En Sıcak Konular

MB Başkanı Yılmaz: Kurdaki gelişmeler göz ardı edilemez

20 Kasım 2009 12:51 tsi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kurdaki gelişmelerin, hiçbir kesim tarafından, hiç kimse tarafından göz ardı edilemeyeceğini, ancak ''bütün dertlerin devası''nın, kurdaki gelişmeler, ayarlamalar olduğu yönünde algılama bulundu

Yılmaz, İstanbul Genç Girişimciler Derneğinin (İSGİD) ev sahipliğinde, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) düzenlediği ''Genç İşadamları Soruyor'' toplantısında yaptığı konuşmada, 2009'un ortalarından itibaren Türk Lirasının, ABD Doları karşısında değer kazandığını, ancak bu değerlenme eğiliminin büyük ölçüde avro-dolar paritesindeki gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti.

Enflasyon hedeflemesi rejimine geçilen dönemden bu yana sürekli olarak kurun, Türkiye'de sanayicilerin, işadamlarının, bankacıların gündeminden düşmediğini dile getiren Yılmaz, ''Düşmemesi de gerekiyor çünkü kur son derece önemli bir değişken'' dedi.

Yılmaz, ''Kurdaki gelişmeler, hiçbir kesim tarafından, hiç kimse tarafından göz ardı edilemez, ancak bütün dertlerin devası da kurdaki gelişmeler, ayarlamalarmış gibi bir algılama var. Kur, son derece önemli bir ekonomik değişken ancak bunun yanında ülkenin ihtiyaç duyduğu başka makro ve mikro yapısal sorunlarımız da var. Bunu da göz ardı etmeyelim diyorum. Son dönemdeki kurlardaki gelişmeler, tamamen dış piyasalardaki dolar-avro çaprazındaki gelişmelerden kaynaklanıyor'' şeklinde konuştu.

-''YILI 5,5-5,6 GİBİ SEVİYELERDE BİTİRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ''-

Durmuş Yılmaz, enflasyonda 2009 yılı sonu itibariyle yıllık enflasyonun belirsizlik aralığı alt sınırına yakın gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade ederek, 2010 yılının ilk yarısında baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar gözlenebileceğini, ancak mevcut göstergelerin enflasyonun, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak belirlenen hedefinin altında kalacağını gösterdiğini söyledi.

Aldıkları kararlara yön göstermesi ve kararların etkinliğini artırmak açısından Merkez Bankası bünyesinde ölçüm yaptıklarına değinen Yılmaz, Türkiye'de enflasyonun ölçüm ve açıklanmasından sorumlu kurumun TÜİK olduğunu hatırlatarak, ''Bu yaptığımız ölçümleri de dikkate aldığımızda, sanırım, yılı 5,5-5,6 gibi seviyelerde bitireceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

Yılmaz, ancak baz etkisinden dolayı 2010 yılı Nisan ayına kadar enflasyonda artışın söz konusu olacağını kaydederek, ''Tamamen baz etkisidir, para politikasının duruşunu etkileyecek bir durum söz konusu değildir, bunlara tepki vermemiz söz konusu olmayacaktır ve bunlar tekrar geri gelecektir diyoruz ve dolayısıyla 2010 yılının yüzde 6,5 olarak belirlenen hedefin altında kalacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
 
aa



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs