En Sıcak Konular

Erdoğan'ın mektubuna cevabını hafta ortasında gönderecek

23 Kasım 2009 17:47 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği ve Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanan mektubuna cevabını bu hafta içi gönderecek.

 Papandreu, Erdoğan'ın ilişkilerin tüm alanlarda geliştirilmesine hazır olduklarını vurguladığı ve Ege, Kıbrıs ve azınlıklar gibi konularda önerilere yer verdiği 3 sayfalık mektubuna vereceği cevap üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Çarşamba gününe kadar Ankara'ya ulaşması beklenen mektubunda Papandreu, Türkiye'nin ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin yaklaşımına, Atina'nın da yakın işbirliği ve temasları istendiği şeklinde olumlu yanıt verecek. Kasım ayı başında Papandreu'ya ulaşan mektuba Atina'nın ilk tepkisi olumlu olmuş ancak kapsamlı diyalog için bazı ön koşulların bulunması gereğinden bahsetmişti.

Yunan basın-yayın organları, bugün Atina'nın vereceği cevaba ilişkin diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere yer verdi. Gazetelerin iddiasına göre, Yunan başbakanın cevabı "sabit Yunan tezleri" çerçevesinde olacak. Atina, Erdoğan'ın "gri bölgeler"i de içeren Ege'de "kapsamlı diyalog" önerisine sıcak bakmıyor. Ege'de sadece "kıta sahanlığı" sorunu olduğunu ileri sürüyor. Kıta sahanlığı konusunun çözümü için de her anlamda Lahey Adalet Divanı'na gidilmesi reddedilmiyor. Bunun için ortak anlaşma ve tahkimnamenin imzalanmasının yeterli olacağı görüşüne yer veriliyor. Yunan başbakan, Ege konusunda 45'i bulan istikşafi temaslara mektubunda dikkat çekiyor. Papandreu'nun Yunan yaklaşımını bu çerçevede belirlediği savunuluyor.

Mektupta yer aldığı kaydedilen azınlıklar konusunda açılıma gidilmesine ilişkin görüşlere ise Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Drutsas, hafta sonu yaptığı açıklamada dile getirdi: "Yunan vatandaşlarıyla ilgili konuları yabancı herhangi bir hükümetle tartışmıyoruz. Üstelik karşılıklılık konusunu kabul etmiyoruz."

Son olarak Eleftheros Tipos gazetesi, bugün ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi Sözcüsü Yorgos Kumuçakos'un bir makalesini yayımladı. Kumuçakos, "Atina'nın samimi bir şekilde amaçladığı Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına yönelik perspektifler, sadece Türkiye'nin Yunanistan karşısındaki tutumunu "askersizleştirmesi" durumunda mümkün olabilir" görüşünü savundu.

Cihan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs