En Sıcak Konular

Amerika, İsrail’e ‘özel’ F-35 veriyor

25 Kasım 2009 08:30 tsi
Amerika, İsrail’e ‘özel’ F-35 veriyor ABD Yönetimi, son teknoloji ürünü çok amaçlı savaş uçağı F-35’in, İsrail yapımı sistem ve silahlarla kullanılmak üzere Tel Aviv’e satılmasını onayladı.

9 ülkenin beraber geliştirdiği ‘Ortak Saldırı Uçağı’nı Türkiye yazılım kodlarıyla birlikte satın almak istemiş, ABD ise buna izin vermemişti.

Reuters’in özer haberine göre, üretici firma Lockheed Martin, F-35’in “benzersiz” bir modelini, tam da İran’a hava saldırısının gündemde olduğu bu dönemde İsrail’e satmayı teklif etti. 2012’ye kadar 25 uçak Tel Aviv’e teslim edilecek. ABD, yapılan değişikliklere rağmen uçağı İsrail’e diğer ortaklarıyla aynı fiyata, tanesi 200 milyon dolara satacak.  Ancak Reuters, ikinci bir haberinde, önce kendilerine bilgi veren aynı Pentagon yetkilisi Jon Schreiber’in, yazılımın “ABD dışında kimseye verilmeyeceğini” söylediğini duyurdu.

İran ile yarış

İsrail, F-35’lerin satış önceliği listesinde, ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada. Bu teklifi de kabul etmezse diğer ortaklar öncelik kazanacak. İsrailli şahinler, İran’ın Rusya’dan S-300 füze sistemlerini teslim almadan bu uçaklara kavuşmak istiyor. İran, teslimatı geciktiren Moskova’yı uluslararası kurumlara şikayet edebileceğini dün duyurdu.

NATO uçağını vuramaz

ABD, radara yakalanmayan tek motorlu F-35’leri, Türkiye, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç’in mali katkılarıyla geliştiriyor. Ankara, hem avcı, hem de bombardıman amacıyla kullanılabilen uçağın yazılım kodlarını ABD’den istediğinde ret yanıtı almıştı. Bu kodlar olmadığı taktirde uçaklar, NATO üyesi ülkelere ait hedeflere kilitlenemiyor.



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs