Yargı ikiye bölündü! | " /> Yargı ikiye bölündü! | "/>

En Sıcak Konular

Yargı ikiye bölündü!

26 Kasım 2009 11:06 tsi

Yargı ikiye bölündü! Osman Kaçmaz'ın TİB kayıtlarını inceleme kararına 31 ilin ağır ceza mahkemesinden ciddi uyarı geldi. Gizli belgelerin verilmesi durumunda 'işlem yaparız' uyarısı geldi.

Sincan Mahkemesi'nin TİB kayıtlarının ikinci kez incelenmesi kararı yargıyı ikiye böldü. 31 ilin ağır ceza mahkemesi, dinlemelerle ilgili belge verilmemesini istedi, bazıları 'işlem yapılacağını' belirterek TİB yetkililerini uyardı

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) ikinci kez inceleme yapılmasına ilişkin kararı, yargıyı ikiye böldü. TİB, tüm illerin ağır ceza mahkemeleri ile MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma'ya birer yazı göndererek kararla ilgili bilgi verdi. 31 ilin ağır ceza mahkemesinden TİB'e resmi yanıt geldi ve inceleme kararının uygulanmaması istendi. Mahkemelerin gönderdiği yanıtlarda, devam eden gizli soruşturmalar gerekçe gösterildi ve soruşturmanın gizliliğini ihlal edecek dinleme kayıtları ile bu kayıtlara ilişkin bilgi, belge ve dokümanların verilmemesi istendi.

Bazı mahkemeler yazılarında, TİB'den alınacak bilgi, belge ve dinleme tapelerinin soruşturmaları devam eden planlı operasyonlar ile terör operasyonlarını deşifre edebileceğinin altını çizdi. İllerdeki organize suçlar ve terör olaylarıyla ilgili dinleme kararı veren ilgili mahkemeler, bu operasyonlarla ilgili çalışma yapan güvenlik birimlerinde görevli kişilerin, can güvenliklerinin de tehdit altına girebileceği endişesini dile getirdi.

ERZURUM UYARDI

Yanıtlarda, TİB yetkilileri de açık bir dille uyarıldı ve 'Dinleme işlem ve kayıtlarına ilişkin belge, bilgi ve döküman verirseniz, gizliliği ihlal ve soruşturmayı engellemek iddiasıyla hakkınızda işlem yapılacaktır' denildi.

En ilginç karar da, Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi: Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun dinleme kayıtlarına ilişkin bilgi ve belgelerin de alınamayacağı, bunun hukuka aykırılık oluşturacağının altı çizildi.

Gümüşhane, Tunceli, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemeleri de dinleme tapelerinin verilmesi durumunda veren kurum yöneticileri, kişi veya kişilerle ilgili yasal yaptırım uygulayacaklarını belirtti.

İpler geriliyor

SİNCAN 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın talebi üzerine TİB'deki dinleme kayıtları, bilgi ve belgeler, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin'in başkanlığında üç bilirkişiyle kopyalanmak istenmişti. Keskin ve bilirkişilerin, eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu ile ilgili dinlemelerin yanı sıra, başta Ergenekon soruşturması olmak üzere çeşitli illerde devam eden soruşturmaların dinleme kararlarının da tutulduğu bilgisayar harddisklerini kopyalamak istedikleri iddia edilmişti. TİB yetkilileri kararların kopyasının alınmasının Emniyet, MİT ve Jandarma'nın sürdürdüğü soruşturmaları tehlikeye atacağını belirtmişti. Hakim Hayri Keskin ve bilirkişiler dinleme kararlarını almaya gittiklerinde TİB binası içerisindeki görevlilerce fiziki şiddete maruz kaldıklarını iddia etmişti. Taraflar karşılıklı suç duyurusunda bulunmuştu.

TİB Başkanı Fethi Şimşek 'Burada ne işlem yapılıyorsa hakim kararıyla yapılıyor' demişti. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi de, TİB'de ikinci bir inceleme yapılması için yeniden karar almıştı. MİT de TİB'deki dinlemelerin alınmasının ulusal güvenliği tehlikeye sokacağını bildirmişti.

Dinleme olağan kabul ediliyor

YARSAV Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada 'Hukuka aykırı dinleme kararları hakkında yasa yararına bozma girişiminde dahi bulunulmamış olmasının, bu biçimdeki dinleme kararlarının Adalet Bakanlığınca onaylandığının ve hukuk dışı bu yola devam edileceğine dair iradesinin de bir göstergesi olduğu' ileri sürüldü.

Açıklamada şöyle denildi: 'Sayın Başbakan'ın 'Biz de dinlendik' biçimindeki sanki yasa dışı dinlemeler demokrasilerde olağan kabul edilmeliymiş gibi yorumlanabilecek nitelikteki açıklamaları hukuk devletine ağır zarar tehlikesi içermekte olup, sorumlu makamdakilerin yakınma değil, çözüm üretme ve ilgililer hakkında gereğini yapma yükümlülükleri bulunduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Ülkenin Başbakanı'nın dinlendiği konusundan haberdar olduğunu açıklayan kamu görevlileri hakkında da suç ihbarında bulunuyoruz.'

Kaynak:Akşam

 



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,727 µs