En Sıcak Konular

Şimdi de at gribi mi?

29 Kasım 2009 17:10 tsi
Karacabey Pansiyon Harasında görülen hastalığın kesinlikle at gribi olmadığı bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, Karacabey Pansiyon Harasında görülen hastalıkla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Karacabey Pansiyon Harasında 2 Kasım 2009'dan bu yana görülen 2009 doğumlu 4 baş tayın ölümüne sebep olan hastalığın teşhisi için laboratuvarlara numune gönderildiği belirtilen açıklamada, laboratuvar sonuçlarına göre hastalığın Equine Herpes Virus (EHV) olduğu, semptomları çok benzese de analiz sonuçlarına göre kesinlikle Equine Viral Arteritis (EVA) veya Equine İnfluenza (at gribi) olmadığının anlaşıldığı kaydedildi.

Tespitin, bakanlığa bağlı Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile bazı üniversitelerde yapıldığı, bazı üniversitelerde çalışmaların halen devam ettiği, ayrıca AB Referans laboratuvarına da örnek gönderildiği anlatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Söz konusu hastalığın tüm dünya at popülasyonunda çok sık rastlanan bir enfeksiyon olduğu, hem mevsim geçişi, hem de çeşitli sekonder etkenlerin de etkisiyle EHV etkenlerinin virulansının arttığı, bu nedenlerden ötürü ölümle sonuçlanan vakalar yaşandığı laboratuvar sonuçlarıyla ortaya konmuştur.

Bağışıklık sistemini güçlendirici özel uygulamalarla hastalık kısa sürede kontrol altına alınmıştır. EHV enfeksiyonunun 1 ve 4 suşlarına karşı düzenli olarak duvaxyn 1,4 aşısı uygulanmış ve hastalığın daha şiddetli seyretmesi engellenmiştir."

Hastalıktan etkilenmiş olan tayların hepsinin genel durumlarının iyi olduğunu, ancak enfeksiyonun ilk günlerinde diğer taylara göre biraz daha fazla etkilenmiş olan 8 baş ve durumu gayet iyi olmasına rağmen halen gözetim altında tutulan 3 baş olmak üzere toplam 11 baş tayın yakın takipte tutulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Özetle hastalık kesinlikle at gribi değildir ve kamuoyu ile at sahiplerini endişelendirecek bir durum yoktur" denildi.



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,708 µs