En Sıcak Konular

Adada ''yemek'' ve ''basketbol'' krizi

25 Kasım 2009 20:29 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa ülkelerinin Kıbrıs Rum kesiminde bulunan büyükelçileriyle yemekte bir araya geldi. Kıbrıs Rum yönetimi Cumhurbaşkanı Talat'ın verdiği yemeğe katılan büyükelçileri engellemeye çalıştı. Bu arada dünyanın en geni

Cumhurbaşkanlığında verilen yemekte, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla iki lider arasında sürdürülen müzakerelerle ilgili Kıbrıs Türk tarafının görüşleri anlatıldı.

Yemeğe 10 ülkenin güney Lefkoşa'daki büyükelçileri katıldı.

Katılan büyükelçiler şunlar: AB Dönem Başkanı İsveç'in Büyükelçisi Ingemar Lindahl, Avusturya Büyükelçisi Martin Weiss, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Jan Bondy, Danimarka Büyükelçisi Bent Wigotski, Finlandiya Büyükelçisi Ritta Resch, İtalya Büyükelçisi Luigi Napolitano, Hollanda Büyükelçisi Jan Eric Van Den Berg, İngiltere Yüksek Komiseri Peter Millet, Polonya Büyükelçisi Powel Dobrowolski ve İsviçre Büyükelçisi Peter Vogler.

Bu arada, Kıbrıs Rum yönetimi, Cumhurbaşkanı Talat'ın verdiği yemeğe katılan büyükelçileri engellemeye çalıştı.

Rum basını, Rum yönetiminin AB dönem başkanı İsveç'e nota verdiğini duyurdu.

Notaya rağmen İsveç Büyükelçisi Lindahl, KKTC Cumhurbaşkanlığındaki yemeğe katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum tarafının bu yemeği engelleme çabasının kabul edilemeyeceğini ve bunun en hafif tabiriyle "ayıp" olduğunu söyledi.

Erçakıca, Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türk tarafı olarak AB ve dünya ülkelerinin büyükelçileri ve yetkilileriyle temas halinde olduklarını ve kendilerini süreçle ilgili sürekli bilgilendirdiklerini ifade ederek, bugün de aynı amaçla Avrupa ülkelerinin güney Lefkoşa büyükelçileriyle yemekte bir araya gelindiğini anlattı.

Rumların Kıbrıs Türk tarafının AB ülkelerine müzakerelerle ilgili gidişatı anlatmasını ve çözüme ilişkin görüşlerini aktarmasını engellemeye çalışmasının "kabul edilemez" olduğunu kaydeden Erçakıca, Rumların İsveç'e nota vermesinin Kıbrıs Türk tarafını spor, kültür, limanlar ve diğer izolasyonların yanı sıra siyasi olarak da izole etme çabasında olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Erçakıca, "Biz buna boyun eğmeyeceğiz. Aslında bu çabalar ve girişimler Kıbrıs sorununun ne olduğunu da gösteriyor. Rumlar, 'Kıbrıs cumhuriyeti' ve haksız bir şekilde elde ettiği AB üyeliği olanaklarını kullanıyor, bunu herkes dikkatle izlemeli ve görmeli" dedi.

Hasan Erçakıca, Rumların bu girişimleri sonucu bazı ülkelerin büyükelçilerinin daha önce yemeğe geleceklerini bildirmelerine rağmen bugün bazı mazeretler göstererek katılmadıklarını da söyledi.

Basketbol krizi

Bu arada dünyanın en geniş veri tabanına sahip ve en çok takip edilen basketbol sitelerinden eurobasket.com, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Basketbol Ligi'ni veri tabanına aldı.

Eurobasket.com'un KKTC Basketbol Ligi'ni veri tabanına almasına Kıbrıs Rum yönetimi tepki gösterdi.

Türk Ajansı-Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, konuya müdahale etmek için Uluslararası Basketbol Federasyonu'na (FIBA) başvuruda bulundu, ancak site editörleri geri adım atmayarak, "Konu basketbolsa gerisi bizi ilgilendirmez" yanıtını verdi.

Dünyanın en yoğun izlenen basketbol sitelerinden www.eurobasket.com sitesinde 22 kasım günü, "Kıbrıs'ta bir başka ilginç lig" başlıklı bir haber yayına girdi.

İtalyan editör Gianni Pascucci imzalı haberde, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 8 takımlı bir lig var. Artık veri tabanımızda bu ligden de bahsedeceğiz. Her takımda en az bir yabancı bulunuyor" ifadesiyle lig hakkında bilgi verildi.

Haber yayına girer girmez Rum yönetimi tepki göstererek, Basketbol Federasyonu ve Dışişleri Bakanlığı olarak, "Adada sadece tek bir lig var. O da 'Kıbrıs' ligi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ligi olamaz" iddiasıyla FIBA'ya başvurup, federasyonun Yunan Başkanı George Vasilakopulos'tan duruma el koymasını istedi.

FIBA Başkanı Vasilakopulos da "Elimden gelen her şeyi yapacağım" yanıtı verdi.

Eurobasket.com'un Yunan editörleri de sitede yaptıkları haberlerde, "Bu kesinlikle kabul edilemez. Orada sadece tek bir ülke ve tek bir lig var. Haberi yapanlar herhalde tarih bilmiyor" iddiasında bulundu.

Site yönetimi kararlı

Haberi yapan İtalyan Pascucci ise dün yaptığı açıklamada, "Yunan arkadaşlarımızın politik baskılar nedeniyle bu tip yazılar yazmasını anlıyoruz. Ancak Eurobasket olarak Kuzey Kıbrıs Türk Ligi hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz, çünkü böyle bir lig var. Konu basketbolsa, bizim için hiçbir şey kabul edilemez değildir. Spor insanları bölmek yerine birleştirmeli" şeklinde görüş belirtti.

Öte yandan Rum radyosu, Rum Basketbol Federasyonu'nun (KOK), eurobasket.com isimli sitenin yayını üzerine, KKTC spor federasyonlarının yükselme ve tanınma çabalarını takip etmek ve zamanında tedbir alabilmek amacıyla üniter bir birim oluşturma kararı aldığını duyurdu.

KOK, Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'ya gönderdiği mektupla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti zemininde profesyonel şampiyonadan söz edildiği gerekçesiyle eurobasket.com sitesinde yer alan ifadelerin, KKTC'nin dolaylı tanınma çabası olduğu saptamasında bulundu.

Eurobasket.com'un, Rumlara, KKTC'daki şampiyonayla ilgili konulara yer vermelerini kabul etmemeleri halinde, "KKTC için özel bir bölüm oluşturacaklarını" da bildirdiği Rum basınında yer aldı.

cnnturk



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs