En Sıcak Konular

'Ankara'da büyükelçilik açma arzusundayız'

25 Kasım 2009 19:40 tsi
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Oscar Arias, 2011 yılında Türkiye'de bir büyükelçilik açma arzusunda olduklarını, böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.

Arias, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkünde yaptıkları görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kosta Rika'dan Türkiye'ye ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret yapıldığını anımsattı ve Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kosta Rika'nın küçük ve Türkiye'ye uzak bir ülke olduğunu belirten Arias, ülkesinin "çok değerli ve eski bir demokrasiye" sahip olduğunu ifade etti.

Arias, 61 yıl önce Kosta Rika'da tek taraflı olarak ordunun ortadan kaldırıldığını ve bir daha ordu teşkil edilmeyeceğini anayasalarına yazdırdıklarını belirtti. Bu bağlamda barışın avantajlarını yaşadıklarını ve refah dolu bir topluma kavuştuklarını söyleyen Konuk Cumhurbaşkanı, ülkesinde herkesin sağlık sigortasına sahip olduğunu ifade etti.

Kosta Rika ekonomisinin Türkiye'nin ekonomisine nazaran küçük olduğunu belirten Arias, ancak her zaman pazarlarını genişletme arayışı içinde olduklarını bildirdi. Arias, ekonomik açıdan ilerlemenin motorunun ticaret olduğunu kaydetti ve "Ticarete açık bir ülkeyiz" diye konuştu.

ABD ve Brezilya ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarına değinen Arias, AB ile de bir anlaşma imzalama müzakeresi içinde olduklarını, bunun Avrupa'ya ulaşmalarına yardımcı olacağını belirtti. Çin ile de anlaşma yapmak istediklerini söyleyen Arias, Kosta Rica ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşmasını konuşabilmenin de mutluluk verici olduğunu bildirdi.

Görüşmelerde Latin Amerika'da demokrasinin ne kadar hassas olduğu üzerinde konuştuklarını ifade eden Arias, 20 yıl önce bir barış planı başlattığını ve bunu beş devlet başkanının imzaladığını kaydetti. Arias, bölgeyi, dünyanın ilk askersiz bölgesine dönüştürmek istediğini, ancak arkadaşlarını ikna edemediğini belirtti.

Latin Amerika'da askerlerin artık eskisi gibi savaşmak, darbe yapmak için değil, barış için bulunduklarını söyleyen Arias, bununla birlikte Honduras'ta darbe olduğunu anımsattı. Bu konuda yardımcı olmasının istendiğini ve tarafları masaya oturtmaya çalıştığını belirten Arias, bir anlaşma yapıldığını, ancak darbeyi geri çeviremediklerini kaydetti.

Honduras'ta Pazar günü yapılacak seçimlere işaret eden Arias, Latin Amerika'daki ya da dünyadaki kaç devletin Honduras'ın seçimlerine saygı göstereceğini merak ettiğini ifade etti.

Orta Doğu'daki krizin çözümüne yönelik planlarının sorulması üzerine Arias, "Zor konularda barışı aramak işini Türkiye'ye bırakmayı tercih ediyorum" dedi.

Arias, "Orta Amerika'da bu işi yapmanın biraz daha kolay olduğunu" söyledi ve kendi tecrübelerini aktarırken, barış yolunda sabırlı ve azimli olunması ve barışın arzu edilmesi gereğine işaret etti.

"Savaşmak çok kolay, ama barışı bulmak zor" diyen Arias, hiçbir zaman müzakereden her şeyin elde edilemeyeceğini, elde edilenlerle mutlu olunması gerektiğini söyledi. Bunun Orta Doğu'da eksik olduğunu belirten Arias, barışın bölge için çok önemli olduğunu ifade etti. Arias, "Şart koyarak masaya oturmamak lazım, yoksa çözüme ulaşmak zor olur" diye konuştu.

Filistinliler ile İsrailliler arasında bir şekilde mal alışverişinin olduğu, karşılıklı olarak mermilerin kullanılmayacağı bir günün gelmesi ümidini dile getiren Arias, dünyanın her yıl ortalama silahlanmaya 1,5 trilyon dolar ayırdığını ve bunun daha çok Orta Doğu'daki sorunlar nedeniyle olduğunu belirterek, "Silaha ve askere para harcarsanız, fakirlik hiçbir zaman yok olmaz" dedi.
 
aa



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs