En Sıcak Konular

İsrail, Yahudi yerleşim inşaatlarını 10 ay durdurdu

25 Kasım 2009 20:48 tsi
İsrail kabinesi, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların 10 ay süreyle durdurulmasını onayladı. Ancak, inşaatların durdurulması kararı, Doğu Kudüs'teki inşaatları kapsamıyor.

Kararın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ve Amerikan yönetimi ile varılan uzlaşma çerçevesinde alındığı belirtildi.

İsrail güvenlik kabinesinin bugün yapılan toplantısında alınan karara 11 bakanın olumlu oy kullandığı, aşırı sağdaki İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisinden Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau'nun ise karşı oy verdiği bildirildi.

Hükümetin Şas partili Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Eli Yişai ile diğer Şaslı bakan Ariel Attias toplantıya katılmadı.

Ancak durdurma uygulamasının sadece Batı Şeria'yı kapsadığı, Doğu Kudüs'ü içermediği bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yılbaşındaki Dökme Kurşun operasyonu ile duran barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için Filistin tarafı, Doğu Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşimlerinde inşaat faaliyetlerinin durmasını talep ediyordu.

-NETANYAHU: "İYİNİYETİMİZİN İSPATI" -

Başbakan Binyamin Netanyahu ise hükümetin bu kararı ile İsrail'in, Filistinlilerle barışı gerçekten istediğini ispatladığını söyledi.

Netanyahu, kabinenin oylamasından önce yaptığı açıklamada, bugün yaratılan uluslararası koşullar altında, bu adımın İsrail'in geniş dış çıkarlarının lehine olacağını belirtti ve "Bu basit veya kolay bir adım değil. Ama avantajları, dezavantajlarından daha fazla olacak" dedi.

Netanyahu, bununla İsrail hükümetinin Filistinlilerle müzakerelere geçmek istediğini, müzakereler için pratik adımlar attığını ve barışın ilerlemesi niyetinde çok ciddi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak ise "Amaç, Filistinlilerle müzakerelerin yenilenmesine yönelik bir pencere açmak" diye konuştu.

Barak, yerleşimlerle ilgili üst kuruluş olan Yeşa Konseyi liderlerinin de şu anda böyle bir kararın gerekli olduğunu anlayacaklarını ümit ettiğini belirterek, konsey liderlerinin sorumlu davranmalarını beklediklerini kaydetti. İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer de kararın, Filistinlileri müzakerelere dönmeye zorlayacağını ifade etti.

Yeşa Konseyi ise karara sert tepki gösterdi. Netanyahu hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşimleri geliştirmek için verdiği sözler doğrultusunda seçildiğini belirten Yeşa Konseyi Başkanı Danny Dayan, kurulmasının hemen sonrasında hükümetin yerleşimlerle ilgili adımlardan vazgeçtiğini ifade edip, bundan tüm bakanları sorumlu tuttuklarını söyledi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ise Filistinlilerin ilerideki devletinin başkenti olarak kabul ettiği Doğu Kudüs'teki Yahudi inşaatlarının, 10 aylık durdurma uygulamasının dışında tutulmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

ABD ise kararı memnunlukla karşıladı.
 
zaman



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs