En Sıcak Konular

İhsanoğlu'ndan İKÖ ordusu teklifi

0 0 0000 00:00 tsi
İhsanoğlu'ndan İKÖ ordusu teklifi İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "Müslüman ülkeler arasında, İKÖ bünyesinde askerî güç oluşturulması kararnın alınmasını istedi. 

İhsanoğlu, Kuala Lumpur'daki İKÖ Parlamenterler Birliği toplantısına katıldı.
İhsanoğlu bu çıkışını, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen İKÖ 9. Parlamenterler Birliği Konsey Toplantısı'nda yaptı. Örgütün Irak ve Filistin konusundaki çalışmalarına değinen İhsanoğlu, İKÖ çatısı altında, Müslüman ülkelerdeki olaylara müdahale etmek üzere bir askerî gücün kurulmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, Birleşmiş Milletler'in asker gönderme operasyonlarının sürdüğünü hatırlattı.

Zaman'a değerlendirmede bulunan Genel Sekreter, İslam ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklar ve gerilimlerin sona erdirilmesi için örgüt bünyesinde bir askerî gücün oluşturulabileceğine işaret etti. Son olarak Lübnan'a farklı ülkelerden asker gönderildiğini hatırlatan İhsanoğlu, "Asker gönderme konusunda öncelikle İKÖ bünyesinde karar alınması lazım. İki yıldır bu konuda görüşme yaptığımız liderlerle konuşuyorum. Bu konu liderler arasında da dile getiriliyor. İKÖ bünyesinde askerî güç oluşturulması lazım." diye konuştu.

İKÖ ana şartını değiştirme çabalarının son aşamaya geldiğini de anlatan Genel Sekreter, bu konuda iki toplantı yapıldığını, teknik çalışmaların sürdüğünü, son aşamaya gelindiğini belirtti. İKÖ ana şartının soğuk savaş döneminde, o günün şartlarına göre yazıldığını, günümüz ihtiyaçlarına ise cevap veremediğini ifade eden İhsanoğlu, "Şimdi gereken düzenlemeler ve teknik çalışmalar son aşamaya geldi. " dedi. Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ olarak yeni düzenlemelerden sonra İslam dünyasının sesi olacaklarını, daha hızlı ve aktif şekilde olaylara tepki vereceklerini kaydetti. İhsanoğlu, Irak ve İsrail konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, bu çerçevede 22 Şubat'ta Cidde'de İKÖ olağanüstü dışişleri bakanları toplantısı yapacaklarını, 25 Şubat'ta ise Pakistan'ın girişimiyle düzenlenecek toplantıya aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkenin dışişleri bakanlarının katılmasının beklendiğini belirtti. İhsanoğlu, bu toplantılarda İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını durdurması ve Kudüs'teki çalışmaları konusunda sert kararların alınmasının planlandığını ifade etti.

Rum hamlesi engellendi

İKÖ Parlamenterler Birliği Konsey Toplantısı'na (İKÖPAB) gözlemci olarak katılmak ve konuşma yapmak isteyen Uluslararası Ortodoks Parlamentolar Birliği'nin bu yöndeki "özel statü" başvurusu, Türk heyetinin karşı önerisiyle engellendi. Birliğin daha önce de örgüte benzer bir başvurusu üzerine araştırma yapıldı ve bu birliğe aralarında Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Ermenistan'ın da bulunduğu 20 ülkenin üye olduğu belirlendi. Türkiye'nin söz konusu birliğin dine değil, mezhebe dayalı kurulduğuna ilişkin karşı önerisi kabul edildi. 

haber7



Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs