En Sıcak Konular

Araplar kuraklığa karşı teyakkuzda

21 Kasım 2009 15:55 tsi
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen Arap Çevre ve Kalkınma Formu yıllık raporu dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin en çok Arap ülkelerini olumsuz yönde etkileyeceğini ortaya koydu.

Çevre Konferansı'nın yayınladığı bildiride, 2025 yılında en tehlikeli düzeye ulaşacağı belirtilen küresel ısınma, yağmurların azalması ve su kıtlığına karşı Arap ülkeleri uyarıldı.

Beyrut'ta gerçekleştirilen Arap Çevre ve Kalkınma Formu yıllık raporunu yayınladı. Raporda iklim değişikliğini Arap ülkeleri üzerindeki etkileri ile ilgili çarpıcı verilere yer verildi. El-Cezire kanalının duyurduğu raporda, iklim değişimlerinin Arap ülkeleri üzerindeki olası etkilerinin, sıcaklıkların yükselmesi, yağmurlarda azalma ile birlikte düzensiz yağışlar, deniz seviyesinin yükselmesi ve salgın hastalıkların yayılması şeklinde olacağına dikkat çekildi.

Forum Genel Sekreteri Necip Saab, sıcaklıkların iki derece yükselmesi halinde, Arap aleminde kullanılanlardan farklı buğday, arpa ve tarım ürün türleri bulma gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Forum Bildirisi'nde ayrıca, 2025 yılında Arap ülkelerinin, ana nehirlerde suların tükenmesi nedeniyle bütün verimini yitireceğine işaret ederek deniz seviyesinin bir metre kadar yükselmesinin bile Arap sahil bölgeleri topraklarının 41 bin metre karelik bölümünü doğrudan etkileyeceğine vurgu yapıldı.

Bazı uzmanlar sorunun, çözüme götürecek araştırma ve istatistik eksikliğinden kaynaklandığına dikkati çekerken kimi uzmanlar temel sorunun Arap topraklarının dışından kaynaklandığını ifade ediyor.

Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu Genel Müdürü Süleyman el-Herbaş; çevre kirliliğinin az gelişmiş ülkelerden değil sanayi ülkelerinden kaynaklandığını ifade ederek bu sorunun bir an önce çözülmesinin önemine işaret etti.

(CİHAN)



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,786 µs