Rusça'ya düşman olan ülkelerin haritası | " /> Rusça'ya düşman olan ülkelerin haritası | "/>

En Sıcak Konular

İşte Rusça'ya düşman olan ülkelerin haritası

20 Kasım 2009 11:53 tsi
İşte Rusça'ya düşman olan ülkelerin haritası Rusya Dışişleri Bakanlığı, eski Sovyet coğrafyasında Rusça'ya karşı kötü muamele yapan ülkelerin haritasını çıkardı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, Rus diline en iyi davranan ülkelerin başında Belarus ve Kırgızistan geliyor. Rusça'ya karşı kötü muamele yapan ülkelerin başında ise Baltık cumhuriyetleri ve Ukrayna geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Çepurin, eski Sovyet ülkelerinde Rusça'nın öğretilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Basına konuşan Çepurin'e göre, sadece Belarus ve Kırgızistan'da Rusça'ya karşı kötü bir tutum yok. Çepurin "Belarus'ta Rusça devlet dili sayılırken, Kırgızistan'da ise resmi dil olarak kullanılıyor." şeklinde konuştu.

UKRAYNA VE BALTIK CUMHURİYETLERİ RUSÇA'YA BASKI YAPIYOR

Çepurin, Rusça ile ilgili en büyük sorunların Ukrayna ve Baltık cumhuriyetlerinde olduğunu söyledi. Çepurin, "Ukrayna'da birçok aile günlük hayatlarında Rusça kullanıyor. Buna rağmen Ukrayna'da Rusça resmi dil statüsünde değil. Ayrıca kasıtlı şekilde Rusça eğitiminin kaldırılmasına yönelik politikalar uygulanmaya çalışılıyor. Rusça eğitim veren yüksek öğretim kurumlarının sayısı azalıyor. Baltık cumhuriyetlerinde de aynı durum söz konusu. Letonya ve Estonya'da ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan ve Rusça konuşan halk karşı baskı var. Ruslara karşı asimilasyon girişi var " . dedi.

ORTA ASYA'DA RUSÇA'NIN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Orta Asya ülkelerinde de Rusça'ya yönelik baskıların olduğunu iddia etti. Çepurin, "Örneğin 7 Ekim 2009 yılında Tacikistan'da "Tacikistan'ın Devlet Dili" yasası yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, Rusça'nın rolü halk arasında iletişim dili olarak ülkenin yasasında belirtilmemiş." diye konuştu. Çepurin, isim vermeden bazı cumhuriyetlerde de Rusların yoğun yaşadığı bölgelerde anadilde Rusça yayın yapan televizyonların kapatıldığını da anlattı.

RUSÇA'NIN DÜNYADA ROLÜ BÜYÜK

Çepurin, günümüzde Rusça'nın dünyada büyük yeri olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bu gün Rusça'yı Rusya'da yaşayan 130 milyon vatandaş ve yurtdışında yaşayan 30 milyon kişi ana dili olarak görüyor. 114 milyondan fazla insan ise Rusça'yı ikinci anadili veya en iyi bildiği dil olarak değerlendiriyor. Rusların yurtdışında anadillerini kullanabilme hakları için mücadele etmelerini istiyorum." dedi.

Cihan



Bu haber 1,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs