En Sıcak Konular

Arapları ve İsrail’i çıldırtacak Türk Kozu!

0 0 0000 00:00 tsi
Arapları ve İsrail’i çıldırtacak Türk Kozu! Kuzey Irak’da bazı müttefik ülkelerin ‘ısrarlı’ tutumları yeni bir devletin kurulması noktasına ilerlerse, Ankara, bugüne kadar hiç kimsenin aklına gelmeyen sert bir adımı tetikleyebilir... O kart; İran, Irak ve Suriye’yi ‘ga

Türkiye’nin Ortadoğu bölgesinde bugüne kadar ağzına hiç almadığı ve özellikle imtina ettiği önemli bir gücü bulunuyor. Kuşkusuz bu gücün ana sürükleyicisi Ankara değil! Ama “tam bu zamanlarda Irak’taki durum üzerinde düşünüldüğünde”, Ankara’nın kullanmayı hiç istemediği bu koz masaya açılırsa, “Pentagon’da açılan harita” kaldırılıp, yenisi çıkarılır!

Araplar ve İsrail çıldırır!..

Bu koz amiyane bir benzetme ile “ağır kalp hastasına viegra vermeye benzetiliyor”.. İran’ın ABD ve İsrail’e yönelik Şii politikası inanılmaz bir başarı olarak kabul ediliyor. Bununla ilgili akademik analizler bile yayınlanmaya başlandı. Hatta buradaki yayılması sadece bölgedeki Şii hareketini organize ve tahrik ederek “durduran” İran, tüm Ortadoğu’da kendine göre de olsa bir yer yaptı.

Elbette bunun karşılığında İsrail ve ABD’nin hallice nefretini çekti.. Ama bununla da kalmadı. Sünni Arap dünyasını da rahatsız etti. Bunun en somut örneği Suudi Arabistan’ın bu rahatsızlığını, “ABD bölgeden çekilirse ben müdehale ederim” diyecek denli ileri götürmesi.

Kozun dozu!..

Aslında bu ülkeler şu an Şii tehlike ile burun buruna yaşıyorlar. Peki ya Türkiye bölgede Şii hareketlere en azından “moral” destek vermeye başlarsa... Bugüne kadar derin analizler yapmayı seven batılı “ustaların” bile aklına gelmeyen bu yol, Suriye ve İran’da farklı karşılanacak, Irak’ı tahmin edilenemez bir duruma çekecek, Arapları ve İsrail’i ise çok kızdıracak bir hamle.

Tabii burada ilk akla gelen Türkiye’deki Şii’lerin durumu. Birçok bölge uzmanına göre Sünni bir ülke olan Türkiye, bu kartı asla kaşımaz. Çünkü bu kendi içinde de rahatsızlıklara yol açabilir! Bu hem doğru hem değil.

Evet Türkiye’deki Şiiler bu açılımdan bir ivme alabilirler. Ancak Türkiye’de yaşayan Şii’ler bölgedeki Şiilerden oldukça farklı. Bir kere konulara çok vakıf genellikle eğitimli kişilerden oluşuyorlar. Bu yüzden uluslararası bir komplonun parçası haline hiç dönüşmediler. Üstelik bu çok denenmiş olmasına rağmen! Hatta Şiiliğin en büyük hamisi İran bile-bu anlamda-Türkiye’ye bulaşmadı.

Doğal olarak Türkiye’nin bu kozunun ayarlanmış dozu tüm bölgeyi karıştırabilir. Ama kendisinde o kadar komplikasyon yaratmaz. Peki Türkiye bunu yapar mı? Bu sorunun yanıtı şu anda; çok büyük ihtimal hayır! Peki o zaman niye akıllara geliyor?

O zaman da şu söyleniyor… Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı en büyük risk ve tehtidlerle karşı karşıya. Bıçak kemiğe dayanırsa Türkiye oyunu sertleştirir! Bu bıçak henüz kemikte değil. Böyle olması da iyi.. Çünkü tüm bölge dengelerini ve müttefik ilişkilerini baştan tasarımlayacak kartın açılması, “pandora’nın kutusu”nun açılmış olması demek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,237 µs