çatlağa dikkat... | " /> çatlağa dikkat... | "/>

En Sıcak Konular

Bu çatlağa dikkat...

24 Kasım 2009 11:38 tsi
Bu çatlağa dikkat... Dün ajanslara düşen, bugünün gündemine de damgasını vuran haber ‘CHP’de Dersim isyanı’ idi. İyibilgi’yi izleyenler bu haberi önceden duyurduğumuz için şaşırmadı. Mesele bir ilimizde birkaç yüz kişinin bir partiden istifa etmesi mi?

Haber dün ajanslara düştü. Bugünkü gazetelerin çoğunda da ya manşetten ya da birinci sayfadan görüldü. CHP’de “Dersim isyanı” sürüyordu…

Aralarında önceki dönemin CHP Tunceli Milletvekili Hasan Göyüldar ile Ovacık, Nazımiye ve Pülümür belediye başkanlarının da bulunduğu 400 kişi, “on binlerce günahsız insanın katledildiği bir olayı meşru gören bir anlayışla aynı yerde bulunamayız” diyerek, CHP’den istifa etti.

CHP Grupbaşkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa gezisinde muhatap olduğu protestolar için “sıradan tepkiler” demişti. Acaba Tuncelili sayın Kılıçdaroğlu bu istifalar için de “sıradan istifalar” diyebilecek mi? Sanmıyoruz…

Çünkü bu istifalarla birlikte CHP’nin Tunceli örgütü çökmüş durumdadır…

İstifaları engellemek için CHP Genel Merkezi Tunceli örgütünü adeta “kuşatmaya” almıştı. Kamuoyu önünde yapmadıkları açıklamaları CHP’nin yerel yönetici ve üyelerine yapmak da dahil her türlü sözü söylediklerini ve “bu defteri kapatalım, AKP’nin oyununa gelmeyelim” dediklerini biliyoruz. Zaten iyibilgi farkıyla istifaların elinin kulağında olduğunu günler öncesinde duyurmuştuk.

Hemen belirtelim, mesele bununla da sınırlı değildir. Bugünlerde adının yeniden “Dersim” olması için girişimlerin gündemde olduğu Tunceli, sonuçta küçük, kendi halinde bir ilimiz. Ancak etkisi kentin sınırlarını oldukça aşan bir özelliğe sahip.

Çünkü Tunceli, nüfusu artan değil, azalan bir il. Sahip olduğu nüfusun kat be kat fazlası göç verdiği illerde yaşıyor. Avrupa da dahil. Bu iller içerisinde en kaydadeğer ölçüde Dersimlinin yaşadığı şehir, tahmin edilebileceği gibi, İstanbul; bir diğeri de İzmir. Ayrıca Elazığ, Malatya, Erzincan gibi komşu şehirlerde de ciddi bir Dersimli nüfus yaşıyor.

Bunun yanında Tunceli, yazarı, çizeri, sanatçısı oldukça bol olan bir ilimiz. Dahası yüzlerce il, ilçe, köy dernekleriyle Türkiye sathında örgütlü. Alevi derneklerinde de Tunceli kökenli Aleviler oldukça faal.

Bu nedenle CHP’nin Tunceli örgütünün çökmesi, Tunceli ile sınırlı olmayan dalga dalga etki yaratacak bir anlam ifade ediyor.

Açıkçası CHP’nin Onur Öymen’in sözleriyle kanamakta olan bir yaraya tuz basmış olması, Alevilerin bir süreden beri sorgulamakta oldukları CHP konusunda ciddi bir netleşme durumu yarattı. Öymen ve diğer CHP yöneticilerinin “o defteri kapattık” demeleriyle defterin kapanmayacağı da görüldü.

Bu durumun etkileri sürecek. 13 Aralık’ta Kadıköy’de yapılması için başvurusu yapılan bir miting var. Şimdiden “bu mitinge dikkat” diyoruz.

Çünkü 10 Kasım’dan bu yana dinmeyen tepki ve protestoların kitlesel manada “zirvesi”, bu miting olacak. Çok sayıda Dersim ve Alevi derneğinin, aydın ve sanatçılarının hazırlık çalışmalarında yer aldıkları miting, Aleviler açısından “yeni” bir dönemin önünü açmaya aday.

Türkiye’de çok değişti ve değişmeye devam ediyor. Bu “değişimi” temsil edenler ile değişime ayak direyenler arasındaki fark da her geçen gün daha fazla belirginlik kazanıyor.

Meselenin özü aslında budur…

-Fotoğraf dün CHP'den istifaların duyrulduğu "miting gibi" basın toplantısı esnasında Tunceli'de çekilmiştir.

İlgili yazıları yeniden okumanız için:

Öymen bir konuşma yaptı…

Açtım kapadım: Kolay mı?

Manipülasyon mu dediniz?

Gereğini yapmak ya da yap(a)mamak

‘Gandi Kemal’in zor günleri

Siyasette koçbaşı olmak ya da Kılıçdaroğlu

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,622 µs