En Sıcak Konular

İstanbul'un yarısını havaya uçurabilirdi

22 Kasım 2009 10:08 tsi
İstanbul'un yarısını havaya uçurabilirdi Ergenekon tutuklusu emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın ofisinde ele geçen 'Kafes Eylem Planı'nın yankıları sürerken eylemde kullanılacak mühimmatın listesi uzmanların bile dudağını uçuklattı. Uzi'den LAW'a Glock'tan gübreye yok yok...

Bir kısmı Poyrazköy'de toprağa gömülü halde bulunan silahlar arasında keskin nişancı tüfeklerinden Glock'a, suikast silahı Uzi'den LAW'a kadar her şey var. Listedeki en önemli silahların başında suikast silahı olarak kullanılan Uzi, patlayıcı olarak kullanılan amonyun nitrat ve Danıştay saldırısı ile Trabzon'daki Rahip Santoro suikastında kullanılan Glock yer alıyor.

Listedeki plastik patlayıcılar ve amonyum nitrat ise bomba uzmanlarını bile şaşırttı. Emekli bomba uzmanı Nuri Nazmi Çelik, 2 ton amonyum nitratın C4, C3, C8 plastik patlayıcıların kullanıldığı 'yemleme' yöntemiyle İstanbul'un yarısından fazlasının havaya uçurulabileceğini söylüyor. Kafes Eylem Planı'nda 20 librelik C4, C3 ve C8 plastik patlayıcıları bulunuyor. Her libre 1 kilo 250 gram patlayıcıya denk geliyor. Bu da 75 kilo plastik patlayıcı anlamına geliyor. Eylem planında 2 ton amonyum nitrat ve 53 adet dinamit lokumunun bulunduğu belirtiliyor. Çelik'e göre bu rakamlar muazzam büyüklükte bir patlayıcıyı ifade ediyor. Amonyum nitrat plastik patlayıcılarla karıştırılarak kullanılıyor. Böylece çok güçlü bir yıkıcı etkiye sahip oluyor.

Çelik, 53 TNT'den 3,4 tanesinin bile bir alışveriş merkezini yerle bir edebilecek güçte olduğunu vurguluyor. Çelik, "TNT, askerî bir patlayıcıdır. Savaş sırasında irtibatı kesmek üzere köprüleri yıkmak için kullanılır. Askerî füzelerin, roketlerin, RPG fişetlerinin ve el bombalarının içerisine TNT konulur. Bina yıkmak için kulanılır." şeklinde konuşuyor. 1 kg TNT, 12 katlı bir binayı havaya uçurabiliyor. 17 kişinin hayatını kaybettiği Güngören'deki patlamada 1 kilogram TNT kullanılmıştı.

Remington M-700: Amerikan malı olan bu tüfek keskin nişancı tüfeği olarak biliniyor. Amerika'nın birçok eyaletindeki özel eğitimli polis birimleri bu silahı şehir içi görevlerinde kullanıyor. Remingtonun fiyatı 3 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. 4 kilogram ağırlığında ve bin 662 milimetre uzunluğunda. 4 mermi alıyor, tesir mesafesi 800 metre.

Dragunov: 1963 yılında üretilen Dragunov nişancı tüfeği, silahın gaz sistemi ve bazı parçaları korozyona karşı dayanıklı olması için kromdan imal edilmiş. 7,62 milimetre kalibreli silahın mermi kapasitesi 10 adet. Uzunluğu bin 225 milimetre olan Dragunov'un namlu uzunluğu 610 milimetre. Ağırlığı 4 bin 300 gram, tesir mesafesi bin 300 metre.

Accudacy: İngiliz Accuracy International firması tarafından üretilen keskin nişancı tüfeği. İngiliz ordusuyla beraber bazı Amerikan kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Silah, su ve kum gibi etkenlerden etkilenmeme özelliğine sahip. Tüfeğin uzunluğu bin 369 milimetre, namlusunun uzunluğu 692 milimetre, ağırlığı şarjörü boş iken 14,1 kilogram. Üretimine başlanmasından kısa süre sonra Birleşik Krallık, ABD ve İrlanda'nın envanterlerinde bulundurduğu bu tüfeğin pahalı olması kullanımını azaltan nedenler arasında.

Glock: Hayalet tabanca olarak bilinen bu silah x-ray'lere görünmeden kolayca geçirilebiliyor. Danıştay saldırısı ve Trabzon'daki Rahip Santoro suikastında kullanıldı. Şirket Avusturyalı silah üreticisi Gaston Glock tarafından 1963 yılında Deutsch-Wagram'da kuruldu. İlk silah modeli Glock 17, P80 adı altında Avusturya ordusu için geliştirildi. Kapasitesi 17+1 olan silahın x-ray cihazlarında gözükmemesi en önemli özelliği. Silahın yüzde 83 civarında bir kısmı (ağırlığına göre) çelikten oluşuyor. Glock 18 modeli yarı otomatik ve tam otomatik atış özelliğine sahip. Bu modelin 17–19-31-33 mermilik şarjörleri bulunuyor. Glock tabancaları bugüne kadar 100'den fazla ülkede 2,5 milyonun üzerinde satıldı. Tabanca, güvenilirliği ve sağlamlığıyla biliniyor. Silahların tamiri kolay ve ucuzdur. Söküp takması çok kolay.

Uzi: Suikast silahı olarak biliniyor. 1948 yılında Uziel Gal tarafından tasarlandı. Uzi SMG, Mini-Uzi SMG, Micro-Uzi SMG, Uzi tabanca olmak üzere 4 çeşidi bulunuyor. Uzunluğu 470-650 milimetre. 3,5 kilogram ağırlığa sahip. Gaz işleme, sürgü döngüsü çalışma mekanizmasına sahip. Dakikada 600 mermi atabiliyor. Etkili menzili 120 metre.

Amonyum nitrat: Tarım sektöründe gübre olarak değerlendirilen, ancak İstanbul'daki 15-20 Kasım 2003'teki ikiz bombalı saldırıların ardından 'patlayıcı madde imalinde kullanıldıklarına' ilişkin haberlerle gündeme gelen 'amonyum sülfat' ve 'amonyum nitrat' bileşikleri, patlayıcı maddelerle birlikte ısıya tabi tutulduklarında bomba etkisi yapıyor. Amonyum nitrat küçük ısıda bile hacminin en az yüz katına ulaşıyor ve parçalanıyor. 200-300 derece sıcaklık bile parçalanma için yeterli oluyor. Bileşen, benzin gibi akaryakıt karışımlarıyla tutuşturulduğunda ya da dinamitle patlatıldığında, bu sıcaklık elde ediliyor. Örneğin bir kilogram ağırlığındaki amonyum nitrat 300 derece sıcaklığa tabi tutulduğunda genleşerek bu ağırlığın bin katı hacme, 1500 atmosferlik basınca kavuşuyor. Yani en az 300-400 metrekarelik alanda bomba etkisi yapıyor. Bu madde bazı yerleri zayıflatılmış çelik demir kaplar içinde ısıtılırsa, parça etkisi daha büyük oluyor. Mühimmat listesindeki bilgiye göre cuntanın elinde 2 ton civarında amonyum nitrat bulunuyor. El Kaide'nin İstanbul'da 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde gerçekleştirdiği ikiz saldırılarda amonyum nitrat, nitro gliserin, potasyum fosfat ve sodyum florattan yapılan bombalar kullanılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) raporuna göre, Neve Şalom Sinagogu'na 600 kilo, Beth Israel Sinagogu'na 500 kilo, HSBC Genel Müdürlüğü ile İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na da 1500'er kiloluk bombalarla saldırı düzenlenmişti.
 
LAW: LAW (Light Anti-Tank Weapon-Hafif tanksavar silahı), tek atımlık, taşınabilir 66 mm anti tank silahı. ABD'de Talley Defense Systems tarafından tasarlandı. Norveç'te Nammo Raufoss AS tarafından üretildi. LAW, Kore Savaşı'nda ABD piyadelerinin ana tanksavar silahı olan bazukanın yerini aldı. Askerî amaçlı olarak Türkiye'de de kullanılıyor. Hem Ankara Gölbaşı ve Zir vadileri, hem de Poyrazköy'deki kazılarda onlarca dolu LAW silahı çıktı. Zırhlı araçları parçalayacak güce sahip.

Roketarar RPG-2: Namlu uzunluğu 82 milimetre olan geri tepmeli olarak çalışan bir silah. 650 milimetre uzunluğa sahip. Boşken 2,83 kilogram ağırlığında. Patlayıcı ile birlikte ağırlığı 4,67 kilograma kadar çıkan roketatarın etkili menzili 100-150 metre. 200 milimetre kalınlığındaki bir zırhı delebilme gücüne sahip silah, Rusya'da üretiliyor.

zaman

 



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs