ılımlı başladı | " /> ılımlı başladı | "/>

En Sıcak Konular

AB'nin ilk başkanı ılımlı başladı

20 Kasım 2009 09:46 tsi
AB'nin ilk başkanı ılımlı başladı 
Avrupa Birliği'nin ilk başkanlığına seçilen Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy, Türkiye konusunda önemli olanın Konsey kararları olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği'nin ilk başkanlığına seçilen Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy, Türkiye konusunda önemli olanın Konsey kararları olduğunu açıkladı.

Rompuy'un açıklaması dolaylı olarak Türkiye görüşlerinden geri adım attığı yorumlarına yol açtı. Belçika Başbakanı'nın, 2004'te Türkiye'nin AB'de yeri olamayacağını söylediği ortaya çıkmıştı.

Avrupa Birliği, tarihinde ilk defa bir başkan ve dışişleri bakanına kavuştu. İki buçuk yıllığına AB başkanı olacak Hıristiyan Demokrat Herman Van Rompuy, 1 Ocak 2010'da henüz 1 yılını doldurmadığı Belçika başbakanlığından AB başkanlığına geçecek. Van Rompuy'un, Aralık 2004'te Belçika Federal Meclisi'nde yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin muhtemel üyeliğine sert şekilde muhalefet ettiği ortaya çıktı. Rompuy, dün başkan seçildikten sonra Türkiye konusunda "Önemli olan benim şahsi kanaatlerim değil, Konsey kararları." dedi.

AB'nin ilk dışişleri bakanlığına ise İngiliz Barones Catherine Ashton getirildi. AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu komiseri olan Ashton, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in başkan olamayacağı anlaşılınca Avrupa'nın dışişleri bakanlığı koltuğuna oturdu. Ülkesi İngiltere'de dahi çok az tanınan Ashton'ın ciddi bir siyasi geçmişi yok. İngiliz İşçi Partisi mensubu olan Ashton'un, Türkiye'nin üyeliğini desteklemesi bekleniyor.

İKİSİ DE DÜŞÜK PROFİLLİ

Yüksek profilli adayların tek tek elendiği seçim süreci neticesinde dünyada hatta ülkelerinde az tanınan siyasi şahsiyetler AB'nin en yüksek makamlarına geldi. Belçika Başbakanı Van Rompuy, ülkesinde iyi bir uzlaşı inşacısı olarak tanınmakla birlikte Avrupa'da pek bilinmiyor. Van Rompuy'un en mühim hususiyetlerinden birinin "hiçbir konuda düşüncelerinin net olarak" bilinmemesi olarak gösteriliyor. Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Ashton'ın ise ülkesinde dahi tanınmadığı, hiç bir demokratik seçim sonucu siyasi görevler almadığı belirtiliyor. AB'nin 27 liderinin karizmatik bir liderden yana tavır koymamasının, dünyada daha fazla söz sahibi olmak isteyen Brüksel'in amaçları ile çeliştiği yorumları yapılıyor.

Rompuy, Aralık 2004'te Belçika Parla-mentosu'nda yaptığı bir konuşmada, "Türkiye'nin üyeliği, daha önce AB'ye üye olan ülkelerin üyeliği gibi görülemez." ifadelerini kullanmış ve şöyle demişti: "Avrupa'da aynı zamanda Hıristiyanlığın temel değerleri de olan mevcut evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin girişiyle kuvvetini yitirir." Ancak dün başkan seçilmesinin ardından Türkiye sorularına muhatap olan Van Rompuy, AB başkanı olarak şahsi kanaatlerinin artık bir öneminin olmadığını, kendi görüşlerini AB kararlarına uyduracağını açıkladı. "Benim ne düşündüğüm hiç önemli değil. Başkan olarak vazifem AB ülkeleri arasında mutabakat üretmek." dedi.

İki buçuk yıl görev yapacak AB başkanı, AB oturumlarını yönetecek ve bu koltukta en fazla iki dönem görev yapabilecek. Ancak gözlemciler, AB dışişleri yüksek temsilcisinin rolünün çok daha önemli olacağını görüşünde. AB dışişleri yüksek temsilcisi, aynı zamanda Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı da olacak. 5 bin kadar diplomatla birlikte görev yapacak AB dışişleri yüksek temsilcisi, Birliğin yardım fonlarını da yönetecek.

KISSINGER'IN SORUNU ÇÖZÜLDÜ

ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın "AB'yi aradığımda kiminle konuşacağım?" sorusu da böylece cevap bulmuş oldu. Van Rompuy, Kissinger'ın sorusunun hatırlatılması üzerine, "İlk telefonu sabırsızlıkla bekliyorum.", AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso da "Artık Kissinger meselesi çözülmüştür." dedi. Bu arada, Irak Savaşı yüzünden başbakanlığını kaybeden ve yakın zamana kadar AB Başkanlığının en kuvvetli adayı olarak gösterilen Blair, bu yarışta da elendi.

zaman



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,712 µs