En Sıcak Konular

Petrol Yasası'na 'Güneydoğu' rötuşu

0 0 0000 00:00 tsi
Petrol Yasası'na 'Güneydoğu' rötuşu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclis'e iade ettiği Türk Petrol Yasası'nda Güneydoğu rötuşu yapılıyor. Yasa'da Güneydoğu ile ilgili hangi riskli madde vardı? İşte o madde.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Türk Petrol Yasası, TBMM Sanayi Komisyonu tarafından, petrolden alınacak devlet hissesine ilişkin bölüm değiştirilmeden, petrol gelirlerinin yüzde 50'sinin, çıkarıldığı ile aktarılmasına ilişkin hüküm metinden çıkarılarak kabul edildi.
Sezer'in, çıkarılan petrolün yüzde 12.5'inin devlet payı olarak ödenmesi zorunluyken yeni yasa ile bu oranın yüzde 1'lere kadar düşürülmesine olanak sağlandığı ve petrol zengini bölgeler yaratılacağı gerekçesiyle yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderdiği yasanın vetolu 4 maddesi 4 saat süren görüşmenin ardından kabul edildi. Veto gerekçesi doğrultusunda, petrol gelirinin yarısının, çıkarıldığı ilin il özel idaresince açılacak hesaba aktarılmasına ilişkin hüküm metinden çıkarıldı.
AKP'nin, bu düzenlemeyi içeren 19. maddenin son fıkrasının metinden çıkarılması yolundaki önergesini açıklayan AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, bu hükmün tasarının orjinal halinde bulunmadığını, Güneydoğu milletvekilleri tarafından metne önergeyle eklendiğini anımsattı. Şahin, Sezer'in veto gerekçesine katıldıklarını, petrol gibi stratejik ürünlerin gelirlerinin tüm ülke için kullanılması gerektiğini söyledi.

Bölgeden tepki
Önerge kabul edilerek düzenlenme CHP'nin de desteğiyle metinden çıkarıldı ancak bu kez de AKP'nin bölge milletvekillerinden tepki geldi. AKP Batman Milletvekili Afif Demirkıran, CHP ile AKP'nin bu konuda uzlaşmasını eleştirirken, bor, altın, kömür, jeotermal gibi kaynakların gelirlerinin söz konusu illere aktarılmasına kimsenin tepki göstermediğini vurguladı. Demirkıran, "Bu paralarla köy yolları yapılacaktı. Köyden kente gelmiş, işsiz güçsüz insanların köylerine dönebilmesi için altyapı yapılacaktı. Bunu milletin takdirine sunuyorum" dedi.

Perenco'dan veto merakı
Bu arada komisyon toplantısını izleyenler arasında yıllardır Güneydoğu'da petrol arayan Perenco firmasının genel müdürü Roger Beaumont ile bazı şirket yetkililerinin de bulunması dikkat çekti.
Beaumont toplantıdan sonra Komisyon Başkanı Soner Aksoy'a, Sezer'in bundan sonra yasanın daha önce kabul edilen maddelerini veto edip edemeyeceğini sordu.

Enerji ve Maliye takipte
Gelirin yüzde 50'sinin aktarılması hükmünün çıkarılması için bürokratlar da kulis yaptı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Başkan Aksoy'la görüşürken, Enerji Bakanı Hilmi Güler de Aksoy'u iki kez telefonla aradı. Bakanlık Müsteşarı Sami Demirbilek de petrol çıkan illerden devlet hissesinin yüzde 50'sinin il özel idarelerine verilmesiyle ilgili hükmün komisyonda eklendiğini anımsatarak, "Bu konuda ne iktidar ne muhalefet ne de bürokrasinin bir kastı var" dedi. Demirbilek, bu eklemenin Maden Kanunu'na uyum amacıyla yapıldığını kaydetti.

Milliyet



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,237 µs