En Sıcak Konular

Dr. Oz'a sorun söylesin: Obama, Oprah'ı neden kurtaramadı?

20 Kasım 2009 12:16 tsi
Dr. Oz'a sorun söylesin: Obama, Oprah'ı neden kurtaramadı? Çünkü Beyaz Saray da 'o dert'ten muzdarip! iyibilgi Ankara

Oprah Winfrey dünyada ve Türkiye’de de tanınsa da ABD’deki etkisi ve gücü ile kıyaslanamayacam bir beyaz cam figürü.

Tam 20 yıldır süren ve Oprah’ı bir tür ikon, fenomen haline getiren ''Oprah Winfrey Show'' programı dünyanın bir çok ülkesinde yayınlanıyor. (Türkiye’de de dijital platform yayınlarında mevcut.)

İşte bu program artık sona eriyor. 25 sezonluk maceranın bugün canlı yayında Winfrey tarafından açıklanacak veda ile bitmesi bekleniyor.

Bu programın etkileri sadece haftada 42 milyon kişiye ulaşmasından daha yukarıdaydı. 145 ülkede gösterilmiş en çok izlenen sohbet programı olmuştu.

Ancak hedef kitlesinde Amerikan orta sınıf kadını bulunduğundan, tüm sınıfları etkileyebilecek bir tür sosyal ve siyasal güce de sahipti. İşte bu güç son ve etkin olarak Obama’ya destek kampanyası sırasında kullanıldı.

Öyle ki Oprah tam bir siyasi figür haline dönüştü ve kayıtsız-şartsız Obama’yı destekledi, izleyenlerinden de bunu istedi, hatta Obama için daha çok oy kazanmaları yolunda çalışmalarını da bekledi.

ABD de herkes kabul ediyor ki, Obama’nın seçim kazanmasında Oprah’ın da ciddi etkisi oldu. Oprah’ın şöhret ve etkinlik kazanmasında önemli desteği olduğu bir isim de bilindiği gibi Dr. Mehmet Öz’dü.

“Dr. Oz” olarak ona programlarında bir yer verdi ve destekledi. Öz de bunun karşılığını Oprah’ın programına yaptığı katkıyla sürdürdü. Ancak Obama’nın seçilmesinin ardından Winfrey iki önemli kayıp yaşadı!

Bunlardan biri seyirciydi. İzleyiciler programın ve özellikle Oprah’ın bu denli politik olmasından rahatsız oldu ve izlemeyi bıraktı.

ABD orta sınıfına hakim muhafazakarlar değerlere sahip bu kitle Obama’nın kazanmasında da çok mutlu değildi ve böylece Oprah Show ciddi yara aldı.

Bu sırada Dr. Öz de programdan ayrılarak kendi showunu yapmayı tercih etti. Üstelik politikaya da göz kırptı ve Cumhuriyetçiler’e yakın söylem ve duruş gösterdi.

Peki ama ABD Başkanı’na “nasılsın” demek için aradığında bile hemen ulaşabilen bu güçlü kadın, kanalın kararıyla da showu bırakırken Beyaz Saray neden bir şey yapmadı?

ABD “anket sever” bir toplum ve özellikle politik eğilimler neredeyse hergün masaya yatırılıyor. Doğal olarak ABD’nin Başkanı da bu durumdan muaf değil.

Barack Obama’nın ABD’nin en popüler başkanlarından biri olduğu düşünüldüğünde, attığı her adımın, “acaba nasıl karşılandı” diye kamuoyuna sorulması da normal.

Yine Obama “ciddi değişim” vaadettiğinden, seçimin üzerinden geçen bir yılın ardından kendi seçmen kitlesi de dahil Amerika’nın beklentilerini tam karşılayamadığı anlaşılıyor.

Çünkü anketler Başkan’ın arkasındaki halk desteğinin artık yüzde 50’nin de altına indiğini söylüyor. Tabii bu ABD siyasi sistemi açısından çok şey ifade etmiyor.

Başkan ilk dört yılını tamamlayacak ve bu süre sonunda da halk desteği bu oranda kalırsa seçimi kaybedecek, kalmazsa devam edecek.

İşte bu anketlerden biri de yeni yayınlandı ABD’de. Buna göre, önemli kurumlardan sayılan “Quinnipiac Üniversitesi”nin öğrencileri arasında yaptığı ankette, Obama'ya desteğin yüzde 50'nin altında kaldı.

2 600 kişinin Obama'ya yüzde 48 destek geldi. Yüzde 42 ise Obama'yı desteklemedi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs