En Sıcak Konular

İşkenceye karşı kameralı önlem

27 Kasım 2009 10:23 tsi
İçişleri Bakanlığı, işkence vakalarının önüne geçmek amacıyla 'Dijital Ses ve Görüntü Kayıt Sistemlerinin Kurulması Projesi'ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube müdürlüklerinin nezarethane ve ifade alma odalarına dijital görüntü ve ses kayıt sistemleri kuruldu.

İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacıyla Yeni Türk Ceza Kanunu ile işkence suçunun tanımı yeniden düzenlendi. Daha önce 8 yıla kadar olan temel ceza 12 yıla çıkartıldı. Ağırlaştırıcı sebeplerle bu suça öngörülen cezalar 30 yıla kadar çıkarken, işkence sebebiyle ölüm meydana gelmesi halinde, idam cezası yerine ikame edilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörüldü.

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu bünyesinde, İnsan Hakları İhlal İddialarını İnceleme Bürosu kuruldu. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ise İnsan Hakları Şube Müdürlüğü oluşturuldu. Jandarma Teşkilatı'nda da Jandarma İnsan Hakları İhlallerini İnceleme ve Değerlendirme Merkezi (JİHİDEM) kuruldu.

Gözaltına alınan şahıslarla ilgili olarak birinci derecede yakınlarına, varsa avukatlarına bilgi verilmesi, ayrıca talep halinde ilgili makamların bilgilendirilmesi için Emniyet Teşkilatı merkez ve taşra birimlerinde kurulan "Gözaltı İzleme birimlerine işlerlik kazandırıldı.

Nezarethane ve ifade alma odalarının insan hakları normlarına ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldı. Bu bağlamda, ülke genelinde polis birimlerine ait 2 bin 888 nezarethaneden 2 bin 855'inde iyileştirme çalışmaları tamamlandı.

İnsan hakları ihlallerinin engellenmesi, gözaltına alınan şahısların intihar etmesi veya kendilerine zarar vermesinin önlenmesi ile insan hakları ihlal iddialarının ortadan kaldırılması amacıyla 'Dijital Ses ve Görüntü Kayıt Sistemlerinin Kurulması Projesi' hayata geçirildi.

Jandarma İç Güvenlik birliklerinde bulunan nezarethanelerin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmalarına ise devam ediliyor. Mevcut 2 bin 221 nezarethanenin bin 880'i standart hale getirildi. Standart nezarethane oranı yüzde 85'e çıkarıldı. 2010 yılı sonuna kadar Jandarma Genel Komutanlığı nezarethanelerinin tamamının standart hale getirilmesi planlanıyor.

Cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs