şok gelişme! | " /> şok gelişme! | "/>

En Sıcak Konular

Aşıda şok gelişme!

24 Kasım 2009 21:51 tsi
Aşıda şok gelişme! Sağlık Bakanlığı 24 yaş altındaki vatandaşların talepleri halinde domuz gribi aşısı olabileceklerini söyledi. Zaten karışık olan kafaları daha da karıştıracak haber ise Kanada'dan geldi...

Sağlık Bakanlığı, 24 yaş altına da artık domuz gribi aşısı yapılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, bugünden itibaren 24 yaş ve altındaki bütün vatandaşlara talep ettikleri takdirde aşı yapılacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de pandemik gribe yönelik olarak 16 Kasım'dan itibaren 6 ay-5 yaş arası grup ile her yaştaki kronik hastalığı olanlara pandemik grip aşısı uygulaması başlatıldığı hatırlatılarak, Pandemi Yürütme Kurulu’nun aldığı tavsiye kararı doğrultusunda; bugünden itibaren ise 24 yaş ve altındaki bütün vatandaşlara talep ettikleri takdirde aşı yapılabileceği belirtildi.

Daha önce aşılanmaya başlanmış olan gruplar arasında olup da henüz aşılanmamış olan kişilerin de talep ettikleri takdirde aşılanmalarına devam edileceği kaydedilen açıklamada, aşılamanın sağlık ocakları, aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde ücretsiz olarak yapıldığı da hatırlatıldı.

172 BİN DOMUZ GRİBİ AŞISI ÇEKİLDİ

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), GlaxoSmithKline ilaç şirketine ait domuz gribi aşısının Kanada’ya gönderilen bir partisinin "ciddi" alerjik reaksiyona neden olduğunu, söz konusu aşının geri çekildiğini bildirdi.

DSÖ sözcüsü Thomas Abraham, Kanada’da aşıya karşı alışılmamış oranda "ciddi" alerjik reaksiyonun belirlenmesi üzerine, bunun nedenini bulmak için gerekli araştırmaların yapılmakta olduğunu açıkladı.

Sözcü, DSÖ’nün bu aşamada aşılanmayla ilgili önerilerinde bir değişiklik yapmayacağını belirterek, "Öncelikle Kanada’da ne olup bittiğini anlamamız gerekiyor" dedi.

GlaxoSmithKline sözcüsü Gwenan White da bir parti domuz gribi aşısına karşı normalden fazla alerjik reaksiyon tespit edildiği yönündeki haberlerin ardından bir tavsiye yayımladıklarını söyledi.

Sözcü, Kanada’daki sağlık görevlilerine söz konusu aşıyı kullanmamaları tavsiyesinde bulunduklarını, sağlık yetkilileri ile firmanın olayı araştırdığını kaydetti.

White, aşırı alerjik reaksiyona neden olduğu belirtilen bu partide 172 bin doz aşı bulunduğunu, Kanada’ya toplam 7,5 milyon doz aşı dağıtıldığını ifade etti.

'Kanada'daki aşının Türkiye'dekiyle ilgisi yok'
Bu arada GlaxoSmithKline (GSK) ilaç şirketi, ''Kanada'da geri çekilen lotun yalnızca bu ülkede kullanıma sunulduğunu, Türkiye'deki domuz gribi aşısıyla hiçbir ilgisi bulunmadığını'' bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, Kanada Kamu Sağlığı Kurumu'nun (PHAC), kullanım sonrası yapılan yan etki bildirimleri üzerinden gerçekleştirdiği değerlendirmelerin, GSK pandemi aşısının bir lotuna dahil aşıların uygulamalarında alerjik reaksiyonların, aynı aşının diğer lotlarındaki aşılara göre daha fazla ortaya çıktığı yönünde bulgular ortaya koyduğu belirtildi.

Bu değerlendirmenin ardından GSK'nın söz konusu aşı lotunu derhal geri çekerek, Kanada'nın yetkili kurumlarıyla birlikte araştırma ve risk değerlendirme çalışmaları başlattığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

''Bugüne kadar GSK pandemi aşısı Kanada'da yaklaşık 7.5 milyon doz dağıtılmış ve uygulama ardından ortaya çıkan alerjik reaksiyon vakaları diğer aşılamalardan farklılık göstermeyen bir oran tespit edilmiştir. Daha yüksek bir alerjik reaksiyon oranı saptanan bu lotun değerlendirilme işlemleri devam etmektedir.

Kanada'da geri çekilen bu lot sadece bu ülkede kullanıma sunulmuş olup, Türkiye'deki aşıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. İnsan sağlığına ve güvenilirliğe her zaman öncelik veren GSK, yetkililerle işbirliği içinde çalışmalarına devam edecek ve elde ettiği sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaktır.''



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,459 µs