En Sıcak Konular

Ruslar'dan ilginç zamanlama

22 Kasım 2009 19:36 tsi
Ruslar'dan ilginç zamanlama Meclis Başkanı Şahin'e Moskova ziyaretinde süpriz bir talep iletildi

 TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve beraberindeki heyet 22-24 Kasım tarihlerinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi 34. Genel Kurulu'na katılmak üzere Moskova'ya geldi. Şahin'i, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı İvan Melnikov ve bir grup Duma milletvekili karşıladı.

Trabzon'da bulunan Sümela Manastırı'na giderek ayin yapmak isteyen ve olay çıkaran Duma milletvekili İvan Savvidi de karşılama töreninde bulundu. Savvidi, Meclis Başkanı Şahin'den Sümela Manasıtırı'nda ibadet etmek istediklerini söyledi ve Şahin'e taleplerini içeren bir mektup verdi.

Trabzon kökenli olduğunu söyleyen Savvidi, TBMM Başkanı Şahin'e, Puşkin kalemi hediye etti ve bu kalemle Moskova'da güzel anlaşmalar imzalaması temennisinde bulundu. Savvidi, Sümela Manastırı'nda ayin yapmak istediklerini kaydederek, "Size bir mektup takdim etmek istiyorum. Ortodoks Hristiyanlar olarak Sümela Manastırı'nı ziyaret ettik. Orada bir anlaşmazlık yaşandı. Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşme imkanı buldum. Bu konuda sizin desteğinizi istirham ediyorum. Hristiyanların oraya gidip ayin yapmasını istiyoruz. Türkiye'nin bu konuda insani olarak karar vereceğine inanıyorum." dedi.

Şeremetova-2 Havalimanı VIP salonunda gerçekleşen görüşmede, Şahin de mektubu inceleyeceğini, bir değerlendirme yaptıktan sonra cevap vereceklerini kaydetti. KEIPA Genel Kurul'una katılmak üzere Moskova'ya geldiklerini ifade eden Şahin, "Zirvede iki konunun görüşülecek olmasını biz de Türkiye olarak önemsiyoruz. Biri ulaşım, diğeri de enerji. KEİPA'ya katılacak üyelerin fikir alış verişinde bulunmasını önemsiyorum. Sanırım bu yönüyle KEİPA 34. Genel Kurul toplantısı en geniş katılımlı toplantı olmaya namzet." ifadelerini kullandı.

Duma Başkan Yardımcısı Melnikov, Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı Şahin'e teşekkür ederken, Duma Türkiye Dostluk Grubu Başkanı İldar Gilmutdinov da konuşmasında, parlamentolar arasında gerçekleşen ziyaretlerin dostlukların artırılmasına katkı sağladığını söyledi. Gilmutdinov, "Son dönemde ilişkilerimiz hayli gelişti. Umarım sizin ziyaretiniz de buna katkı sağlayacak ve ilişkilerimizi pekiştirecek." diye konuştu.

 

SÜMELA ÖREN YERİ VE MÜZE OLDUĞU İÇİN AYİNE İZİN VERİLMİYOR

 

Trabzon'un Maçka ilçesine Ağustos ayında bir ziyaret gerçekleştiren Yunanistan ve Rusya kökenli 2 bin kadar turist, Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyince, Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer yakılan mumları söndürerek ayine müsaade etmemişti.

Yılmazer'in uyarısını Rus ve Yunan turistler dinlemeyince, kısa süreli bir arbede yaşanmıştı. Trabzon Valisi Recep Kızılcık da bölgenin ören yeri ve müze olması nedeni ile ayin yapılmasının mümkün olmadığı açıklamasında bulunmuştu.

TBMM Başkanı Şahin, Moskova temasları çerçevesinde, Duma Başkanı Boris Girozlov'la da bir araya gelecek. Şahin ve beraberindeki heyet KEIPA Genel Kurulu'nun açılış törenine katılacak. KEIPA zirvesine Ermenistan Parlamento Başkanı Horik Abrahamyan ve Azerbaycan Parlamento Başkanı Oktay Asadov da katılıyor. Şahin'in, Ermenistan ve Azerbaycan parlamento başkanları ile de ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Türk heyetinde AK Parti'den Kemalettin Göktaş, Mehmet Çiçek, M. Altan Karapaşaoğlu, Eyüp Fatsa, Zeki Ergezen, Avni Doğan yer alırken, CHP'den Ali Topuz ve Mehmet Sevigen, MHP'den de Reşat Doğru yer alıyor.

Şahin'in KEIPA Genel Kurulu'nda bir konuşma yapması da bekleniyor. Şahin ve beraberindeki heyet, 24 Kasım Salı günü Diyaog Avrasya'nın Moskova ofisinin açılışını yaptıktan sonra Tükiye'ye dönecek.

Cihan



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs