En Sıcak Konular

Rusya'ya ceza ödemeyecekler

25 Kasım 2009 14:42 tsi
Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz alım miktarını revize etti, ceza ödemeyecek

Rusya ve Ukrayna arasında yeni yılda doğalgaz krizi yaşanma ihtimali giderek azalıyor. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'la, Rusya doğalgaz şirketi Gazprom 2010 yılı alımı ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Ukrayna 2010 yılında daha önce belirlenen miktardan yüzde 35 daha az doğalgaz alımı yapacak. Bunun için de herhangi bir ceza ödemeyecek. İki şirket Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yuli Timoşenko'nun Yalta'da geçen hafta gerçekleştirdikleri görüşmede aldıkları kararları da teyit etti.

Yeni doğalgaz anlaşmasını Gazprom CEO'su Aleksey Miller ve Naftogaz CEO'su Oleg Dubina parafe etti. Ekonomik krizi ve endüstriyel üretimdeki düşüşü gerekçe gösteren Kiev, 2010 yılında 52 milyar metreküplük alım anlaşmasını revize ederek, miktarı 33,75 milyar metreküpe çekti.

İmza sonrası bir açıklama yapan Miller, "Kriz döneminde Ukrayna'nın reel alım durumuna göre revizyon yapıldı. Bu anlaşma 2010 yılı için 'al ya da öde' müeyyidesini ortadan kaldırıyor. Gazprom 2009 da alınmayan miktarlar için de herhangi bir ceza talep edemeyecek." dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Ocak ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sonuçlara göre, Moskova'nın 8 milyar doları bulabilecek ceza uygulamasını gündeme getirebileceğini iddia etmişti.

YILBAŞINDA DOĞALGAZ KRİZİ YAŞANMAYACAK

Rusya Başbakanı Putin Timoşenko ile Yalta'da yaptığı görüşmede, "Biz doğalgaz sevkıyatı ve diğer enerji konularında tarafların anlaşmaya uymasını bekliyoruz. Yeni yılda herhangi bir sürpriz yaşanmayacak." ifadesini kullanmıştı. Putin anlaşmada öngörüldüğü şekilde 2010'da Ukrayna'nın yüzde 20 indirim alamayacağını, Rusya'nın da ödediği transit ücretlerin de yüzde 60 zam alacağını belirtmişti.

Yalta görüşmesi sonrası basına açıklamada bulunan Timoşenko, anlaşmanın şartlarına uyacaklarını ve Avrupa sevkıyatının zarar görmeyeceğini ifade etmişti. Tüm Avrupalı müşterilerin endişe ile bekledikleri yeni bir kriz riski de bu mutabakat çerçevesinde ortadan kalkmış oldu.

Cihan



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,673 µs