En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Türkiye, Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi oldu

20 Kasım 2009 12:30 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin son 7 yılda gösterdiği ekonomik performans ile dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirtti.

Bu tabloda sanayi sektörünün payının büyük olduğunu ifade eden Ergün, sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranındaki gelişmelerin sanayide toparlanmanın başladığına işaret ettiğini söyledi.
 
Ergün, Bakanlık bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuşunun ilk bölümünde genel ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

Sağlanan istikrar ortamıyla enflasyonun hızlı bir düşüş eğilimine girdiğini, ard arda yüksek büyüme oranları elde edildiğini ifade eden Ergün, 2002 yılında toplam 36 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin, 2008 yılında 125 milyar dolarlık hedefine rağmen, yıl sonu itibarıyla 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ergün, küresel ekonomik krizin etkileri göz önüne alınarak, 2009 yılı için 98,5 milyar dolar olarak hedeflenen ihracatın, Ekim 2009 itibarıyla 79 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, önümüzdeki 2 ayda 98 milyar dolar hedefine de ulaşılmış olacağını dile getirerek, 2002 yılında 230 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla;ya (GSYİH) sahip olan Türkiye'nin 2008 yılı sonu itibariyle 742 milyar dolarlık bir GSYİH;ye ulaşan ülke konumuna geldiğini anlattı.

Türkiye'nin, son 7 yılda gösterdiği ekonomik performans sayesinde dünyanın 17'nci, Avrupa;nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

''Bu tablonun ortaya çıkmasında sanayi sektörümüzün payı büyüktür. Ülkemiz sanayinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün, üretimi ve ihracatı sürekli artış göstermiş, sektörün 2002 yılında 4,4 milyar dolar olan ihracatı, 2008 yılında 22 milyar dolara ulaşmıştır. Ekonomik krizin etkisi, özellikle de AB pazarındaki daralma nedeniyle 2009 yılının ilk 10 ayında ise bu sektörde 11,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Sektördeki ihracatımızın, yıl sonunda 14 milyar doları geçmesini bekliyoruz.

Otobüs üretiminde Avrupa'nın birincisiyiz. Demir, çelik ve çimento üretiminde ise Avrupa üçüncüsüyüz.Bunlar Türkiye açısından çok önemli kazanımlardır. Tüm bu olumlu gelişmelerde, siyasi istikrarın yanı sıra özellikle, ekonomide hayata geçirilen yapısal reformların payı büyüktür.

Bu durum, özel sektörüyle, çiftçisiyle, tüccarıyla, esnafıyla, çalışanıyla elde edilen bir ekonomik başarıdır.''

-''ÇIKIŞ TRENDİ BAŞLADI''-

Ergün, Türkiye'nin, küresel krizden en az zararla çıkılması adına, etkin bir ekonomi yönetimi sergilendiğini, bu çerçevede, dünya ekonomisi konjonktürüne bağlı olmakla birlikte, Türkiye ekonomisinde krizin etkilerinin, 2008;in son çeyreğinden 2009;un ilk yarısına kadar sürdüğünü, toparlanmanın ise 2009 yılının ikinci yarısından itibaren başladığını söyledi.

Sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranındaki gelişmelerin sanayide toparlanmanın başladığına işaret ettiğini kaydeden Ergün, 2009 Şubat ayında 84,6 ile Ocak 2005;den bu yana en düşük seviyesine gelen sanayi üretim endeksinin, Eylül ayında 104,1;e ulaşarak, Şubat 2009;a kıyasla yüzde 23 toparlanma gösterdiğini belirtti. Ergün, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının ise Ekim ayında Eylül ayına göre 1,7 puan artarak, yüzde 71,8 seviyesine yükseldiğini kaydederek, ''Bu noktaya gelinmesinde alınan tedbirlerin payı büyüktür'' dedi.

Sanayi Bakanı Ergün, şöyle konuştu:

''Mart ayından itibaren Türkiye;de, bir çıkış trendi başlamıştır. Bu çıkışın çok hızlı bir çıkış olmasını beklemek yanlış olur. Önemli olan, bu çıkışın istikrarlı olmasıdır.

Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik ortamda, dış talepte ciddi bir toparlanma olmadan iç talepte beliren canlanmanın etkisi sınırlı düzeyde kalacaktır. Yakalanan ivmenin korunmasında, gelişmekte olan ülkelere yönelik ihracatımız büyük önem taşıyor. Özellikle Uzak Doğu, Afrika, Orta Doğu, Rusya ve Türk cumhuriyetleri önümüzdeki dönemde bizim için yeni fırsatlar doğuracak pazarlar olacaktır. Afrika ile 5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 17 milyar dolara çıkmıştır. Bunun 50 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz.''

Global kriz sürecinde Avrupa kıtasında talep daralması nedeniyle Türkiye'nin yüzünü keşfedilmemiş bölgelere çevirdiğini belirten Ergün, ''İş adamlarımız son dönemde 'Kara Kıta' Afrika;yı adeta mesken tutmuştur. Yine Orta Doğu, Körfez ve Orta Asya;yı da adeta ticaret platformuna dönüştürdük. İş adamlarımızla birlikte son dönemde gerçekleştirdiğimiz Katar, Bosna-Hersek, Fas ve Macaristan ziyaretlerinde de bu ülkelerle ticari işbirliğimizin en üst seviyeye çıkarılmasına yönelik çok önemli kararlar aldık'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE, TEK BAŞINA AŞAMAZ''-

Ergün, Ekim ayında Türkiye'nin, aylık ihracatta 10 milyar doları yakaladığını, beklentilerinin Kasım ayında bu rakamın aşılması yönünde olduğunu belirtti. Ergün, ''Ancak Türkiye;nin tek başına alacağı tedbirlerle, küresel krizin tüm olumsuz etkilerinden kurtulmasını beklemek doğru olmaz'' diye konuştu.
 
Ergün, küresel krizin, başta Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Japonya ve Çin olmak üzere bütün ülkelerin birlikte alacağı ve koordineli bir şekilde uygulayacağı tedbirlerle aşılabileceğini vurguladı.

Nihat Ergün, şöyle devam etti:

''Türkiye, 2008 yılının son çeyreğinden itibaren piyasalarda hissedilen olumsuz havaya rağmen, Hükümetimizin almış olduğu sıkı tedbirler sayesinde global ekonomik türbülansı en az hasarla atlatmış durumdadır.

Sürekli birlikte olmaya özen gösterdiğimiz iş adamlarımız, KOBİ;lerimiz, meslek odalarımız, yatırımcılarımız ve ihracatçılarımızın moral ve motivasyonu, sık sık ziyaret ettiğimiz dış ülkelerdeki meslektaşlarına göre örnek olacak derecede yüksektir. Her zaman söylüyoruz. Ekonomimizin yüzde 60;ı psikolojidir. Bu süreçte iş dünyamızın moral ve motivasyonunu yüksek tutması bizler için sevindiricidir.

Türkiye;nin, bölgesinde lider ülke olmanın ötesine geçerek, küresel ekonomik bir güç olma yolunda kararlılıkla ilerlediğinin de altını çizmek istiyorum.

Gerek dünya gerek ülkemiz ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmelere paralel olarak, genel tablonun bu yılın son çeyreğinden itibaren daha da iyiye gideceğine inanıyoruz. Hükümet olarak biz de, ekonomimizde son dönemde yakalanan bu ivmeyi korumak için gerekli tedbirleri titizlikle almaya ve uygulamaya devam edeceğiz.''

aa



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,207 µs