En Sıcak Konular

Romanya Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalındı

22 Kasım 2009 21:11 tsi
Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminde görevdeki Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile Senato Başkanı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Mircea Geoana ikinci tura kaldı.

Devletin bir ve iki numaralı koltuğunda oturan adaylardan hangisinin cumhurbaşkanı olacağı 6 Aralık'ta yapılacak ikinci turda belli olacak.

Türkiye saatiyle 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 21.00'de sona erdi. Araştırma şirketi INSOMAR'ın sandık başı verilerine göre Cumhurbaşkanı Traian Basescu oyların yüzde 32,'ini aldı. Senato Başkanı ve Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Mircea Geoana ise oyların yüzde 31,7'sini elde etti. Her iki adayın en yakın takipçisi Ulusal Liberal Parti (PNL) lideri Crin Antonescu'ya yüzde 21,7 oy çıktı. 12 adayın yarıştığı seçimlerde aşırı milliyetçi Corneliu Vadim Tudor yüzde 4 oranında oy alırken, Macar azınlığın adayı Kelemen Hunor'a yüzde 3,5 oy çıktı. Geçen yılki yerel seçimlerde bağımsız aday olarak katılan ve Bükreş Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek büyük sürpriz yapan Sorin Oprescu ise ancak oyların yüzde 3,5'ini alabildi. Yeni Nesil Partisi adayı Steaua Bükreş Kulübü Başkanı Gigi Becali'ye ise yüzde 1,7 oy çıktı. Yüksek Seçim Kurulu, ilk resmi sonuçları yarın sabah 10.00'da duyuracak.

Bu arada Basescu ve Geoana arasındaki kıyasıya rekabet seçime katılımı da etkiledi. Son yıllarda düşüş gösteren oy verme eğilimi son seçimde tersine döndü. Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçmenlerin yüzde 27'si sandığa gitmişken, bugünkü seçimlerde katılım saat 19.00 itibarıyla yüzde 49'a ulaştı. Seçime katılım oranı Yüksek Seçim Kurulu'nun yarın sabah ki basın toplantısında kesin olarak duyrulacak.



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,176 µs