En Sıcak Konular

Amerika 'helal et'e ilgi gösteriyor

23 Kasım 2009 17:48 tsi
Yaklaşan Kurban Bayramıyla birlikte helal kesim konusu bir kez daha yurtdışında yaşayan Müslümanların gündeminde.

Müslümanlar için en temel meselelerden biri olan 'helal et' hem dini açıdan hem de sağlık açısından son derece önemli. Yaklaşık 10 yıldır, Amerika'daki Müslümanlara 'helal et' sunan Pasha Quality Et'in sahibi Hakan Özcan, helal kesimde uygulanan yöntemler sayesinde etin hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olduğunu söyledi. Özcan, "Amerika'da Müslümanlar kadar Müslüman olmayanlarda helal ete ilgi gösteriyor. New York'ta geçtiğimiz yıl sadece tanıtım amaçlı katıldığımız bir festivalden sonra helal etin farkını ve lezzetini keşfeden ve Müslüman olmayan birçok müşterimiz oldu." diye konuştu.

On yıl önce ekonomik nedenlerle turizm sektöründeki işini bırakarak ABD'ye gelen Hakan Özcan, ABD'deki başarılı Türk işadamlarından. Sektöre taşımacılık yaparak giren ve hafta sonu tatillerinde New York ve New Jersey'de ki dükkânlara "helal kesim" tavuk dağıtan Özcan, "10 yıl önce helal et sektöründe ciddi bir açık vardı. Çalıştığım firma sadece kırmızı et satıyordu. Bu açığı fark ederek böyle bir işe girilebileceğini gördüm." dedi. İlk planda hafta sonları dükkânların helal kesim tavuk ihtiyacını karşılayamaya başlayan Özkan, "O günlerde eşimle birlikte çalışıyorduk. İlk işimizde 10 kutu tavuk dağıtmıştık ve 180 dolar kazanmıştık. Zor ve zahmetli dönemlerdi. Haftada 400 tavuk dağıtarak girdiğimiz helal et piyasasında Pasha Quality olarak bugün haftalık 50 bin tavuk dağıtıyoruz." dedi.

ABD TARIM BAKANLIĞINDA HELEL ET STANDARDI İÇİN AYRI BİR BİRİM VAR

Kısa bir süre öncesine kadar ABD'de "helal et"in kimse tarafından bilinmediğini anlatan Özcan, "ABD Tarım Bakanlığı'nın bile helal et konusunda hiçbir fikri yoktu." şeklinde vurguladı. Her mezbahanede kesimleri denetleyen resmi görevliler olduğuna dikkat çeken Özcan "helal et" konusunda ABD Tarım Bakanlığı'nın nasıl bilgi sahibi olduğunu ise şöyle anlattı: "Biz, bu işe girince görevlilere tek tek helal kesimin ne olduğunu anlattık. Tabi kısa bir süre sonra bu görevliler anlattıklarımızı bir rapor haline getirerek tarım bakanlığına sundu. Tabi, o dönemde bu durum kimsenin işine gelmiyordu. Çünkü helal kesim, normal kesime göre daha maliyetli ve zahmetli. Helal kesim işi, 2 yıl önce kanunlaştı. Daha önceleri herhangi bir ürünün üzerine rahatlıkla 'helaldir' diye yazılabiliyordunuz; şimdi bunu yasaklayan ve denetleyen yasalar var. Tarım Bakanlığı bu konuda standartları belirledi, işin boyutu değişti. Bakanlıkta uzun yıllardır Yahudilere 'koşer' iznini veren bir birime ek olarak, Müslümanlar içinde 'helaldir' izni veren bir birim daha kuruldu."

Helal kesim yapan tüm mezbahanelerde Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen "helal kesim" kurallarını gösteren listelerin aslılı bulunduğu belirten Özcan, helal etin normal ete göre yüzde 30 daha pahalı olduğunu söyledi. Normal kesimde hayvanların uyuşturularak kesildiğini ve hayvanın içindeki kanın boşalmasına izin verilmediği anlatan işadamı, helal kesimde hayvanların canlı olduğunu ve kesildikten sonra kanın boşalmasının beklenildiğini ifade etti.

Türk toplumunun ABD'de her geçen gün büyüdüğünü ifade eden işadamı Hakan Özcan, müşteri potansiyellerinin sadece yüzde 30'nu Türklerin oluşturduğunu daha çok Ortadoğu kökenli firmalarla birlikte Pakistan ve Hindistanlıların yoğun olduğunu ifade etti. Sadece Manhattan'da 60 Türk restoranının olduğunu anlatan Özcan, "Helal et, ABD'deki ikinci büyük et pazarı" diyerek sektörün büyüklüğüne dikkat çekti.

HELAL KESİM OLMAYAN ETLER SAĞLIK AÇISINDAN SAKINCALI

Yaklaşan Kurban Bayramı ve Amerika'da her dinden ve milletten insanın kutladığı Şükran Günü için hazırlık yaptıklarını anlatan Hakan Özcan, "Kurbanını seçerek, kesime şahit olmak isteyen Müslümanları mezbahenemize bekliyoruz. Küçükbaş hayvanlar için fiyatımız 180 dolar. Kurbanlığınızı gözünüzün önünde kesip, parçalayarak size teslim ediyoruz." diye konuştu. Şükran Günü için helal kesim hindileri piyasa dağıtmaya başladıklarını anlatan Özcan, Pasha Qualtiy Meat markasını taşıyan hindilerin kesinlik İslami usullere göre olduğunu kaydetti.

Başarılı işadamı Özcan, sağlılık beslenme konusunda da insanları uyardı. Helal etin normal kesime göre daha pahalı olmasından dolayı bazı insanların ucuz ete talebini sakıncalı bulan Özkan şöyle konuştu: "İnsanlarımız, küçük bir maddi farktan dolayı helal et yerine normal et almasınlar. Hem sağlık hem de lezzet açısından helal kesim normal kesimle kıyaslanamaz derece de farklı. Üstelik bu bizim dini görevimiz de."

Cihan



Bu haber 1,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs