En Sıcak Konular

Karanlık sır, aydınlanıyor mu?

0 0 0000 00:00 tsi
Karanlık sır, aydınlanıyor mu? Bilim adamları evrenin en büyük sırlarından biri olan Karanlık Madde'nin nasıl varolduğunu anlama yolunda bir adım atmış olabileceklerini söylüyorlar.

       Amerikalı uzmanlar, geçen Ağustos ayında evreni yüzde 25'inin gezegen yıldız ve galaksilerden değil, ışık yaymayan ve ışığı yansıtmayan, bu nedenle de görülmediği için "karanlık madde" olarak adlandırılan maddeden oluştuğunu kanıtlamışlardı.
      Gökbilimciler 1930'lardan bu yana galaksi öbeklerinin görünen kütlelerle açıklanamayacak kadar yüksek çekim gücü olduğunu biliyorlardı.
      Ancak öbekler içinden gözle görülmeyen maddeyi ayırmak imkansızdı.
      Ancak NASA ve Avrupa uzay ajansı'ndan uzmanlar, çarpışma sonucu galaksilerdeki gazlarla maddelerin ayrıştığını, beklenenin aksine sıcak gaz bulutları çevresinde değil, tamamen boş görünen bir başka kesimde büyük bir çekim gücü olduğunu belirledi.
      Nature dergisinde yayımlanan son araştırmaysa bu karanlık maddeyi 'aydınlatabilir.' Cüce galaksilerin neredeyse tamamı karanlık maddeden oluşuyor; Samanyolu ve Andromeda galaksisinde fazla belirgin olmayan bir kaç örneği de bulunuyor.
      Bilim adamları, bu karanlık maddeyle dolu sistemlerin bir zamanlar gazlarla dolu olduğunu, ancak daha büyük galaksilerin uydusu haline geldikçe, içerdikleri görünen maddelerin zamanla boşaldığını belirtiyor.
      Araştırma kapsamında bilim adamları bilgisayar modelleri kullanarak bundan 10 milyar yıl önce, gazların yoğun olduğu bir cüce galaksinin, daha büyük Samanyolu'na benzer sistemin yörüngesine sürüklendiği anda, neler yaşanmış olabileceğini tasarladılar.
      Araştırma sonucunda, olayın oluşturduğu çekim gücünün, cüce galaksinin içerdiği gazı çekip çıkartmış olabileceğini belirlediler.
      Bilgisayar modeli ayrıca daha büyük sistemin oluşturduğu yerçekimi şiddetinin, cüce sistemin içindeki ışık saçan yıldızları da kendine çekmiş olabileceğini ortaya koydu.
      Uluslararası uzmanlardan oluşan ekip, sonuçta görünebilir maddenin kaybolmasıyla geriye sadece "karanlık madde"nin kaldığı bir galaksinin kaldığını düşünüyor.
      Stanford Üniversitesi astro fizik uzmanlarından aynı zamanda araştırma heyetinden Stelyos Kazantzidis, bu sonuçların heyecan verici olduğunu, çünkü daha önce doğrulanamamış fiziki etkilerin birleşmesine dayandığını belirtti.

      BBC



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs