En Sıcak Konular

'Türkiye, bölgesel etkisini artırıyor'

24 Kasım 2009 11:23 tsi
'Türkiye, bölgesel etkisini artırıyor' İngiliz Financial Times (FT) gazetesi bugünkü sayısında "Türkiye: Osmanlı misyonu" başlığıyla geniş bir analiz yayımlayarak, Türkiye'nin dış politikasını masaya yatırdı.

Gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss tarafından kaleme alınan ve gazetenin tam sayfasını ayırdığı analizde, Türkiye'nin tarihinden bahsedilerek, "bir zamanlar batıya dönük olan Türkiye'nin, AK Parti hükümetiyle sultanlar tarafından yönetilen sınırlarla ve topraklarla yeniden bütünleştiği" yorumu yapıldı.

Strauss, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "bu politikanın mimarı olduğunu, ancak bu politikanın "neo Osmanlı" politikası olduğunu kabul etmediğini, "komşularla sıfır problem" sloganını kullanmayı tercih ettiğini yazdı.

Türkiye'nin büyüyen ekonomik gücü ve diplomasisiyle, Kafkasya, İran, Irak gibi sorunlu ve zor konularda etkisini arttırdığını da kaydeden gazete, Türkiye'nin son dönemdeki Suriye, Irak ve Ermenistan'la ilişkilerindeki gelişmeler anımsatıldı.

Davutoğlu'nun bu ay Avrupa başkentlerini gezerek, "Türkiye'nin AB hedefinin değişmediğini" söylediğini de kaydeden Strauss, Türkiye'nin bölgesindeki iyi ilişkilerini batıya "değer" olarak sunduğunu belirtti.

-"AB İLE SÜRTÜŞMELER ARTABİLİR"-

Gazete, Türkiye'nin kendisini küçük bir ortak olarak gören ülkelerle rekabete girişmesi halinde, Türkiye'nin AB ile sürtüşmelerinin artabileceği yorumunu yaptı. Strauss "Batılı diplomatların, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Fransa'nın İsrail'le Suriye arasında uzlaşma sağlanmasına yönelik çabalarını desteklemekte isteksiz olmasını not ettiklerini" yazdı.

Strauss ayrıca, Türkiye'nin İran'ın nükleer programı konusunda ne kadar etki edeceği ve ne yaparsa müttefiklerini üzebileceği gibi konuları kesinleştirmesi gerektiğini de ifade etti.

Kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin AB'nin ilk Müslüman ve en kalabalık üyesi olacağını yazan gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ise Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını anımsattı.

FT muhabiri Delphine Strauss Türkiye'nin son dönemdeki dış politikasını analiz ettiği yazısının sonunda ise, AB Başkanı seçilen Herman Van Rompuy'un 2004 yılında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını ifade eden sözlerini hatırlattı.

aa



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs