sustuğu sorular... | " /> sustuğu sorular... | "/>

En Sıcak Konular

Balbay'ın sustuğu sorular...

23 Kasım 2009 19:40 tsi
Balbay'ın sustuğu sorular... Birleştirilen Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Mustafa Balbay'ın çapraz sorgusunda, Balbay sessiz kalmayı tercih etti. Balbay'ın sustuğu sorulardan biri: 'Şimdi darbe olmaz. 28 Şubat gibi ortam uygun değil' bu bir haber notu mudur?

Birleştirilen Ergenekon davasının tutuklu sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, çapraz sorgusu sırasında sessizliğe büründü...

Birleştirilen Ergenekon davasının tutuklu sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, çapraz sorgusu sırasında, kendisinde ele geçirilen günlüklere ilişkin sorulara cevap vermedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın bugünkü duruşmasında, sanık Mustafa Balbay'ın yarım kalan savcılık ek ifadesi okunmaya devam edildi.

Savcılık sorgusunda Balbay'a Hrant Dink cinayetiyle ilgili belgelerin bulunduğu ve bunu konu ile ilgili açıklamada bulunması istendiği hatırlatıldı. Balbay, "Dink cinayeti bizi çok etkilemişti. MİT Müsteşarı Emre Taner ile de görüştüm. O zaman Trabzon için 'hastalıklı şehir' deniyordu. Anadolu'da gerilimli şehirler var mı yok mu araştırdım." dedi. Balbay, savcılar tarafından sorulan notlarında Aytaç Yalman, Tuncer Kılınç ve Şener Eruygur ile yaptığı görüşme notlarının sorulduğu kısım okununca, "Ben bu kişilerle hep makamlarında görüştüm. Genelkurmay makamı terör merkezi midir? Bu insanlarla makamlarında görüşmeyeceğim de nerede görüşeceğim?" şeklinde tepki gösterdi.

Balbay yaptığı bir konuşmada "Gradosu düştü yani değeri düştü demişim bu dinlemeyi yapanlar tarafından 'Gladyo düştü' şeklinde yorumlanmış. Takdirini size bırakıyorum." dedi. Cumhuriyet Çalışma Grubu ile ilgili notları da kabul etmediğini savunan Balbay, bu grubu soruşturma aşamasında duyduğunu söyledi. Balbay'ın ifadelerinin okunmasına 19'uncu duruşmada tamamlandı.

Avukat Aydın Metin, müvekkilinin çapraz sorgusuna geçilmeden önce söz aldı ve birkaç talebinin olduğunu söyledi. Avukat Metin, Balbay'ın tutuklanmasına neden olan dijital verilerin delil olup olamayacağı yönünde Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyeleri Dr.Ayşe Nuhoğlu ve Prof. Dr. Feridun Nuhoğlu'ndan aldıkları hukuki görüşleri okuyarak bu verilerin, kişinin özel hayatın ihlali anlamına geldiğini ve delil olarak kullanılamayacağını söyledi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, daha önceki duruşmalarda Avukat Aydın Metin'in talebine benzer çok sayıda talep yapıldığını, ancak mahkeme tarafından bu taleplerin hüküm ile karara bağlanacağı yolunda karar verildiğini hatırlattı.

Pekgüzel, bu gerekçeyle avukat Metin'in talebinin de bu aşamada reddine karar verilhmesi yönünde görüş bildirdi. Avukat Metin, "Ben bu verilere ilişkin 1 nolu CD'nin yasadışı olarak elde edildiğini, delil olarak kabul edilmesinin mümkün olamayacağını, dolayısıyla bu konuda soru sorulmaması gerektiği şeklinde talepte bulunduk." hatırlatmasını yaptı. Oturuma kısa bir süre ara veren Şengün, Metin'in talebini reddederek çapraz sorguya geçtiklerini söyledi.

Sanık Balbay'ın ilk çapraz sorgusunu Savcı Nihat Taşkın yaptı. Taşkın, "İlk sorgunuzda günlükleri kabul etmiştiniz. Mahkemede verdiğiniz ifadede ise itiraz ediyorsunuz. Montaj olduğunu söylüyorsunuz. Hangi bölümlerin sonradan oluşturulduğunu iddia ediliyorsunuz. Açıklık getirir misiniz?" diye sordu.

Balbay, bu soruya gazetecilik mesleği nedeniyle aldığı notlar olduğunu söyledi. Savcı Taşkın'ın, "Oluşturduğunuz dosyaların bazılarını, güncelliğini yitirdiğiniz için sildiğinizi söylediniz. Bir gazeteci olarak günlüklerinizin bir kısmını neden sildiniz?" diye sordu.

Bu soruya önce gerekli cevapları verdiğini belirterek "Eğer silmesem, deliller buradan tavana kadar uzardı." diye cevap verdi.

Herhangi bir siyasi partiye, derneğe veya sendikaya üye olup olmadığının sorulması üzerine Balbay, "Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye olduğunu söyledi.

Balbay, Atatürk Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yetkilileri tarafından, kendisine üyelik kaydı yapıldığı şeklinde bilgi verildiğini, aidat ödemediği için üyeliğinin yenilenmeyerek kaydının silindiğini söyledi. Balbay, "Ancak Türkiye'de çağdaş bir yaşamın var olması için yaptıkları çalışmalara yürekten destek veriyorum." diye konuştu.

Savcı Nihat Taşkın, üzerinde Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi (VKGBH) anteti bulunan bir kağıt üzerinde notları olduğunu Balbay'a hatırlatarak bu notların tamamını hatırlayıp hatırlayamadığını sordu. Balbay bu soruyu da notların kesik kesik olduğunu, hepsini hatırlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Savcı Taşkın, "Kendi yazınızı okuyamadınız yani? Biz de okuyamadığımız için meraktan soruyoruz. Nerede ve ne zaman alınmış notlardır? İçeriği nedir?" diye sordu. Yazılarını 14.00 ile 16.00 arasında yazdığını belirten Balbay, "Bu soruları, savcıların gazetecilik ham notlarımdan niyet çıkarmasıdır." diye cevapladı.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Deniz Baykal ile yaptıkları "Aralık Buluşması" olarak geçen görüşmenin ayrıntılarını sorunca Babay, İlhan Selçuk'un zaman zaman Ankara'ya geldiğinde yaptıkları bir görüşmenin sonucu olduğunu söyledi. İlhan Selçuk'un, "Baykal kapıları açarsa siyasetin önü açılır. Sarıgül ayrı parti kurmasın. Bu konuyla ilgili görüşlerini sor." dediğini ve görüşmenin bu çerçevede olduğunu savundu.

Savcı Pekgüzel'in, "Bu toplantı yeri Kent otel olabilir mi?" sorusuna ise Balbay, "Olabilir. Daha ucuz yerler de var. Mesela Tirebolulular Derneği gibi lokaller. Oralarda herkes kendi masrafını kendisi öderdi. Böyle bir yer de olabilir. Net hatırlamıyorum." dedi.

CHP'de bir görevi olup olmadığına ilişkin soruya Balbay, "Daha önce cevaplamıştım." dedi. Yaptığınız telefon görüşmesinde İlhan Selçuk size Baykal ile görüşürken 'Siyasetle ilgin olmadığını ve gazeteci olduğunu ön plana çıkart' şeklinde telkinde bulunduğu görülüyor. Siz de burada devamlı gazeteciliğinizi öne çıkardınız. Görüşmeye gazetece temsilcisi olarak gitmediğiniz anlaşılıyor." dedi.

Balbay bu soruya savunmasında cevap verdiğini söyledi. Avukatı Mehmet İpek'in bu soruya itiraz etmesinden sonra Balbay, "Savcılar benim bütün konuşmalarımdan suç üretebilirler. Ben Abdullah Gül ile Irak'ı konuştum. Irak'ı mı ele geçirecektim?" diye tepki gösterdi. Bu arada Başkan Şengün, "Az sabret oraya da geleceğiz." dedi.

Savcı Pekgüzel dört televizyonun ortak bildiri yayınlaması ve Balbay'ın da bu koordinasyonu sağlamasına ilişkin iddialara da Balbay, bu durumun toplantıya katıldığı ileri sürülen Kemal Alemdaroğlu'na sorulması gerektiğini söyledi. Taşkın'ın, Alemdaroğlu'nun Cumhuriyet Gazetesi ile bir bağlantısı olup olmadığına ilişkin sorusuna da Balbay, "Onu da Alemdaroğlu'na sormak lazım." diye cevap verdi.

Savcı Taşkın, sanıklardan Levent Ersöz ve Şener Eruygur ile yaptığı görüşmelere ilişkin savunmasıyla aldığı notların birbiriyle çeliştiğini ve açıklamasını isteyince Balbay, bu konuya ilişkin açıklamaları da savunmasında ifade ettiğini söyledi.

Savcı Taşkın'ın Cumhuriyet Çalışma Grubu toplantılarına ilişkin, "1 numaranın Hükümet'i bitirmek istiyor, 1 numara öncelikli olarak indirilmeli, 1 numaradan sonra Hükümet indirilmeli. Yerel seçimlerden sonra Hükümet daha güçlü olacak, Planlar hazırlanıyor, Yaşar'ı harcayabilirler, Tolon 1 numaraya inanmıyor." şeklinde notları bulunduğunu hatırlatarak, "Bu notlar size ait ise bu grup nedir?" diye sordu.

Balbay bu soruya "Bütün kurumlar kendi görevlerini yapsınlar. Bu benim de arzu ettiğim bir Türkiye değil. 2003-2004 yıllarında gerilim bunun 10 katıydı. Bu konuyla ilgili Binali Yıldırım, Bülent Arınç ve Dengir Mir Mehmet Fırat'ın tanık olarak dinlenmesini istiyorum." dedi.

Savcı Taşkın, "Notlarınızda Batı Çalışma Grubu yerine Cumhuriyet Çalışma Grubu kuruldu şeklinde notlarınız var. Açıklar mısınız?" diye sordu. Notlarında Cumhuriyet kelimesinin geçmediğini, savunmasında da açıklama yaptığını söyledi.

Bu arada Mustafa Balbay, 10 dakikalık aradan sonra kendisine sorulan soruların tamamına, "Bunlara daha önce cevap vermiştim. Bundan sondaki sorulara bu şekilde cevap vereceğim" dedi.

Balbay'ın cevap vermediği sorular şöyle:

Şener Eruygur'un size AKP yi orta vadede paralayabiliriz şeklinde not etmişsiniz. Bu Ayışığı darbe planıyla uygunluk gösteriyor. Yasa dışı faaliyet sayılabilecek bu planların size aktarılmasının nedeni nedir? Bu görüşmede aldığınız notları haber aldınız mı?

'Şimdi darbe olmaz. 28 Şubat gibi ortam uygun değil. Bizim yapmamız gereken onları korkutmaktır' diye not almışsınız. Bu görüşmeyi haber yaptınız mı?

Notlarınızdaki Şener abi kimdir? Çok iyi gidiyor dediğini yazmışsınız. Ne istediğini açıklar mısınız?

Gizli kalması gereken MGK notları size neden verildi? MGK'da tavsiye etmeliyiz hepsini sözünü açıklar mısınız. Manisa'daki evde arama yapılacak. 'Bülent Arınç savcıyı aramış, annemin eşyaları var kırıp dökmesinler demiş konuyla ilgili Şener diye biri haber vermiş' bu kişi kimdir?

'Kasımpaşa Kabadayısı' tanımlaması yapılan konuşmanın ne zaman yapıldığı soruldu? Konuşması ne zaman yapıldı.



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs