En Sıcak Konular

Japonya’da deflasyon korkusu baskıyı artırıyor

22 Kasım 2009 17:36 tsi
Japonya'da hükümet, eski deflasyon sıkıntının yeniden baş göstereceği korkusuyla Japonya Merkez Bankası’na (BoJ) para politikalarını gevşetme baskısı yapıyor.

The Wall Street Journal’da “Deflation's Return Weighs on Japan” başlığıyla yayımlanan bir haber analize göre, Japon ekonomisinde deflasyon korkusunun baş göstermesiyle BOJ, dünyadaki diğer merkez bankaları daha önce uygulamaya koydukları canlandırma desteklerini geri çekmeye başlarken, para politikasını gevşetme baskısı görüyor. 

Haber analizde aynı zamanda Japonya merkez bankasının Cuma günü faiz oranlarını değiştirmediği ve ekonomiye dair beklentilerini yükselttiği de hatırlatılarak, bankanın bu kararının arkasında ihracat oranlarının ve sanayi üretiminin artmasının önemli bir etkisi olduğuna işaret ediliyor.

ESKİ BELA GERİ  Mİ DÖNÜYOR?

Uzun bir süredir sıkı olmayan para politikaları izleyen banka, diğer bankaların yarattığı para politikalarını sıkılaştırma trendine dâhil olmak istese de ülkedeki hükümet ve ekonomistler bankayı uzun vadeli devlete tahvilleri almak gibi yeni adımlar atmasını istiyor.

Bu yöndeki talepler, Merkez Bankası’nın Cuma günü, mal ve hizmet fiyatlarında 2006’dan bu yana ilk kez düşüş yaşanmasının ardından, ülke ekonomisinin deflasyona girdiğini açıklamasının ardından büyük bir artış gösterdi. Japonya hükümetinin finans hizmetlerinden sorumlu bakanı Shizuka Kamei, “Deflasyon git gide daha ciddi bir hal alıyor” açıklamasını yaptı ve şöyle devam etti: “Japonya Merkez Bankası’nın bu ortamda atacağı adımları yakından takip ediyoruz”

Son açıklan veriler üçüncü çeyrekte, ihracat ve ithalat dışında mal ve hizmetlerin ücretlerini belirleyen ülke içi tüketim talebi 1958’den bu yana en hızlı düşüşüyle yüzde 2.6 oranında gerilediğini gösterdi.

BOJ İSTEKSİZ

Ancak, BoJ Başkanı Masaaki Shirakawa gelen baskıya rağmen yakın gelecekte alınacak herhangi bir önlemden bahsetmiyor. Zaten, BoJ yetkiliri son aylarda yaptıkları açıklamalarda para politikasında daha fazla gevşeme getirecek önlemleri alma konusunda pek de istekli olmadıklarının işaretlerini vermişti.

Ülkede kısa vadeli faiz oranı yüzde 0.1 seviyesinde bulunduğu için bankanın ekonomideki yeni bir çöküş için elinde çok az silahı kaldığı gerçeği de biliniyor.

Ekonomistler, Japon Merkez Bankası'nın devlet tahvili piyasasına para aktarma yöntemini de içerecek şekilde gerçekleştirdiği son parasal genişleme politikasını etkilerini tartışıyor. Bu ekonomistlerden bir kısmı BoJ'nin uyguladığı bu politikanın, geçen sene derinleşen küresel krizin meydana gelmesindeki etkenlerden olan varlık fiyatlarını yükselmesine katkı yaptığını savunuyor.

WSJ'deki analizde bu nedenle Shirakawa'nın para politikasına şekil verirken deflasyonu da göz önünde bulundurup dengeyi sağlamasının önemine işaret ediyor.



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs