Yeni kriz kapıda | " /> Yeni kriz kapıda | "/>

En Sıcak Konular

Medvedev'e uyarı: Yeni kriz kapıda

19 Kasım 2009 13:41 tsi
Medvedev'e uyarı: Yeni kriz kapıda Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e yazdığı açık mektupta, yeni bir enerji krizi yaşanmaması için mevcut enerji anlaşmasının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

 Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko geçen yıl yaşanan krizin ardından, aracıları devre dışı bırakan anlaşmayı parafe etmişlerdi.

Son üç yılda Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatının tam üç kat zamlandığını kaydeden Yuşçenko, "Bu dönemde bizim Rus doğalgazından aldığımız transit ücrette herhangi bir değişiklik olmadı. Bu Avrupa'da diğer ülkelerin talep ettiği transit ücretten de üç kat daha düşük. Anlaşmada Ukrayna yükümlülüklerini yerine getirmediğinde cezalandırılması öngörülürken, aynı durum Rusya için geçerli değil." eleştirisi getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sayfasında yer alan mektupta, "19 Ocak'ta Gazprom'la Naftogaz Ukrayna arasında imzalanan anlaşma bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Sadece 2009'da bu anlaşma nedeniyle 4 milyar dolar açık verdik. Ortak bir komisyon kurularak çalışmalara başlamalı." dedi.

Piyasa şartlarının işlemediği anlaşmaya Ukrayna tarafının daha fazla uymasının mümkün olmadığını kaydeden Yuşçenko, "10 aylık tecrübe göstermiştir ki, bu anlaşmanın mutlaka değişmesi gerekiyor. Bu anlaşma ile Ukrayna'ya ve Avrupa'ya güvenli bir doğalgaz sevkıyatı mümkün değil." uyarısında bulundu.

PUTİN İLE TİMOŞENKO BİR ARAYA GELİYOR

Yalta'da 20 Kasım'da gerçekleşecek Bağımsız Devletler Topluluğu hükümet başkanları zirvesine katılacak Putin'in, Timoşenko ile ikili bir görüşme yapması bekleniyor. Timoşenko görüşmede doğalgaz konusunun ele alınmayacağını söylese de transit ücretin iki katına çıkarılacağı ile ilgili açıklamalar Moskova'da endişe ile karşılanıyor.

'ERKEN UYARI SİSTEMİ' İŞE YARAMAYABİLİR

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ve AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs'in geçen hafta parafe ettiği 'enerjide erken uyarı' anlaşmasının krizin çıkmasını engelleyemeyebileceği belirtiliyor. Ukrayna ile yaşanan soruna da değinen AB Enerji Komiseri Piebalgs, "Son tüketici doğalgaz ödemesini yapmalı. İMF kısa vadeli çözüm olabilir. Ukrayna'nın ödeme sorununu çözmesini ve yeni sorunlar oluşmamasını ümit ediyoruz." temennisinde bulunmuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz sorunu nedeni ile Avrupa sevkıyatı Ocak 2009'da iki hafta süre ile kesilmişti. Ödeme sorunu yaşayan Kiev'in yeni yıl da benzer bir soruna neden olmasından endişe ediliyor. Kiev İMF'nin kredileri gecikirse, Gazprom'un borçlarını ödeyemeyebilecekleri uyarısında bulunmuştu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de geçen hafta yaptığı açıklamada, Kiev'in Rus doğalgazını çalması durumunda vanaları yine kapatmakla tehdit etmişti.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs