En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan İran değerlendirmesi

26 Kasım 2009 22:29 tsi
Davutoğlu, İran'ın uluslararası toplumla kaynaşmasına önem verdiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın uluslararası toplumla kaynaşmasına önem verdiklerini belirterek, "Dolayısıyla bu konularda elimizden gelen katkıyı sağlamak istiyoruz. Bölgenin karşılıklı gerilimlere dayalı bir atmosferden kurtulması lazım" dedi.

Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşmalardan sonra gazetecilerin sorularına geçildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin, "Türkiye-İran yakınlaşması AB ve Amerika ile ilişkileri nasıl etkiler?" şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye'nin gerek İran gerekse Amerika ile yılardır devam eden önemli bir diyaloğa ve ilişkiye sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu politikasının bir bütünlük arz ettiğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Orta Doğu'ya ilişkin gördüğümüz vizyonu destekleyen her türlü çabanın içinde yer aldık. Şartlar oluştuğunda ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstereceğiz. Son dönemde İsrail-Filistin, İsrail-Suriye gibi birçok ülke arasında böyle çabalarımız olmuştur. Bundan sonra da bölge barışına elimizden geldiğince katkı sağlamaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, Doğan Grubuna verilen vergi cezasıyla ilgili soru üzerine de "Bu mesele, Vergi Kanunu ve vergi uygulamalarıyla ilgili bir hukuki meseledir. Basın özgürlüğünü sınırlamaya dönük bir faaliyet değildir" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise bir gazetecinin, "(Müzakerelere siyasi baskılar nedeniyle başlanamıyor) derken neyi kastettiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Türkiye'nin 11 faslı açıldı, diğerlerini de açma çalışmalarını yürütmekteyiz. Ancak bazı siyasi sebepler ve bazı ülkelerin kendi tercihleri nedeniyle 17 faslı açamıyoruz. Neredeyse fasıllarımızın yarısından fazlasını müzakere edemeyecek duruma bırakılmış olmamız haksızlıktır. Hiçbir ülkenin müzakerelere başvurmasından sonra 45 yıl geçtiği görülmemiştir. Ama Türkiye sabırlıdır, bu engelleri de aşacaktır. Müzakerelere başlamış her ülke gibi Türkiye de müzakereleri bitirecektir."

Bağış, bir gazetecinin, "Türkiye AB Genel Sekreterliğinin yeniden yapılandırılması için açılan sınava Ermeni asıllı bir Türk vatandaşının da katıldığı söyleniyor, bu konuda ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, AB sürecinin, Türkiye'nin en önemli çağdaşlaşma projesi olduğunu ve bu projenin her kesimin ortak paydasını oluşturduğunu söyledi. Bağış, şunları söyledi:

"Bu projeyi genci yaşlısı, zengini fakiri, Ermenisi, Musevisi ve Müslümanıyla hep birlikte yürüteceğiz."

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de bir gazetecinin, "Artık Türkiye'de askerin de sivil mahkemede yargılanması ve Doğan Grubuna verilen vergi borcuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yargının önünde herkes eşittir. Hukuk herkes için geçerlidir. Türkiye'nin AB hedefi yönünde önemli adımlar attığını görüyoruz. Bölgesinde yine önemli ara buluculuk faaliyetleri üstlendi. Bununla birlikte demokratik açılım süreciyle AB'ye bir adım daha yakınlaştı. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve memnun oluyoruz. Doğan Grubuna verilen vergi cezası da tabii ki gündemimize geldi. Yakından takip ediyoruz. Sorun zaten şu an mahkemede."



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,387 µs