En Sıcak Konular

Erdoğan çok memnun

25 Kasım 2009 16:47 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya yaptığı ziyaretin çok verimli geçtiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte iki ülke bakanlarının bir araya gelerek işbirliği sürecini geliştireceklerini bildirdi.

Erdoğan ve Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi Başbakanlık'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Dost ve kardeş ülke Libya'yı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra milletvekilleri ile 250'yi aşkın iş adamının refakat ettiğini söyledi.

Ziyaret vesilesiyle Libya ile Türkiye arasındaki tarihi ve köklü ikili ilişkiler ile uluslararası işbirliğine yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Dün sabah değerli kardeşim Bağdadi ile önce baş başa görüşmemiz oldu. Ardından, heyetler arası, çok çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Esasen ikili olan ilişkilerimizi daha ileri nasıl götürebiliriz bunun karşılıklı düşünce alışverişini yaptık. 2008 sonu itibariyle 1,4 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi bu yıl sonu itibariyle 2 milyar dolara ve 5 yıl içinde de nasıl 10 milyar dolara çıkarabiliriz bunun görüşmelerini yaptık.

Tabii her iki tarafta da bu hedeflere yönelik bir siyasi iradenin olduğunu görmek gerçekten beni çok çok mutlu etti.”

İKİLİ ANLAŞMALAR

İki ülke arasında 8 anlaşmanın imzalandığını belirten Erdoğan, gülerek, “Bizde bir laf vardır yarı Türkçe yarı Arapça (et tekraru ahsen, velev kane yüz seksen)” dedi ve anlaşmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Dış ticaret ve müteahhitlik hizmetlerine yönelik teminat mektuplarına ilişkin mutabakat zaptı, gerçekten bu noktada değerli kardeşim Bağdadi'nin ileri sürdüğü teklif çok çok önemliydi ve yol açıcıydı. Yani bunu 3 kategoride gerçekleştirelim, birinci kategoride Ziraat Bankası, İş Bankası ve Libya Bankasının müşterek olarak sermayelerini 1 milyar dolara çıkarmalarını temin edelim... Ve bu onlardan gelecek teminat mektupları zaten 'kabul' dendi. İkinci kategoride Halk Bankası, Vakıfbank onlardan gelecek teminat mektupları üzerinde çalışalım dendi. Üçüncü kategoride ise özel sektör bankalarının Hazine, Maliye gibi devletin referansıyla vereceği teminat mektupları olsun ki bunları kabul edelim dedik.

İkincisi, Afrika'da ortak yatırımlarla ilgili bir mutabakat zaptı. Yani eğitim, sağlık, inşaat, ulaşım bir çok konularda. Üçüncüsü ortak tarım yatırımlarının güçlendirilmesi mutabakat zaptı. Bayramdan sonra süratle bunun adımlarını atma kararını verdik. Dördüncüsü tarımsal işbirliği mutabakat zaptı,beşincisi yatırım ajansları arasında işbirliği mutabakat zaptı, altıncı ulaştırma işbirliği protokolü, yedincisi yatırımların korunması ve teşviki anlaşması... Ve sonuncusu ki Kurban Bayramı'nda iki bayramı bir arada kutlayacağımız bir mutabakat o da vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması. Geçen Ramazanda Suriye ile böyle bir anlaşma imzaladık, Kurban Bayramın'da da Libya ile vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzalamış olduk.”

Bunun yanında bazı imzalanacak anlaşmaların da öngörüşmelerini yaptıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, çifte vergilendirmenin önlenmesi, yüksek düzeyli işbirliği konseyinin kurulması gibi konuların bunlar arasında olduğunu söyledi.

Türkiye ile Libya arasındaki toplam ticaret hacmi ve müteahhitlik gibi çeşitli alanlarda iş imkanlarının artırılması konularınında ziyaretin öncelikleri arasında olduğunu belirten Erdoğan, ayrıca ulaştırma, tarım ve bankacılık gibi çok çeşitli alanlarda da işbirliğini yaygınlaştırması gayreti içinde olunacağını ifade etti.

“İKİLİ İLİŞKİLERİN MAZİSİ 16. YÜZYILA DAYANIYOR”

Başbakan Erdoğan, Türk iş adamlarının Libyalı muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerin de verimli sonuçlar doğuracağına inandığını belirterek, dün 500'e yakın Libyalı ve Türk iş adamının katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Erdoğan, “Gerek bir ufuk tazeleme gerekse onlara motivasyon noktasında bir zenginlik kazandırmanın bizlerde gayreti içerisinde olduk. Ve her zaman yanlarında olacağımızı bu köklü tarihi ilişkilerimizi ve ortak kültürümüze dayanan alt yapı zenginliğimizi geleceğe hep birlikte taşımamız gerektiğini orada ifade ettik” diye konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:
“Burada bir şeyi özellikle vurgulamakta yarar görüyorum, ortak tarihin, ortak kültürün geliştirilmesi ve genç nesillere bunun tanıtılması, özellikle korunması çok büyük önem ifade ediyor.
Dün öğleden sonra, sayın lider, kardeşimiz Kaddafi ile çok uzun, detay görüşmelerimiz oldu. Gerek Türkiye, Libya ikili ilişkileri gerek bölgeye ait sorunlar gerekse küresel sorunları değerlendirme fırsatımız oldu. İkili ilişkilerimizin mazisi 16 yüzyıla dayanıyor. 16. Yüzyıl'dan bugüne değin bu süreci kronolojik yapısı içinde gerçekten derin tarihi bilgileri içerisinde değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Afrika'da müşterek neler yapabileceğimizi aramızda müzakere ettik. Afrika'da Libya'nın gerek dönem başkanı olarak ve Sayın liderin Afrika'daki liderlik konumu itibariyle de kendilerinden Türkiye olarak atacağımız bu adımlarda gerekli müşterek çalışmaları istirham ettik ve bu konuda müşterek çalışmaya girebileceğimizi gördük.

Malum Afrika'nın 52 ülkesinden 50'sinde Libya'nın büyükelçiliği var. Bizim ise önümüzdeki yıl sonuna kadar hedefimiz 27 büyükelçiliğe ulaşmak. Bu konuda müşterek bir çalışmayı yapmak suretiyle süratle bu büyükelçiliklerimizi açalım istiyoruz.”

Afrika'da eğitim, sağlık, alt ve üst yapı gibi birçok alanda müşterek çalışma gerçekleştirmeyi istediklerini belirten Erdoğan, yakın işbirliğinin süreceğini teyit ettiklerini kaydetti.

Erdoğan, “Gerçekten ziyaretimizin çok çok verimli geçtiğini görmenin mutluluğu içindeyim. Bundan sonraki süreçte Bakanlarımızın ağırlıklı olarak da icracı Bakanlarımızın bir araya gelmek süratiyle bu süreci zenginleştireceğini burada açıklamak istiyorum. Aksi takdirde bu bir turistlik seyahat olmuş olur ki üzülürüz. Her alanda bu adımları atacağız. Ve bununda bizzat takipçisi olacağız” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ziyaret sırasında kendisine ve heyete gösterilen misafirperverlik nedeniyle başta Libya Lideri Muammer Kaddafi olmak üzere tüm ilgililere teşekkür ederek, yaklaşan kurban bayramını da kutladı.

A.A.



Bu haber 932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs