değişti mi? | " /> değişti mi? | "/>

En Sıcak Konular

İsrail değişti mi?

27 Kasım 2009 07:50 tsi
İsrail değişti mi? İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu barış için yerleşimlere ara verdiklerini söyledi, Türkiye'ye bakanını gönderdi. İsrail politika mı değiştridi? Yoksa Türkiye için tehlike çanları mı çalıyor? Bu sorunun yanıtını iyibilgi çok özel ayrıntılarla veriyor..

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu Ortadoğu barış süreci ile ilgili çok kritik bir karar alarak yerleşim yerleri inşa faaliyetlerine bir süre ara verdiklerini açıkladı. Bu ilk bakışta "barışa" yönelik atılmış bir adım gibi görülebilir. Zaten Netenyahu da kararını açıklarken bunun Filistinlileri barış masasına oturmaya ikna etmek için alınmış bir karar olduğunu vurguladı. Aslına bakılırsa bu barış masasına otrumak için baskı altında olan Netenyahu'nun politika değişimi olarak yorumlanabilir.

İsrail basını bu adımı "Obama'nın kırılan kalbini onarmak için atılmış bir adım"olarak yorumluyor. Pek haksız sayılmazlar... Çünkü ABD Başkanı Obama uzun bir süredir İsrail'den yerleşim yerleri inşa faaliyetlerine ara vermesini istiyor. Çünkü bu konu Filistinliler için barışın önkoşulu. Bugüne kadar yerleşim yerleri projesinden vaz geçmeyeceğini açıklayan ve Obama'yı sürekli zor durumda bırakan Netenyahu'nun bu adımı, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın bir sonraki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasıyla daha büyük bir baskı altında kalan Obama'ya biraz olsun yaşam alanı açaağa benziyor.

Üstelik Netenyahu hükümetindeki değişim algısı bundan da ibaret değil. Türkiye ile yaşanan krizde tansiyonu yükselten açıklamalar yapmaktan kaçınmayan Tel Aviv hükümeti, bir bakanını Türkiye'ye gönderdi. Sizin de hafta içinde izlediğiniz gibi Bakan Ben Eliezer Türkiye'de önemli temaslarda bulundu ve ilişkilerin yumuşatılmasına yönelik mesajlar verdi. Ben Eliezer'in ziyareti Netenyahu'nun bilgisi dahilinde gerçekleştiğinden bu adım da barışa ve Türkiye'ye yönelik bir politika değişikliği olarak yorumlandı.

En azından görünen böyle...

Ancak perde arkası böyle değil...

Çünkü Tel Aviv'in yerleşim yerleri ile ilgili "ara verme" kararında gözden kaçan bir ayrıntı var. Karar tüm Filistin için geçerli değil. Netenyahu hükümeti Filistinliler için çok önemli olan Doğu Kudüs'teki yerleşim yerleri inşasına ara vermedi, devam edecek. 

Öte yandan israil'in Türkiye'ye karşı "hasmane" üslubu da değişmiş değil. Şimdi sizinle geçtiğimiz haftalarda yaşanan bazı olayları alt alta sıralayalım:

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz hafta içinde yaptığı bir açıklamada ilginç sözler sarfetti ve şunu söyledi: Ülkemde operasyona izin vermem...

Erdoğan'ın bu sözleri önemliydi, çünkü Türkiye tam da geçen hafta çok sert tartışmaların içinden geçti, aralarında Ahmet Türk'ün de bulunduğu DTP heyeti İzmir'de taşlı saldırıya uğradı.

Ardından, eski Yarsav başkanının talebi üzerine TİB'de mahkemenin yaptığı "telekulak" incelemesine MİT'ten "sızacak bilgiler ulusal güvenliği tehlikeye sokar" itirazı geldi. MİT bununla da kalmadı, bu itirazının sebebini "izlenen bazı yabancılarla ilgili bilgilerin sızması halinde diplomatik sorun çıkacağı" sebebine dayandırdı.

MİT'in izlediği bu yabancılar kimdi? MİT o isimleri neden izliyordu?

İsrail Büyükelçisi geçtiğimiz haftalarda tartışma ve olay çıkacağını bile bile neden Karedeniz'e gitti?

Rize belediye başkanıyla neden o tartışma yaşandı?

Başbakan Erdoğan neden "ülkemde operasyon yaptırmam" dedi? Bu mesajı kimeydi?

Tel Aviv hükümeti barış ve Türkiye politikasını değişti mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs