Bu sözler Avrupa Birliği’nin ilk kez üye ülkeler tarafından seçilen “başkan”ı, Belçika’nın 1947 doğumlu, Flaman asıllı Hıristiyan Demokrat eski Başbakanı Herman von Rompuy’a ait. Bundan yaklaşık beş yıl önce partisinin bir toplantısında bu netlikte konuşmuş. Zaten, Türkiye’nin AB üyeliğine, Fransız Sarkozy ve Alman Merkel kadar soğuk baktığı çok iyi biliniyordu.

Herman von Rompuy’u, “düşük karizması” ve “hiçbir pırıltısı olmayan siyasi geçmişi” ile o makama taşıyan “yüksek irade” belli ki kararını verirken bu düşüncelerini de dikkate almış. Tony Blair, Jan Peter Balkanende veya Jean Claude Juncker gibi “söyleyeceği sözü yüksek sesle söyleyip oturduğu makamı güçlendiren” devlet adamlarını geçip AB’nin ilk başkanı olabilir miydi?

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso’nun komisyon üyelerini de açıklamasıyla Avrupa Birliği’nde genel eğilim belli oldu: AB artan bir şekilde Fransız-Alman ittifakının kontrolüne giriyor.

Bu durum, Türkiye açısından ciddi bir alarm işaretidir...

Zayıf dışişleri bakanı

Avrupa Birliği’nin Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan İngiliz Catherine Ashton da, Brüksel’de bile fazla tanınmayan bir teknokrat olarak biliniyor. Eleştiriler İşçi Partili bu politikacının bugüne kadar hiçbir seçimle gelinmiş makama aday olmadığı ve siyaseti bir teknokrat olarak sürdürdüğü yolunda.

Daha da önemlisi... Catherine Ashton’un önümüzdeki ocak ayında Avrupa Parlamentosu’ndan “onay” almasının hayli zor olduğu yönündeki görüşlerin ağırlık kazanması... Çünkü Ashton, 1980’li yıllarda İngiltere’de yaşanılan büyük “nükleer silahsızlanma kampanyası”nın önde gelen isimlerinden biri ve daha sonra elde edilen bilgiler bu kampanyanın doğrudan Sovyetler Birliği’nden sağlanan fonlar ile gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor.

Avrupa Parlamentosu’nun “aşırı sağ” kanadı bu atamayla ilgili ayakta...

Genişleme koltuğunda şaibe

Olli Rehn’den “genişlemeden sorumlu komisyonerlik” koltuğunu devralacak Çek politikacı Stefan Fuele’nin de başı benzer şekilde aşırı sağ ile dertte... Onun durumu biraz daha zor gibi... Çünkü, 1980’lerde Sovyetler Birliği’nin ünlü istihbarat örgütü KGB tarafından yönetilen bir akademide öğrenim görmüş bir eski komünist!..

Bu iki zayıf politikacının koltuklarını koruyabilmek için, Fransa ve Almanya’nın kalabalık parlamenter gruplarının desteklerine ihtiyaçları var...

Yani...

Türkiye’nin AB üyelik sürecinde, 2014 yılına kadar karar mercilerinde kalacak isimler, bir hayli tatsız...

Alman-Fransız ittifakının AB’nin geleceğine ağırlığını koyduğu, en önemli komisyonerlikten biri olarak kabul edilen “iç pazarlar” yöneticiliğinin Fransız Michel Barnier’e, “enerji”nin de Alman Guenter Oettinger’e verilmesinden belli oluyor.

Michel Barnier’in, Avrupa ile ayrı telden çalmayı pek seven Londra Borsası’nın gücünü kırmak amacıyla o koltuğa oturtulduğu daha şimdiden konuşuluyor. Guenter Oettinger ise Avrupa’nın enerji geleceğini Amerika ile stratejik ittifak ve petrol/doğalgaz bölgelerinde ortak mücadelede gören İngiltere’nin aksine, Rusya ile yakın ilişkilere önem veren bir isim olarak değerlendiriliyor.

Yani...

NABUCCO başta, Rusya’ya alternatif arayışlara soğuk bakılan bir dönemin, dolayısıyla Türkiye’nin ana enerji stratejilerinin dışındaki gelişmelerin habercisi gibi... Kötümser olmak istemem ama... Brüksel’e dikkat!..

Ardan Zentürk / Star



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,402 µs