En Sıcak Konular

Avrupa'nın göbeğinde, gökdelenler arasında bir mülteci kampı

20 Kasım 2009 17:42 tsi
Avrupa'nın göbeğinde mülteci çadırı kurulması görenleri şaşırtıyor. Hükümet yetkilileri sokakta kalan mülteciler için acil eylem planı hazırlığına girerken, muhalefet sıralarından Brüksel'in merkezindeki mülteci çadırını "skandal" olarak değerlendiriy

Soğukların bastırmasıyla dışarıda kalan yüzlerce sığınmacıya kucak açmaya çalışan gönüllü dernekler, AB'ye başkentlik yapan Brüksel'in orta yerine çadır kampı kurdu. Özellikle yaşlıların ve çocuklu bayanların soğuk akşamları sıcak bir ortamda geçirmelerini hedefleyen yetkililer, hükümetin mültecilere kalıcı çözüm buluncaya kadar şehrin göbeğindeki çadırları kaldırmayacaklarını duyurdu.

Brüksel'in Nord İstasyonu yakınlarındaki yeşillik alanda kurulan 20'ye yakın çadırdan oluşan mülteci kampı, beş farklı sivil organizasyonun girişimi ile oluşturulmuş. Aralarında Sınır Tanımayan Tabipler, Flaman Sığınmacılar Derneği, Dünya Doktorlar Birliği gibi kuruluşların öncülüğünde Brüksel'in gökdelenlerini arasında kurulan çadır kent görenleri şaşırtıyor. Zaman'a konuşan kamp sorumlularından Koen Batems, her akşam 50'ye yakın sığınmacıyı misafir ettiklerini kaydetti.

İki gün önce başlayan eylemlerini hükümetin sokakta kalan kâğıtsız, sığınmacı ya da mülteci kapsamındaki insanlara kalacak bir yer gösterinceye kadar devam edeceklerini duyuran Batems, "Hedefimiz, kalıcı bir çözümün bulunması. Zor durumda olan insanların dışarıda geceyi geçirmelerine razı değiliz. Bir an önce bir şeylerin yapılması gerekiyor. Biz özellikle yaşlı, hamile ya da çocuklu bayanlara öncelik veriyoruz. Soğuklardan ve hastalıklardan en fazla etkilenecek grubunun başında bunlar geliyor." şeklinde konuştu.

Günde iki defa sıcak öğünün çıktığı mülteci kampı sadece akşamları kalmak için hazırlanmış. Gün içinde temizlik ve akşama hazırlığın yapıldığı kampa her gün en fazla 50 kişi alınıyor. Önceden kayıt olma şartı gereken kampta hasta ve hamile ya da çocuklu bayanlara öncelik tanınıyor. Sıcak su ve tuvaletlerin bulunduğu çadırlardan çok memnun olan yabancı asıllıların başında Afrika ve eski Doğu Bloku vatandaşların geldiği kaydediliyor.

Flaman Sığınmacılar Derneği Müdürü ise Pieter De Gryse ise "İnsanlar ülkelerini savaş ya da şiddet yüzünden terk etmek zorunda kalıyor. Belçika'ya sığınan bu insanların başlarının üzerinde bir çatı hakları mevcut. Göçmenleri karşılama merkezleri ağızlarına kadar dolu olunca birkaç haftadır yüzlerce sığınmacı sokakta kendi kaderine terk edilmiş durumda. Bu kabul edilemez bir durumdur." şeklinde konuştu.

DEVLET VE ASKERİ BİNALAR ATIL DURUYOR

Yerli ve yabancı birçok basının ilgisini çeken gökdelenler arasındaki çadır kampı "siyasi bir skandal" olarak niteleyen Flaman Sosyalistlerden Senatör Fatma Pehlivan, hükümetin yetersiz kaldığı mültecilerin barınma sorununa sivil organizasyonların el atmak zorunda kalmasına anlam veremiyor. AB başkanlığının tartışıldığı bir şehirde insanların çadırlarda geceyi geçirmelerine itiraz eden Pehlivan, devlet ve orduya ait birçok binanın bomboş durduğuna dikkat çekiyor.

Dün bir araya gelen Bakanlar Kurulu'nda ise sokakta kalan mülteci sorunun masaya yatırıldığı ve hükümetin müsait olan ve kullanılmayan binaları gerekli altyapıyı oluşturarak göçmenlerin kullanımına verme kararı aldığı ifade edildi. Savunma Bakanlığı da mevcut garnizonlar arasında uygun olan birisinin kapısını sığınmacılara açabileceğini duyurdu



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs