En Sıcak Konular

Kurban Bayramı'nda deri israfına dikkat!

26 Kasım 2009 11:32 tsi
Türkiye Deri Sanayicileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güneş, ''Ülkemizde bu yıl, yaklaşık iki milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş kurban kesilmesi beklenmektedir'' dedi.

Yarın başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla AA muhabirine açıklama yapan Güneş, deri sanayisinin ham maddesi olarak ekonomide önemli bir yeri bulunan kurban derilerinden azami randıman alınması gerektiğini, kayıpların önlenmesi amacıyla kamuoyunun bilgilendirilmesine inandıklarını belirtti.

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, bu Kurban Bayramı'nda Türkiye'de yaklaşık iki milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş kurban kesilmesi beklenmektedir'' diyen Güneş, ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğunun, bilgisizlik nedeniyle israf olduğunu ve hiçbir işe yaramadığını kaydetti.

Güneş, bugün bir adet tuzlanmış yaş koyun derisinin ortalama 4-4,5 TL olduğunu, ortalama 20-25 kilogram gelen sığır cinsi hayvan derilerinin kilosunun ise ortalama 1,10-1,20 TL olduğunu bildirdi.

Kurban derilerinin, bu fiyatlarla değerlendirildiği zaman 25 milyon TL değerinde bir milli servetin söz konusu olduğunu ifade eden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kurban derilerinin, en önemli ve yaygın kullanma alanı giysi üretimidir. Ülkemizde üretilen deri giysilerinin yüzde 80'i yurt dışına ihraç edilmekte veya yurt içinde turistlere satılmaktadır ve önemli bir döviz girdisi sağlanmaktadır.

Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları, gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir.

Yapılan tespitlere göre, koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen kesikler, zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı oluşan bakteri nedeniyle meydana gelen bozulmalar kurban derilerinin israf edilmesinde en sık rastlanan durumlardır.''

-KURBAN DERİLERİNİN YÜZDE 20'Sİ ÇÖPE GİDİYOR-

Osman Güneş, kurban derilerinin en az yüzde 20'sinin açıklanan nedenlerle kullanılamadığını ifade etti.

Her yıl yaklaşık 5 milyon TL değerinde israfın ortaya çıktığını öne süren Güneş, ''Buna yüzde 50'den fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf edilmektedir'' diye konuştu.

Kurban derilerinin değerinden kaybetmeden sanayiciye intikal ettirilmesinin kolaylıkla sağlanabileceğini savunan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuda basit bazı önlemlerin kesim anında ve hemen sonrasında uygulandığı takdirde tüm kurban derilerinden yararlanmak mümkün olacaktır.

Bu yöntemler, deriyi tulum halinde kesiksiz çıkarmak, koyun derileri için iki kilogram, sığır cinsi deriler için altı kilogram kaba tuzu deriye iyice yaymak, bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koymak, deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmektir.''

-THK, DERİLERİN YÜZDE 60'INI YOKSULA DAĞITIYOR-

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım ise konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kurban derilerinden toplanan kaynağın halka hizmet olarak geri döndüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

''Kurban derilerinin toplanmasıyla ilgili iki kanun var. Bu yasalar, beş kurum adına; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Çocuk Esirgeme Kurumu, Kızılay ve Diyanet Vakfı olmak üzere kurban derileri toplama yetkisini THK'ya veriyor. Belirlenen oran kapsamında geliri de bu kurumlar arasında paylaştırıyoruz.''

Kurban derilerinden elde edilen kaynağın yüzde 60'ının, derilerin toplandığı illerde valiler tarafından tespit edilen ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını kaydeden Yıldırım, ''Derilerden elde edilen kaynağın yüzde 40'ı ile de 40 bin gencimize ücretsiz havacılık eğitimi veriyoruz'' dedi.

Kurban derilerinin toplanmasıyla ilgili 53 ihale yaptıklarını belirten THK Genel Başkanı Yıldırım, ''Deriler zarar görmeyecektir. Bu konuda titiz çalıştık. Son 5 yıldır Türkiye genelinde 1,5 milyon deri topluyoruz. Bu yıl daha fazla toplayacağımızı tahmin ediyorum. Çünkü biz ekip olarak her gittiğimiz yerde halkımıza yaptıklarımızı çok iyi anlatıyoruz. Diğer alıcılardan farklı olarak biz derileri normal değerinden daha yüksek fiyata alıyoruz. Elde edilen kaynağı doğru kullandığımıza inanıyorum'' diye konuştu.
 
aa



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs