En Sıcak Konular

Kıbrıslı liderler genel değerlendirme yaptı

20 Kasım 2009 16:19 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bugün yaptıkları görüşmede, müzakere sürecini gözden geçirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'la görüşmesinden sonra, Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün iyi bir toplantı yaptıklarını ve süreci gözden geçirdiklerini belirterek, “Bugüne kadar neler görüştük, nerelerde uzağız, hangi noktalar bizi bölüyor ve bu nereden kaynaklanıyor, vizyon farklarımız gibi hususları açık kalplilikle konuştuk. Bundan sonra ne yapacağımızı da konuştuk” dedi.

Temsilcilerin çalışmalarına daha yoğun bir şekilde devam edeceğini kaydeden Talat, 'Bütün maksat süreci verimli kılmak ve birazcık daha hızlandırmak” dedi.

Genel olarak süreci gözden geçirdiklerini ve bundan sonraki süreçte nasıl hareket edeceklerini de karşılıklı olarak değerlendirdiklerini belirten Talat, öze ilişkin görüşme de yaptıklarını ve mülkiyet konusundaki farklılıkları nasıl gidereceklerini ele aldıklarını söyledi.

5'Lİ KONFERANS KONUSU

Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Hristofyas'ın Kıbrıs konusunda 5'li konferans önerisini reddetmesinin de gündeme geldiğini belirterek, Rum tarafının bu konudaki görüşünün eskiden beri aynı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunda 5'li toplantıyı son derece makul bir öneri olarak değerlendiren Talat, Kıbrıs'taki iki tarafla, üç garantör ülkenin (Türkiye, Yunanistan ve İngiltere) bir araya geleceğini ifade ederek, garantör ülkelerin Kıbrıs'ın toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasal nizamını güvenceye alan ülkeler olarak, çözümden de sorumlu olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, böyle bir toplantının, “Kıbrıs cumhuriyetini küçük düşürmek' anlamına geleceğini düşündüğünü, bunun doğru olmadığını, üç garantör devletle iki toplumun temsilcilerinin bir araya geleceğini ifade eden Talat, “Bunun aşağılanmayla bir alakası yoktur. Bu Kıbrıs sorunu çerçevesinde olacak bir şeydir” dedi.

Bu konudaki görüşlerini, bugün Hristofyas'a söylediğini aktaran Talat, müzakerelerde Güvenlik ve Garantiler konusu görüşülürken, “üç garantörün olmadığı bir görüşmenin düşünülemeyeceğini” kaydetti ve “Dolayısıyla iki taraf ve üç garantör bir araya gelmek zorundadır” diye konuştu.

Talat, başka bir soru üzerine, Mülkiyet konusunda mülklerin kategorilere ayrılmasında iki taraf arasında yakınlaşma sağlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'in, Talat ile Hristofyas'ı 2010 yılı başlarında Brüksel'e davet etme kararı aldıklarıyla ilgili haberin sorulması üzerine, bu konuda henüz kendilerine bir şey ulaşmadığını söyledi.

TALAT 4 ARALIKTA İNGİLTERE'YE GİDECEK

Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soru üzerine de, Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın davetlisi olarak 4 Aralıkta İngiltere'ye gideceğini açıkladı.

Talat, Birleşik Krallık Başbakanı ile planlanmış bir görüşmesinin bulunmadığını, ancak görüşme ihtimalinin olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs