En Sıcak Konular

Bakan Ergin açık konuştu

29 Kasım 2009 13:20 tsi
Bakan Ergin açık konuştu Ergenekon belgeleri içinde yeralan 51 Nolu DVD'deki yargı fişlemeleriyle ilgili bugüne kadar hiç kimse şikayetçi olmadı. Bu durum Bakan Ergin'in de dikkatinden kaçmamış...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gündemin sıcak konularıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

"Hukukun üstünlüğü, hukukçunun üstünlüğü anlamına gelmez. Hukuk kuralları yargı mensubunu da bağlar." diyen Bakan Ergin, Ergenekon davası ve Kafes Eylem Planı'yla ilgili net ifadeler kullandı: "Suç işleyen kim olursa olsun; bu siyasetçi olur, bürokrat olur, polis olur, asker olur, vatandaş olur... Ceza yasasında belirlenmiş fiilleri kim işlerse işlesin, hiç kimse layüsel (sorumsuz) değildir. Herkes bağımsız yargı önünde hesaba gitmek durumundadır." Ergin, Danıştay'ın katsayı kararını üstü kapalı olarak eleştirirken, yargının, idarenin eylemlerini ancak hukukîlik açısından denetleyebildiğini vurguluyor.

Bunun yerindelik denetimi anlamına gelmediğini belirtiyor. Hükümete karşı başlatılan dinleme kampanyası konusunda önemli tespitlerde bulunan Bakan Ergin, illegal dinlemeye de dikkat çekerken, bunu 'mücadele edilmesi gereken bir hastalık' olarak görüyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın kurulmasıyla, vatandaşın hukukunun korunduğunu vurguluyor. Yüksek yargının dinleme konusundaki çelişkisine ise Ergenekon sanıklarında çıkan 51 No'lu DVD ile cevap veriyor: "İstanbul'da devam eden soruşturma kapsamında, kamuoyunda 51 No'lu DVD olarak bilinen ve içerisinde de bir kısım yargı mensubunun kaydının da olduğu kayıtlardan bahsedildi. Bunlar yasa dışı dinleme kayıtları. Bir mahkeme kararıyla yapılan dinlemelere verilen tepkilere, bir de yasa dışı yapılanlara verilen tepkilere bakın. Bir kişi dışında kimsenin şikâyetçi olmadığını biliyorum."

Adalet Bakanı Ergin, 11 bin yargı mensubunun dinlendiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını ifade ederken, son 5 yıl içinde sadece 69 hâkim ve cumhuriyet savcısının mahkeme kararıyla dinlediğini hatırlatıyor. Bakan Ergin, "Bu, yeni bir bilgi değil. Ama kamuoyu ile paylaşılan bilgi, illegal bir olay varmış gibi takdim edildi. Bu, toplumda bir rahatsızlık oluşturdu. Yani olan şey farklı, algı farklı oldu." diyor.

Söz konusu haberlerin ardından HSYK, Yargıtay ve Danıştay'dan birbiri peşi sıra açıklamalar geldiğini, İstanbul Barosu'nun protesto yürüyüşü yaptığını hatırlatan Bakan Ergin, tepkilerin yönlendirme amaçlı olduğuna şu çarpıcı yorumla dikkat çekiyor: "STK'ların, meslek kuruluşlarının tepki hakları var. Ancak yakın siyasî geçmişimize baktığımızda olayların gerçeği ortaya çıkmadan yapılan açıklamalar, gösterilen tepkiler, çoğu zaman sahibini mahcup etti. Yakın siyasî tarihimize bir bakarsanız, birtakım suikastlardan sonra, bazı toplumsal olaylardan sonra gösterilen tepkilerin ne denli toplumu yönlendirmeye dönük, toplum mühendisliği olduğu gerçeği hafızalarımızdan çıkmış değil."

İLLEGAL OLANA TEPKİ DE YOK, ŞİKÂYET DE

Ergenekon sanığı emekli Binbaşı Levent Göktaş'ta ele geçirilen 51 No'lu DVD'de bazı hakim ve savcıların izlendiği, örgütün hedefindeki bazı yüksek yargıçların fişlendiği ortaya çıkmıştı. Ergenekon savcıları, DVD'de ismi geçen, aralarında Yargıtay üyelerinin de bulunduğu hakim ve savcılara şikayetçi olup olmadığını sormuş, sadece bir kişi şikayetçi olduğunu bildirmişti. Adalet Bakanı, yargınının bu konuda neden sessiz kaldığını soruyor: "Bunlar yasadışı dinleme kayıtları. Bir mahkeme kararıyla yapılan dinlemelere verilen tepkilere, bir de yasadışı yapılanlara verilen tepkilere bakın. Bir kişi dışında kimsenin şikâyetçi olmadığını biliyorum. Çok sayıda yargı mensubunun adının geçtiği ifade ediliyor. İlginç olan şu, bir tarafta mevzuata uygun olan bir çalışma, diğer tarafta illegal olan bir çalışma var. Ama illegal olana ciddi bir tepki görmüyoruz, şikâyet de yok."

zaman



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,644 µs