En Sıcak Konular

Türkiye-AB Troykası toplandı

26 Kasım 2009 20:06 tsi
Türkiye-AB Troykası toplandı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı'nda, haksız şekilde Türkiye'nin önüne çıkarılan siyasi engellerin Türk kamuoyu üzerinde olumsuz etki yarattığını özellikle belirttiklerini bildirdi.

Four Seasons Bosphorus Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Bağış, Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı'nda, Türkiye-AB ilişkilerinin hemen hemen her boyutunun ele alındığını, Türkiye'nin tam üyeliğe giden yolda hem kendi içindeki reformları gerçekleştirme hem de katılım müzakerelerini sonuçlandırma konusundaki azminin bir kez daha ortaya koyulduğunu söyledi.

Bağış, toplantıda Türkiye'de son 11 ayda atılan adımların ve yapılan reformların gözden geçirildiğini, Hükümetin ''Milli Birlik Projesi'' adı altında attığı adımlara misafirlerin de destek verdiğini gördüklerini kaydederek, ''Özellikle PKK ile mücadele konusunda devam edegelen desteklerini artırarak sürdürmeleri konusunda yardımlarını talep ettik. Haksız bir şekilde Türkiye'nin önüne çıkarılan siyasi engellerin Türk kamuoyu üzerinde olumsuz bir etki yarattığını özellikle belirttik'' diye konuştu.

AB müzakerelerinin 2010 başından itibaren 4 platformdan oluşan yeni bir stratejiyle devam edeceğini bir kez daha belirtme fırsatı bulduklarını ifade eden Bağış, çevre faslının Aralık ayında açılması için taleplerini bir kez daha bildirdiklerini söyledi.

Bağış, Lizbon Anlaşması'nın kabul edilmiş olması ve Avrupa'nın bir takım belirsizliklerden kurtulmasının, Türkiye'nin müzakere sürecini olumlu etkileyeceğine inandıklarını belirtti.

-DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye'nin üye olduğu bir AB'nin gerçek anlamda küresel bir çekim alanı haline gelme vizyonunu paylaştıkları için AB Troykasına teşekkür ettiğini söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'e özellikle teşekkür etmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, Bildt'in bakanlığı boyunca Türkiye'nin AB ilişkilerine her zaman katkıda bulunduğuna işaret etti.

Bildt'in dün AB Parlamentosunda yaptığı konuşmaya da değinen Davutoğlu, Avrupa'nın bu şekildeki vizyoner konuşmalara ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Krizlere, farklılıklara dayalı değil, vizyonlara ve ortak zemine dayalı yepyeni bir Avrupa'yı yeniden inşa edeceğimize inanıyorum. Gelecek dönem için İspanya'dan çok önemli beklentilerimiz var. İspanya'nın da bu süreci çok daha ilerilere taşıyacağını düşünüyorum. Benzer şekilde AB Komisyonuna gösterdikleri objektif tutum ve yaklaşım dolayısıyla teşekkür ediyorum.''

-''DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK VERİYORUZ''-

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt ise AB Parlamentosunun genişleme toplantısından geldiğini, toplantıda, Türkiye'ye karşı olanlar olduğu gibi destekleyenlerin de bulunduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin reform süreciyle ilgili yaptığı atılımlar ele alındı. Özellikle demokratik açılım konusuna özel önem veriyoruz ve yakından takip ediyoruz. Bu açılımın Türkiye'yi AB'ye daha yakınlaştıracağına inanıyoruz'' dedi.

Bildt, üyelik sürecinin biraz ağır ilerlediğini, ama büyük bir kararlılıkla devam ettiğini ve Türkiye'nin çizdiği bu kararlı tutumdan büyük memnuniyet duyduklarını aktardı.

Kıbrıs konusuna da değinen Bildt, Kıbrıs'ta sorunun iki ülke liderleri arasındaki diyalogla çözülmesi gerektiğini belirterek, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin AB üyeliği sürecini olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin komşu ülkeler ve Orta Doğu'daki politikalarını, ara buluculuk çalışmalarını yakından takip ettiklerini anlatan Bildt, ''Türkiye'nin bölgede gösterdiği politikalardan çok mutlu oluyoruz ve önemli bir rol oynuyor'' diye konuştu.

-AB DEVLET SEKRETERİ GARRİDO-

AB Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido da Türkiye ile müzakerelere büyük önem verdiklerini vurgulayarak, ''Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz ve bir an evvel AB'ye üye olmasını istiyoruz. Ancak Türkiye'nin de Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu kriterlerin Türkiye'yi AB'ye yakınlaştıracağına inanıyoruz'' dedi.

Lizbon Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin Türkiye-AB müzakerelerinde yeni bir süreç başlattığına değinen Garrido, bu yeni süreçte Türkiye'nin potansiyelini ortaya koyması ve kararlılıkla reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu Ankara Daimi Temsilcisi Marc Pierrini de müzakere sürecinde zor bir döneme gelindiğini ifade ederek, kolay adımların atıldığını, bundan sonrası için AB'nin daha talepkar olacağını dile getirdi.

Pierrini, Türkiye ile AB arasında göçmenlik ve vize konularındaki görüşmelerin gelecek hafta da devam edeceğini, yeni uygulamalar doğrultusunda bir işbirliği sağlanacağını belirtti. 



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs