En Sıcak Konular

Gelir İdaresi Başkanı: Herkesin fişlenmesi söz konusu değil

20 Kasım 2009 10:30 tsi
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, vergideki kod sistemiyle herkesin fişlenmesinin, kodlanmasının söz konusu olmadığını bildirdi ve ''yeni sistemi sahte fatura kullanan ya da yerinde bulunmayan mükellefler için oluşturduk'' dedi.

Kilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katma değer vergisi (KDV) iadelerinde uygulamaya konulan yeni kod sistemiyle bütün mükelleflerin fişlendiği, daha sonra da tehditle varlık barışından yararlanmalarının istendiği şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kod sisteminin tamamen kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dönük bir uygulama olduğunu kaydeden Kilci, yeni sistemin dürüst ve doğru mükellefler ile yanlışı ve eksiği olanların kolayca ayırt edilmesine imkan tanıyacağını vurguladı.

Mal ve hizmet ihracından doğan KDV iadesi taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin 84 seri numaralı KDV Genel Tebliğinde uygulamaya dönük genel esasların ortaya konulduğuna dikkat çeken Kilci, söz konusu tebliğde sahte belge düzenleyen, sahte belge kullanan ya da sahte belge düzenleyen mükelleflerden mal ve hizmet aldığı tespit edilenler için özel hükümlerin de yer aldığını belirtti.

-TÜRKİYE ÇAPINDA KOD SİSTEMİ OLUŞTURULDU-

Kendilerinin de bu çerçevede hareket ettiğini anlatan Gelir İdaresi Başkanı, şöyle devam etti:

''Biz, burada ne yapıyoruz? Mevcut düzenlemeye göre, sahte fatura düzenleyen, sahte fatura kullanan veya sahte fatura düzenleyen kişilerden mal ve hizmet alanların KDV iade talebinde bulunması halinde, bunlardan ya 4 kata kadar teminat istiyoruz. Ya da bu mükellefleri önce inceleme elemanlarına gönderip, sonra çıkacak sonuca göre iadeyi yapıyoruz. Mevzuat bunu gerektiriyor. Ancak inceleme elemanlarının sayısı da belli. Vergi daireleri de bu işlemler için tek tek araştırma yapıyor. Bunlar da çok uzun zaman alıyor.

İdare olarak yeni bir kod sistemi oluşturduk. Bunu da önce İstanbul'da gerçekleştirdik. Revize ederek, yılbaşından itibaren tüm Türkiye'de uygulamaya koyacağız.

Burada sahte ya da yanıltıcı belge düzenleyen, kullanan veya sahte belge düzenlediği tespit edilen mükelleflerden mal ve hizmet alanları bir tarafa ayırıyoruz. Bunları tek tek kod sistemine işliyoruz. Aynı şekilde yerinde bulunmayan mükellefleri de bir kod numarası altında topluyoruz. Yeni kod sistemimiz tamamen bu kişilerle ilgili. Yanlışı olan, eksiği olan sisteme işleniyor. Yoksa herkesin kodlanması, herkesin fişlenmesi kesinlikle söz konusu değil. Bunların varlık barışı ya da beyanname için tehdit edilmesi gibi bir şey de söz konusu değil.''

-DÜRÜST MÜKELLEF HEMEN İADESİNİ ALACAK-

Gelir İdaresi Başkanı Kilci, Türkiye çapında oluşturulan yeni kod sistemi sayesinde sahte belgeyle işlem yapan veya yerinde bulunmayan mükelleflerin kolayca sistemden görülebileceğine işaret ederek, ''Bizden iade talep eden kişi, elektronik ortamda sorgulanacak. Eksiği, yanlışı olanlar hemen anlaşılacak. Bunlar için gerekli işlemler yapılırken, doğru, dürüst mükelleflerin işi hemen sonuçlandırılacak ve bunlar iadelerini hemen alacak'' dedi.

KDV iadesi kod uygulamasının, vergide etkinlik ve verimliliği hedefleyen projelerden sadece birisi olduğunu da kaydeden Kilci, ''Biz, önümüzdeki süreçte kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dönük başka projeleri de hayata geçireceğiz. Bunların bir bölümünün alt yapı çalışmaları devam ediyor, bir bölümünün bitti. Bu şekilde çok daha etkin ve verimli çalışan bir Gelir İdaresi haline geleceğiz'' diye konuştu.
 
aa



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs