En Sıcak Konular

'TSK kontrol altına alınmalı'

22 Kasım 2009 09:37 tsi
'TSK kontrol altına alınmalı' Emekli Koramiral Atilla Kıyat'tan ezber bozacak çıkış...

Emekli Koramiral Kıyat “TSK kontrol altına alınmalı. Bunun için TSK’ya direktif verebilecek, sonra da denetleyebilecek kadrolarınız olmalı” dedi

Emekli Koramiral Atilla Kıyat, devlete ezber bozacak bir çağrıda bulundu. “Nasıl terörizmin hiçbir bahanesi olmazsa, bana göre darbenin de hiçbir bahanesi olamaz” diyen Kıyat, silahlı kuvvetleri ancak silahlı kuvvetlere direktif verebilecek bir sivil kadro ile mümkün olacağını söyledi. Rekabet Kurumu’nun düzenlediği Perşembe Konferansı’na konuk olan emekli Oramiral Atilla Kıyat “Türkiye ve Bölgesel Liderlik” konulu bir konferans verdi.

‘DARBELERİN HEPSİNE KARŞIYIM’

Türkiye’de yapılan bütün darbelere karşı olduğunu söyleyen Kıyat “Altını çizerek söyleyeyim, yapılanların hepsine darbe deyin, hepsine de karşıyım. İlk darbede Harp Okulu öğrencisiydim, ikincisinde genç bir yüzbaşı, üçüncüsünde yarbaydım, dördüncüsünde koramiraldim. 28 Şubat da dahil olmak üzere darbelerin hiçbiri Türkiye’ye hiçbir yarar getirmemiştir. Belki bir parça günü, günlük olayları kurtarmıştır, ama uzun vadede Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülmemiştir” dedi.

Türkiye’de asker ile sivil arasındaki sorunların çözülmesi için sivil toplumun süratle demokratikleşmesi gerektiğini anlatan Kıyat, silahlı kuvvetlerin de kontrol altına alınması gereğine işaret etti. Kıyat “Bugün hala TSK tehdidi kendi değerlendiriyor, bu tehdide göre yapılandırmasını kendi tespit ediyor, buna göre bütçe istiyor ve o bütçe hemen hemen hiç tartışılmadan kabul ediliyorsa, bir sorun vardır” dedi.

‘DARBENİN BAHANESİ OLAMAZ’

Silahlı kuvvetlerin nasıl kontrol altına alınabileceğini de anlatan Atilla Kıyat “TSK’ya direktif verebilecek kadrolarınız olacak, verdiğiniz direktife uygun bir kuvvet yapısını geliştirip geliştirmediğini kontrol edebileceksiniz, ayrıca buna göre para tahsis edebileceksiniz ve paranın doğru kullanıp kullanmadığını kontrol edeceksiniz. Bu mekanizmayı kuramadığınız müddetçe ne yaparsanız yapın, ister kızın, ister bağırın, ister oraya yazın bugün görmekte olduğumuz, bizi rahatsız eden tablo 3 aşağı 5 yukarı devam edecek” dedi.

“Nasıl terörizmin hiçbir bahanesi olmazsa, bana göre darbenin de hiçbir bahanesi olmaz” diyen Kıyat, “Silahlı kuvvetler, yetişme tarzı itibariyle 21. asırda herhangi bir darbenin Türkiye’ye ve TSK’ya yakışmayacağının farkında. Yani silahlı kuvvetlerde birileri zaman zaman, ‘Darbem geldi, ben gidip bir darbe yapayım’ demez. TSK’ya bu ülkenin ihtiyacı var. TSK’nın da kendisini kontrol edebilecek bir demokratik yapıya ihtiyacı var” dedi.

İrtica ve bölünme paranoyam yok

“Ben, ‘Türkiye’ye irtica gelecek, Türkiye bölünecek’ gibi paranoya içinde olanlardan değilim. Ben her zaman varsayımlarımı, ‘Türkiye’ye irtica gelmeyecek’ üzerine kurarım” diyen Atilla Kıyat, demokratik açılım kapsamında siyasetçilerin hoşgörüden uzak açıklamalarda bulunduklarını belirterek, “Türkiye Güneydoğu’sundan bir çizgi çekecek, bölünecek diyorlar. Böyle şey olmaz. Olsa dahi şimdiki bölünmüşlüğümüzden daha az tehlikeli olur” dedi. En tehlikeli bölünmenin kafalarda bölünme olduğuna işaret eden Kıyat, “Türkiye maalesef bugün kafalarda bölünür noktaya gelmiştir. Ya vatanseveriz, ya vatan hainiyiz, bölücüyüz. Ya suniyiz ya aleviyiz. Laikiz, mürteciyiz... Hep iki ayrı kutuptayız” dedi.

star



Bu haber 1,453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,532 µs