En Sıcak Konular

'Topkapı Sarayı'nda askeri depo olur mu?'

29 Kasım 2009 09:21 tsi
'Topkapı Sarayı'nda askeri depo olur mu?' Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu sözleri yeni bir tartışma başlatacak...

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Topkapı Sarayı’ndaki askeri depoların boşaltılmamasıyla ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığı’nın İstanbul’un başka bir yerinde depo bulabileceğini belirtti ve “Tarih ve toprak duyarlılığını en iyi bilen bakanlıklardan biri de Milli Savunma olmalı” dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanlığı’na bir yazı daha göndererek, Topkapı Sarayı alanı içinde bulunan ve battaniye, bot gibi malzemelerin depolandığı binaların boşaltılmasını istediğini söyledi. Günay “Bunu anlayışla karşılamalılar. İstanbul’un bir başka yerinde depo bulabilirler. Tarih ve toprak duyarlılığını en iyi bilen bakanlıklardan biri de Milli Savunma olmalı” dedi.
Milliyet gazetesinin dünkü manşetinde yer alan “Yazık değil mi” başlıklı haber üzerine açıklamalarda bulunan Günay, konunun çok ciddi bir sorun olduğunu, Topkapı Sarayı’nın bu yapılara acil ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. İşte Milliyet’in soruları ve Günay’ın yanıtları:

Bu ihtiyaç ötelenemez

-  Depo olarak kullanılan binaları boşaltmak istemeyen İç Tedarik Komutanlığı’nın depo ihtiyacı başka bir yerde giderilebilir mi sizce?
 Bu binaların depo olarak kullanılması gerçekten aşılması gereken ciddi bir sorun. İstanbul’un başka bir yerinde bir binayı depo olarak kullanabilirler. Malzemeleri depo etmek için her zaman bir yer bulunur.
-  Ama bu Topkapı Sarayı için mümkün değil, öyle mi?
Pek tabii Topkapı Sarayı’nın değerlerini başka yere taşıyamaz, ihtiyaçlarını başka bir yerde karşılayamayız.
-  Bu binaları ne olarak kullanacak Topkapı Sarayı?
- Bu yapılar, kütüphane, konferans salonu, depo olarak kullanılabilir. Topkapı Sarayı’nın bu yapılara acil ihtiyacı var.
-  Milli Savunma Bakanlığı’nın olumsuz cevabını kabul edemeyeceğinizi söylediniz. Tekrar bir girişiminiz oldu mu?
 Daha önce de söylediğim gibi, olumsuz cevapları kabul etmiyoruz. Olumlu cevap alana kadar devam edeceğiz. Kararlarını gözden geçirmeliler. Milli Savunma Bakanlığı’na yeniden söz konusu binalara ihtiyacımız olduğuna dair yazı yazdım. Bu ihtiyacın acil, ertelenemez ve ötelenemez olduğunu belirttim. Anlayışla karşılamalılar. İyi niyetle çözeceğimize inanıyorum.
-  Boşaltılmasını talep ettiğiniz tarihi binaların yanında sonradan yapılmış ek binalar da var. Onlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
 Bu binaların bulunduğu alan 1. derece sit alanı. Askeriye, depo olarak kullandığı binaların çevresine baraka, ek yapılar yapmış. Topkapı Sarayı’nın alanı içinde tarihsel dokuyla bağdaşmayan yapılar... Bunlar yanlış uygulamalar.
Göreve başladığımdan bu yana bu tip yanlış uygulamalara karşı çıktım. Sit alanlarına inşa edilen, tarihi dokuyla uyumsuz binaları yıktırdım. Toprak ve tarih duyarlılığını en iyi bilen bakanlıklardan biri olmalı Milli Savunma Bakanlığı.



Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,590 µs