En Sıcak Konular

Emine Ayna: Doğu açılımı tarihi bir süreçtir

20 Kasım 2009 21:54 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanı Emine Ayna, Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaptığı açıklamada hükümetin başlatmış olduğu demokratik süreci olumlu, önemli ve tarihi bir süreç olarak değerlendirdi.

DTP'li bölge milletvekili ile birlikte Tatvan'a gelen Eş Başkan Ayna demokratik çözüm hakkında parti tabanları ile fikir alışverişinde bulunmak istediğini söyledi. Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş başkanı Emine Ayna'ın gezisine, DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman ve Sırrı Sakık, DTP Bitlis Milletvekili M. Nezir Karabaş, DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ve çok sayıda partili katıldı.

Tatvan Belediyesi toplantı salonunda belediye yöneticileri ve belediye çalışanlarına kısa bir konuşma yapan Emine Ayna, "Biz belediyeye bir rant kapısı olarak bakmıyoruz, bizim belediyecilik anlayışımız halkın hem kendi kendini yönetmesi, hem de halkın ihtiyaçlarının giderilmesidir." şeklinde konuştu.

Tatvan Belediyesi'nde basın mensuplarına açıklamalarda da bulunan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, açılımla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu süreci sadece önemli bir süreç olarak değerlendirmiyoruz. Bunu tarihi bir süreç olarak da değerlendiriyoruz. Yani bu tartışmaları küçümsemiyoruz. Silopi'de gerçekleşen geri dönüşler ile ilgili birçok şey söylendi. Silopi'den gelen barış grubunun serbest bırakılması önemli bir adımdı. Keşke hükümet ondan sonra geri adım atmasaydı. CHP, MHP ve Alperenler gibilerinin kışkırtmalarına bu kadar erken kapılıp kendilerini kapatmasaydılar. Böyle bir yaklaşım içerisine girildiği zaman güven sorunu yaşanıyor. Türkiye'de demokrasi ve Kürt sorununu çözebilmesi için hükümetin güven tazelemesi gerekir. Kürtlere karşı şiddet politikası, askeri yöntemlerle baskılar, tutuklamalar, sürgünler ve 1938 dersim katliamı bunlardan biridir. Parti olarak meclisteki bu görüşmeyi çok önemsiyoruz. Başbakan'ın söyledikleri bazı şeyleri çok önemli ve çok doğru buldum. Hem burayı memnun edeyim, hem orayı memnun edeyim diye düşünürsen bu iş olmaz. Sen çözümünü koy ortaya bunu beğenen de olacaktır beğenmeyen de alacaktır. Bir yandan anneler ağlamasın diyor, diğer yandan operasyonlar devam ediyor. Operasyonlar devam ettikçe anneler ağlamaya devam edecektir. Şiddet politikaları şiddeti doğurur."

Askeri darbe tamamen Kürtleri asimile ve yok etme üzerine yapılan bir darbe olduğunu ifade eden Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şiddetin bitmesi için devletin şiddet politikalarından vazgeçmesi lazımdır. Halen terör deniliyorsa, terörist denip operasyonlar yapılıyorsa bu çözümsüzlüğü getirir. Bunları kesinlikle yapıcı olarak eleştiriyoruz. Bunu böyle değerlendirmesini de istiyorum. Çözümün yolu bellidir, çözümün yolu barış konusunda iradeli olmaktır. PKK'nın ateşkeste olması en büyük şanstır. Dünyada bunun dışında başka örneği yok. Her zaman örgütleri devletler ateşkese çağırmıştır. Barış için çok uygun bir zemin var, PKK ateşkes yapmış. Bunun karşısında sadece operasyonlar duracak. Bu barış ve ölümlerin bitmesi demektir. Ölümlerin durduğu noktada ben Türk halkının da bunun getirdiği rahatlamayı, bunun getirdiği sevinci ve bunun getirdiği olumluğu yaşayacağına inanıyorum."

Emine Ayna, AK Parti'nin Diyarbakır'da yaptığını batıdaki metropollerde de yapması gerektiğini kaydetti. Ayna, "Biz bu geziyle, bu süreci ve bunun önemini halkımıza anlatıyoruz. Kürt sorunu demokratik barışçıl çözümüne çok yakın bir dönemdedir. Biz ne zaman mücadelemizi yavaşlatmışsak devlet şiddet politikasını artırmıştır. Biz ne zaman yükselen bir ivme göstermişsek mücadelede devlet çözümü konuşmuştur. Halkımızla bunu tartışıyoruz, kabullenmeler neler, olacak retler neler, neye varız, neyi kabul edebiliriz? Biz bunu hak olarak görmüyoruz. Önümüzdeki 15 Ocak 2010'da bu geziyi bitireceğiz, arkasında Meclis'te yürüttüğümüz tartışmalara halkın talepleri üzerinde, Kürt sorunu çözümü tartışmalarını geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve beraberindeki heyet, Tatvan Belediyesi'nden ayrıldıktan sonra halkla demokratik açılım ve Kürt sorunları ile ilgili görüş alışverişi yapmak için Tatvan Düğün Salonu'na geçti.

cihan
 



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs