En Sıcak Konular

Asya'daki en önemli ittifak

19 Kasım 2009 15:51 tsi
Asya gezisinin son durağı Güney Kore'ye resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, ABD-Güney Kore ittifakının,Washington'un Asya'daki en önemli ittifakı olduğunu söyledi.

Obama, dün geldiği Seul'de bugün Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ile görüştü. Görüşmede ağırlıklı olarak Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarından kaynaklanan rahatsızlık ele alındı. Göreve geldikten sonra ilk kez Seul yönetimini ziyaret eden Obama, Lee ile ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Lee, ikili güvenliğin korunması ve işbirliğinin sağlamlaştırılması konularında fikir birliği sağladığını ve ikili ilişkilerin içinde bulundukları yüzyılda stratejik bir ittifaka dönüşmesine karar verdiklerini söyledi. Kuzey Kore'nin nükleer soruyla ilgili olarak da Lee, iki tarafın 'büyük uzlaşma önerisi'ni, sorunun çözümü için çok önemli gördüğünü ve iki ülkenin de ilgili taraflarla görüşmeleri hızlandırarak, Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorunu Pekin'de yapılan ancak kesintiye uğrayan 6'lı görüşmeler yoluyla çözmek istediklerini ifade etti. İki lider, Pyongyang yönetimini masaya dönmeye çağırdı.

Obama da konuşmasında ikili ilişkilerin tarihinin en iyi döneminde bulunduğunu ve ABD-Güney Kore ittifakının, ABD'nin Asya'daki en önemli ittifakı olduğunu ifade etti. Obama ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer programdan vazgeçmesi durumunda ABD'nin ekonomik yardımda bulunacağı taahhüdünde de bulundu. ABD Başkanı Obama, ABD'nin Kuzey Kore sorunu özel temsilcisi Stephen Bosworth'un 8 Aralık'ta Kuzey Kore'yi ziyaret edeceğini ve ikili görüşmelerde bulunacağını da açıkladı. Obama, Kuzey Kore'nin isteklerini tehditle gerçekleştiremeyeceğini ve verdiği sözlere sadık kalarak, kendine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

OBAMA, SERBEST TİCARET ANLAŞMASI SORUNUNU ÇÖZME SÖZÜ VERDİ

Görüşmede 2007'de Güney Kore ile imzalanan ancak Amerikan kongresi tarafından "Güney Kore pazarının Amerikalı yatırımcılara yeteri kadar açılmadığı" gerekçeyle ertelenen serbest ticaret anlaşması da ele alındı ve Obama bu sorunu çözme sözü verdi. Obama, genişletilen ticari ilişkilerin iki ülkenin ekonomik ve stratejik çıkarına olduğunu ve kongrenin, ABD'nin Güney Kore ile olan ticaret dengesizliğinin diğer Asya ülkeleriyle aynı olmadığını kabul etmesi gerektiğini belirtti.

ABD, 1950'lerde iki Kore arasındaki savaşta Güney Kore için savaşmış ve imzalanan ateşkesin ardından 30 bin askerini Güney Kore'de bulunduruyor. Obama bugün Osan'daki askeri hava üssünü gezerek Asya ziyaretini tamamladı.

Obama, Asya gezisine Japonya'dan başlamış, sonrasına Singapur ve Çin'e geçmişti.

Cihan



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs