En Sıcak Konular

'Uyarı grevi' demiryollarında başladı

25 Kasım 2009 07:57 tsi
Memur konfederasyonlarınca iş bırakma eylemi başladı. Eylem kapsamında, 400 yolcusuyla İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih Ekspresi, Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 24 saat hareket etmemek üzere durdu.

Memur konfederasyonlarınca ''Uyarı Grevi'' olarak adlandırılan iş bırakma eylemi, saat 00:00'da başladı. İş bırakma eylemi kapsamında İstanbul-Ankara seferini yapan Anadolu, Ankara ve Fatih ekspres trenleri, makinistlerin iş bırakması sebebiyle çok sayıda yolcusuyla Sakarya'nın Arifiye ilçesinde durdu.

Memurların 1 günlük iş bırakma eylemi yüzlerce vatandaşı mağdur etti. Bu gece yarısından itibaren makinistlerin iş bırakması sebebiyle demiryolu ulaşımı durdu. Haydarpaşa -Ankara seferini yapan 3 yolcu treni, makinistlerin iş bırakması sebebiyle Arifiye Tren Garı'nda 24 saat hareket etmemek üzere durdu. Tren garına ilk olarak yaklaşık 400 yolcusu bulunan Anadolu ekspresi geldi. Saat 00:15'de perona yanaşan trenin makinistleri kendilerini karşılayan Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi üyeleri ile görüştükten sonra iş bıraktı. Eylem sırasında TCDD görevlileri ile sendika üyeleri arasında tartışma yaşandı. Tartışmalar sürerken gara İstanbul-Ankara seferini yapan Ankara ve Fatih ekspresleri de geldi. Bu trenlerin makinistleride iş bırakınca yüzlerce yolcu garda beklemek zorunda kaldı. Saatler ilerledikçe kendilerine hiç bir açıklama yapılmayan yolcular, TCDD görevlileri ve sendika üyeleri ile tartıştı.

Çok sayıda çevik kuvvet polisi de garda önlem alırken yolcular ile görevliler arasındaki tartışma zaman zaman arbedeye dönüştü. Gerginliğin artması üzerine polis, trenlerin önünde barikat kurdu. Bazı yolcular kendi imkanlarıyla yollarına devam etmek için otobüs bulmaya çalışırken bazıları da trende oturarak gelişmeleri izledi. Eylemden en çok hastalar, yaşlılar, ve çocuklu aileler etkilendi. Bazı vatandaşlar hastalarının ve cenazelerinin bulunduğunu belirterek sorunun bir an evvel çözülmesini istedi. Bilet alırken eylemden haberdar olmadıklarını söyleyen yolcular bilet satan TCDD'ye de tepki gösterdi. Gerginliğin artması üzerine Sakarya Valisi Hüseyin Atak da gara gelerek TCDD görevlileri ve sendika temsilcileri ile görüştü. Valinin uzun süre kendilerine açıklama yapmamasına sinirlenen yolcular, 'Vali dışarı' şeklinde sloganlar atarak öfkelerini dile getirdi.

Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi Başkanı Cihat Koray, Hükümetin kamu çalışanlarına bütçeden gerekli payı ayırmadığını söyledi. Yıllardan beri kamu çalışanlarının verilmeyen haklarını almak amacıyla söz konusu eylemi başlattıklarını belirten Koray, "Muhatap olduğumuz hükümet, 'Siz ne üretiyorsunuz ki ne pay istiyorsunuz?' diyor. 27 AB ülkesi içinde bütçeden en düşük pay alan Türk kamu çalışanlarıdır. Malta bile bizden iki kat daha fazla bu hakka sahip. Yüzde 6.5 kamu çalışanı açlık, yüzde 75'i yoksulluk sınırının altında. Tren personeline sorun 25 yıllık hizmeti boyunca kaç bayramı çoluk ve çocuğuyla geçirmiştir? Türkiye'nin en düşük ücretiyle çalışıyorlar. Başka seçeneğimiz kalmadı. Bu tren yarın gece 12'ye kadar burada kalacak.'' dedi.

Anadolu Ekspresi ile Eskişehir'e gitmek üzere gara gelen üniversite öğrencisi Nihal Dağdelen, eylemden dolayı mağdur olduklarını ifade etti. İş bırakma eyleminden sabah saatlerinde haberdar olduklarını kaydeden Dağdelen, şöyle konuştu: "Şu anda mağdur durumda olabiliriz ama kamu çalışanlarını haklı buluyoruz. TCDD'yi suçluyoruz, otobüs tutmaları lazım. Gece olduğu için daha çok mağduruz. Eylemden bu sabah haberimiz oldu, bu trene denk gelmez diye düşündük. Gara gelince öğrendik''

Bir kadın yolcu, "Eylemden bilgim yoktu. Olsaydı binmezdik. Perişan durumdayız şu anda." derken bir diğeri, "Keşke eylem, biletler satılmadan önce, trenlerin kalkmaması şeklinde yapılsaydı. Bizler burda mağdur kalmasaydık, özellikle bayanlar, çocuklar... Trene binmeden önce bilgimiz olsaydı bu şekilde mağdur kalmazdık. Eyleme karşı değilim, halka karşı yapılan bir eylem değil ama şu durumda mağdur olan bizleriz. Saat gece 12 buçuk. Hiçbir yere gidemeyecek durumdayız." şeklinde konuştu.

Bir başka kadın yolcu ise "Eylemden haberimiz yoktu. Tamam eylem desteklenebilir ama bu şekilde olmaz. Söylemeleri gerekirdi, o zaman biz de destekler ya da desteklemezdik, ama bu şekilde zorlamayla olacağını düşünmüyorum." diyerek görüşlerini ifade etti.

Bazı sendika üyeleri çorbacıda karınlarını doyurdu. Yüzlerce yolcu, soğuk havada kendileri açıklama yapılmasını ve sorunun çözülmesini bekliyor.

cihan



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,612 µs