En Sıcak Konular

Bu dosyalar uzun süre konuşulacak

30 Kasım 2009 10:06 tsi
Bu dosyalar uzun süre konuşulacak Kara parada önemli bilgilere ulaşıldı. Bir MASAK yetkilisi, yeni bilgileri “Türkiye uzun bir süre bunu konuşacak” sözleriyle anlattı

Kısa adı MASAK olan Mali Suçları Araştırma Kurulu, çalışmalarını sezsiz ve derinden sürdürüyor. Son dönemde çalışmalarını PKK’nın finans kaynakları üzerinde yoğunlaştıran MASAK uzmanları, çok önemli bilgi ve belgelere ulaştı. Özellikle gizli hesapların açıklanması yönündeki anlaşmalardan yararlanan MASAK, ABD’nin de desteğinden faydalanarak, örgütün Türkiye’deki finans bağlantılarının şifrelerini çözdü. Önümüzdeki günlerde, tamamlanan dosyalar Cumhuriyet Savcılıkları’na gönderilecek. Dosyaların ayrıntıları konusunda hiçbir bilgi verilmiyor. Ancak üst düzey bir MASAK yetkilisinin verdiği bilgiye göre “Türkiye uzun bir süre MASAK’ın dosyalarını konuşacak.”

Dubai krizi ‘Sülün Osman’ları da yaktı

Petrol zengini Dubai’nin 80 milyar liralık borcunu ertelemek istemesiyle birlikte finans piyasalarında ortaya çıkan deprem dünya piyasalarını titretirken, Türkiye’de bazı bankacıları ise sevindirdi. Dubai krizini değerlendiren bir banka yöneticisi, Dubai krizinin olumlu yönünü bizlere şöyle anlattı: “Krizle birlikte Dubai sermayesi efsanesi de çöktü. Küresel kriz nedeniyle ABD ve Avrupa’dan ortak bulamayan Türk yatırımcıları, ‘arkamızda Dubai sermayesi var’ diyerek bize proje sunuyorlardı. Araştırdığımızda bir çoğunun Dubai’de paravan şirket kurduğunu tespit ediyorduk. Artık arkamızda Dubai sermayesi var diyerek, kimse kredi talebinde bulunamayacak. Yani bir anlamda Dubai krizi, Dubai sermayesini kullanan Sülün Osmanları da engellemiş oldu.”

Maliye zulacıların izini buldu

Maliye Bakanlığı, İsviçre’deki bankalarda bulunan Türkler’e ait gizli hesapların izini buldu. Söz konusu tespit, banka hesapları üzerinden uzun süredir yapılan incelemeler sonucunda gerçekleşti. Varlık Barışı Projesi kapsamında araştırmalar yapan Maliye Bakanlığı denetim elamanları, İsviçre başta olmak üzere, vergi cenneti olarak bilinen ülkelerle para transferi yapan mükellefleri belirledi. Bu çerçevede, yapılan transferlerin sırdaş hesaplardan mı yoksa, bu ülkelerde yapılan işlerden dolayı mı gerçekleştiği bilinmiyor.

Ancak Maliye Bakanlığı, bu ülkelerden para transferi olan mükelleflere birer uyarı mektubu gönderdi. Söz konusu mükelleflere gönderilen mektuplarda, yurt dışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören Varlık Barışı Projesi’nin yararları anlatıldı. Mektuplarda, mükelleflerin yurtdışındaki paralarını yurda getirmeleri halinde sadece yüzde 2 oranında vergi ödeyecekleri vurgulanarak, barış projesinden yararlanarak yurtdışında paralarını getirmeleri istendi. Mektupta, barış projesinin sona ermesinden yararlanmayan mükelleflerin ileride yapılacak incelemelerde zor durumda kalabilecekleri konusunda da uyarıda bulunuldu.

Türkiye ile İsviçre arasında paraflanan sırdaş hesap bilgilerinin Türkiye’ye verilmesini öngören anlaşmanın imzaları 2010 yılı başında atılacak. Bu tür anlaşmaların paraflanmasının ardından üç aylık sürenin geçmesi gerekiyor. Ancak anlaşma üç ay sonra da imzalansa, Maliye Bakanlığı’nın geriye dönük beş yıllık süre için bilgi isteme hakkı bulunuyor. Dolaysıyla, Türkiye 2005 yılından bu yana olan tüm bilgileri isteyebilecek.

BİLGİ İSTENECEK

Maliye, İsviçre ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, devlete olan vergi borçlarını ödemeyen mükelleflerin hesap bilgilerini İsviçre’den isteyecek. Bu çerçevede, devlete yüksek miktarda vergi borcu bulunan mükellefler, denetim dairesi tarafından tek tek taranıyor. Bu işlem sonucunda, İsviçre’den bilgileri istenecek mükellefler belirlenerek bir liste oluşturulacak. Anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından da listeler İsviçre’ye gönderilerek, bu kişilerin hesap bilgileri istenecek.

Stand-by IMF Şefi’ni zora soktu

Son dönemde IMF ile stand-by anlaşması yapılmasına ilişkin beklentiler iyice azaldı. Türk ekonomisinin küresel krizi IMF’siz atlatması, yerli ve yabancı bir çok yatırımcının da övgüsünü kazandı. IMF’siz dönem ekonomi yönetimi için de bir sınav oldu. Bu dönemin kazasız belasız atlatılması ekonomi bürokratlarının kendilerine olan güvenin yeniden sağlanmasını yol açtı. IMF ile anlaşma yapılmamasının, IMF’de de rahatsızlığa neden olduğu bildirildi. Ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Türkiye ile anlaşma yapılmaması IMF içinde de tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalarda ise tüm gözlerin IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan’a çevrilmesine yol açtı. IMF içinde, Türkiye ile anlaşma yapılamamasında, IMF Şefi Elkan’ın sorumlu tutulduğu konuşuluyor. IMF içinde parlak bir kariyere sahip olan Elkan’ın, üç yıllık görev süresi dolmadan bir başka görev atanabileceği ifade edildi. IMF yönetiminin, Elkan’ı ekonomi yönetimi ile iyi bir iletişim kuramamasından rahatsız olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar Türkiye Masası şeflerinin tamamı, görevlerinin ardından IMF içinde üst düzey görevlere getirildi. Bu nedenle, Türkiye Masası şefliği IMF içinde en kıymetli koltuklardan birisi olarak görülüyor. Dolaysıyla, her dönemde şeflik için bir çok aday bulunuyor. IMF şeflerini ise adaylar arasından Türkiye seçiyor.

Benzin istasyonlarına bayram operasyonu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kurban Bayramı öncesinde akaryakıt şirketlerine sürpriz bir operasyon düzenledi. İki gün süren operasyon, 23 şehirde 41 ekibin katılımı ile gerçekleşti. Operasyon kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren akaryakıt dağıtım ve üretim şirketlerinin 93 tesisine baskın düzenlenerek marker ölçümü yapıldı. Yapılan ölçümlerde Türkiye’nin önde gelen bazı akaryakıt şirketlerinin depolarında, ‘sıfır’ marker çıktı. Mevzuata göre içinde marker bulunmayan akaryakıt, kaçak kapsamına giriyor ve akaryakıta el konulması gerekiyor. Ekipler de içinde sıfır marker çıkan akaryakıt depolarını mühürleyerek satışını engelledi. Depolarında sıfır marker çıkan akaryakıt şirketlerinin Türkiye’nin önde gelen akaryakıt şirketleri olması ise EPDK uzmanlarını şaşkına çevirdi. Ayrıca operasyon sırasında depolardan numunelerde alındı. Bu numuneler TÜBİTAK’a gönderildi. Operasyona EPDK’nın dışında Maliye Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ile güvenlik birimleri de katıldı.

Bürokrasi kabinede revizyon iddialarını satın alıyor

Ankara kulislerinde, kabinede revizyon iddiaları yeniden dolaşmaya başladı. Kabinede revizyon yapılacağına ilişkin iddialar, siyasetçilerin yanı sıra bürokratların da ana gündem maddesi halinde geldi. Ekonomi ile ilgili kararları alırken, gelecek ile ilgili her türlü olumlu ve olumsuz beklentiyi dikkate almasıyla tanınan ekonomi bürokratları, sanırım kabine revizyonuna göre pozisyon almak istiyor. Bu nedenle, kabinede revizyon yapılıp yapılmayacağı son dönemde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Kulislerde dolaşan kabine revizyonu ile ilgili iddialar ise şöyle: “2010 yılının başında kabinede mini bir revizyon yapılacak. Bu revizyon sırasında bazı ekonomi bakanları da değiştirilecek. Kabine de yapılacak revizyonun ardından da ekonomi bürokrasisinde bazı değişiklikler yapılacak.”

Star



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs