En Sıcak Konular

Türkiye'ye ihtiyaçları varmış

25 Kasım 2009 14:50 tsi
Türkiye'ye ihtiyaçları varmış 'Türkiye ve ABD, güçlerini birleştirsin'

Avrupalı ve ABD'lı politika yapıcılar üzerinde en etkili düşünce kuruluşlarından biri olarak gösterilen Atlantic Community, Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu'da sorunların çözümü için güçlerini birleştirmesi gerektiği görüşünde.

Kuruluşun internet sitesinde Ortadoğu uzmanı Brian Katulis’in “The US Needs Turkey for its Middle East Agenda” imzasıyla yayımlanan yazıda, Obama’nın Ortadoğu’ya yönelik politikalarında ilerleme kaydetmesi için Türkiye’ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor.

Analizde aynı zamanda ABD ile Türkiye arasındaki karşılıklı bağların gelişmesi gerektiği belirtiliyor. Katulis, Aralık ayında Washington’da bir araya gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin ana gündem maddeleri arasında Ortadoğu’daki durumun yanısıra Kafkaslar, Güney Asya ve Avrupa-ABD ilişkilerinin de ele alınması bekleniyor.

SIFIR SORUN POLİTİKASI

Komşularıyla sıfır sorun politikası benimseyen Türkiye, geçtiğimiz yıllarda Ortadoğu’ya yönelik olumlu ve ileriye dönük bir diplomatik yaklaşım benimsedi. Irak savaşından önce ve sonra, Türkiye’nin çabaları Irak’ın komşularının ortak sorunları çözmek için birlikte hareket etmelerini sağladı. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgedeki birçok ülke ile karşılıklı diplomatik ilişkiler başlattı. Sonucunda da bu yıl iki komşusu Suriye ve Irak ile karşılıklı anlaşmalar imzaladı.

Obama yönetimi ise ağırlığı Pakistan, Afganistan ve aynı zamanda İran’daki sorunlara vererek, Ortadoğu ve Güney Asya için sorunları çözme odaklı bir politika ajandası hazırladı. Obama yönetimi Arap dünyası ile İsrail arasındaki çatışmalara ve Irak sorununa dahil olmaya devam edecek ancak şimdilerde diplomatik ilgisini Güney Asya ve İran’a kaydırıyor. ABD’nın bölge için belirlediği politik hedeflerinde ilerlemesi için Türkiye’nin yardımına ihtiyacı var. Türkiye ve ABD’nin ortak hedefler temelinde Güney Asya, Irak, İran ve İsrail konusundaki çabalarını birleştirmesi gerekiyor.

TÜRKİYE VE ABD’NİN ORTAK HEDEFLERİ

İki ülkenin Güney Asya ve Irak konusunda ciddi bir işbirliğine girdikleri gözlemleniyor. ABD’nin Afganistan ve Pakistan’a daha fazla kaynak aktarmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye’nin iki ülkedeki sorunların dengelenmesi konusunda lider pozisyona yükseliyor gibi görünüyor. 

Irak’ta, ABD ve Türkiye’nin ortak olarak destekledikleri bir hedefleri var: Teröristlerin barınmadığı, güvenli ve birleşik bir Irak devleti.

İRAN SIKINTISI

İran ve İsrail konusunda ise Türkiye ve ABD ortak hareket etme konusunda sorun yaşayabilir. İki ülke her iki cephede de aynı, uzun vadeli stratejik hedeflere sahip. Hem ABD hem de Türkiye İran’ın nükleer programının denetlenmesi istiyor ve İsrail sorununa iki devletli bir çözüm getirilmesini talep ediyor. Ancak Türkiye’nin bulunduğu topraklar ve İran ile geliştirdiği enerji bağları yüzünden İran’a karşı farklı bir yaklaşım içine girebilir.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmada Türkiye’nin İsrail’inden dahil olduğu askeri hareketi iptal etmesinin ardından iki ülkenin arasında yükselen tansiyon ABD’yi rahatsız etmişti.

Bütün bunlara rağmen, Türkiye ile ABD İran ve Filistin-İsrail sorunundan çok Irak ve Güney Asya konularında birlikte hareket edecek gibi görünüyor. Ancak olası bir işbirliği için her biri NATO üyesi olan iki ülke arasında ciddi tartışmalar yapılması gerekiyor. Obama, başkan olarak çıktığı ve Türkiye’nin de dahil olduğu ilk denizaşırı gezisinde Türkiye’nin ABD için ne kadar önemli olduğunu dile getirmişti. Başkanın aynı zamanda Türkiye’yi Ortadoğu ve Güney Asya konularında müttefik olarak gördüğü de biliniyor.

Hürriyet



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs