En Sıcak Konular

Ekonomi üç dört senede zor toparlanır

21 Kasım 2009 21:19 tsi
Ekonomi üç dört senede zor toparlanır İşadamlarının daveti üzerine Çanakkale'ye gelen eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, "Dünya ekonomileri, önümüzdeki üç dört senede toparlanıp kendine gelecek durumda değil." dedi.

Erçel, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından Truva Otel'de düzenlenen, "Türk ve Dünya Ekonomisi Nereye Gidiyor?" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Dünya ekonomilerinin önümüzdeki üç dört senede fazla toparlanabilecek ve kendine gelebilecek durumda olmadığını belirten Erçel, bunun şartlarının başında da ABD ile Çin arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılmasının geldiğine dikkat çekti. Erçel, ABD Başkanı Barack Obama'nın bununla ilgili olarak Çin'le müzakere ettiğini de hatırlattı. Erçel, küresel krizin daha da büyüyeceğinin öngörüldüğünü, ancak bu durumun sanayileşmiş ülkelerde yaşanmadığını kaydetti. Konuşmasında sık sık ABD ekonomisinden örnekler vererek kıyaslama yapan Erçel, krizin en kötü döneminde, birçok ülke için "battı batacak" denildiği sırada böyle bir olay yaşanmadığını, hattâ belirli bir seviyede iyileşmenin ortaya çıktığını vurguladı. Erçel şunları söyledi:

"Çok daha kötüsü ortaya çıkabilirdi. Özellikle kriz sırasında en çok korkulan, Amerikan sisteminde konut alanlara sağlanan ayrıcalıktı. Konutu alıyorsunuz, ödeyemediğiniz zaman bankaya götürüp veriyorsunuz. Banka da size, 'Tamam, borcunuz bitti.' diyor. Bütün konutlar, gayrimenkuller bankanın bilançosunda toplanıyor. Banka kime satacak bunu? Alacak kimse yok ki. İşte bu da yaklaşık 8 trilyon dolara yaklaşan bir risk oluşturuyor. ABD halkı buna pek fazla girmedi. Evlerini geri verenler oldu ama çok sayıda değildi. Bu arada Avrupa Merkez Bankası da çok iyi çalıştı. Enflasyon rakamı onun için çok önemli olmasına rağmen çok aşağılarda sürdürüyor. Avrupa ülkeleri de bütçelerinden gerekli parayı verdi. Şimdi bekleme ve bir nevi rehabilitasyonun sonucunu alma zamanı."

Cihan



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,828 µs